Paard en hond
Paard en hond Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Je paard en je hond ... hoe laat je ze kennismaken met elkaar?

Fun Horsemanship Opvallend

Op een vroege ochtend samen met je beide viervoeters genieten van een heerlijke rit door het bos. Wie niet alleen dol is op paarden, maar ook op honden, heeft daar vast ooit eens van gedroomd.

Boukje van Hilst van Honden- en Paardenschool Van Stal deelt vijf waardevolle tips voor de kennismaking tussen jouw hond en paard, zodat je die droom werkelijkheid kunt maken.

1. Begin op tijd

“Als je pup tussen de 8 en 12 weken oud is zit hij in zijn socialisatieperiode. In die periode moet een hond eigenlijk alles meemaken wat hij of zij in de rest van zijn leven ook tegen zou kunnen komen. Gelukkig weten veel mensen dit wel, maar toch is niet iedereen ervan op de hoogte hóe je dit nou eigenlijk het beste aanpakt.”

“Één keertje kennis maken met een paard is bijvoorbeeld al niet genoeg: je pup heeft echt wat meer tijd nodig”, weet Boukje. “Die kennismaking hoeft echt niet lang te duren: hiermee voorkom je dat je jonge pup overprikkelt raakt en de nieuwe indrukken niet goed kan verwerken.”

2. Leer de lichaamstaal van je hond herkennen

“Het is daarnaast erg belangrijk om niet alleen de lichaamstaal van je paard te leren lezen, maar ook die van je hond. Honden gaan van nature conflicten uit de weg en laten dat met hun lichaamstaal aan je merken. Ook stresssignalen zijn heel belangrijk om te leren herkennen. Wanneer jij begrijpt wat je hond je wil vertellen, voelt hij zich veiliger in moeilijke situaties, zoals bij een ontmoeting met een paard.”

3. Ga confrontaties uit de weg

“Wanneer je een pup socialiseert moet hij zich prettig voelen met hetgeen waarmee je hem socialiseert. En dat doe je door je hond op afstand te laten snuffelen.”

Snuffelen? Boukje lacht: “Stel je voor dat je in een supermarkt bent. Je komt iemand waar je op dat moment eigenlijk even geen zin in hebt: het liefste zou je doen alsof je degene niet hebt gezien, zodat je vooral geen praatje hoeft te maken. De kans is groot dat je afleiding zoekt door in een willekeurig schap te ‘snuffelen’. Ook al heb je daar helemaal niets uit nodig. Op die manier kalmeer je jezelf, maar eigenlijk ook de ander: je geeft hem of haar ook een gelegenheid om zonder ‘confrontatie’ een ander gangpad in te gaan. Klinkt dat herkenbaar?”

“Dat doen we ook met honden die paarden spannend vinden: we geven de hond de gelegenheid om zijn aandacht op iets anders te vestigen (zoals kleine snoepjes op de grond) en niet op dat spannende, grote paard”, legt Boukje uit. “Jammer genoeg is dit iets waar veel mensen de fout in gaan: ze forceren een confrontatie tussen paard en hond. En dat terwijl een hond eigenlijk helemaal niets in de buurt van een paard te zoeken heeft.”

“Men denkt dat wanneer een hond begint met ‘snuffelen’ hij het paard misschien helemaal niet gezien heeft. Maar ik verzeker je: al sta je op twintig meter afstand, jouw hond heeft het paard echt wel door. Zo’n paard is best een groot wezen, zeker als je een kleine pup bent”, lacht Boukje. Het snuffelen is simpelweg zijn tactiek om met de situatie om te gaan.

“Wanneer de pup bij de eerste kennismaking niet op het paard reageert, brengen ze ‘m vaak dichtbij. Dit heeft tot gevolg dat de hond geen afleiding meer kán zoeken en de confrontatie wel aan móet gaan. Om zich toch maar een houding te geven blaft hij, probeert hij te happen of gaat hij op het paard af.”

“En dat alles terwijl een pup die niet reageert juist hartstikke braaf is. Het liefste wil je dat je hond je paard negeert en bij paarden uit de weg blijft. Hij doet dus precies wat je van hem wil hebben!”

4. Maak paarden een gewoonte

“Je leert een hond alleen aan paarden wennen wanneer hij ze regelmatig ziet, bij voorkeur in een verschillende context. De socialisatieperiode van een hond is erg kort, dus het is best lastig om dat voor elkaar te krijgen binnen die tijd. Laat je pup daarom één of twee keer kennis maken met paarden binnen die periode en oefen later nog een paar keer, het liefste op verschillende plekken. Op die manier wordt de aanwezigheid van een paard ‘gewoon’, of hij dat paard nou tegen komt op stal of in het bos.”

5. Stel je paard én jezelf gerust

“Wanneer je jouw paard aan honden wil laten wennen geldt eigenlijk hetzelfde. Een paard hoeft niet in de buurt van een hond te komen en moet leren dat hij de honden het beste kan negeren”, stelt Boukje. 

“Opvallend genoeg gaan de meeste paarden de confrontatie met een hond van nature niet echt aan. Paarden lijken juist veel gevoeliger voor de reactie van de ruiter. Wanneer een paard een loslopende hond tegenkomt in een bos reageert hij in veel gevallen meer op de reactie van de ruiter dan op zijn eigen instinct. Oefen daarom niet alleen met het geruststellen van je paard, maar leer jezelf ook te kalmeren. Natuurlijk worden er wel eens paarden gebeten, maar wanneer jij kalm blijft, blijft je paard dat meestal ook en heeft de hond minder reden om heftig te reageren.”

6. Wees problemen voor

“Een hond die wordt geconfronteerd met een paard gaat er vaak op af. Dat doet hij in eerste instantie niet zozeer om het paard weg te jagen, maar om informatie te vergaren. Hij wil graag van dichtbij inschatten hoe groot dat paard precies is en een poging doen om zijn of haar gedrag en lichaamstaal te lezen. Vaak gaat het hier om een ontmoeting in het bos en is het paard op doortocht.”

“Wanneer het paard weer uit zijn gezichtsveld verdwijnt, denkt de hond dat hij een succesje heeft geboekt. Hij heeft het paard immers ‘weggejaagd’: de kans is groot dat hij het de volgende keer nog een keer probeert. Blaffen en uitvallen naar paarden is makkelijker aangeleerd dan afgeleerd, dus het is verstandig om dergelijke problemen voor te zijn.”

“Dit soort situaties kun je voor zijn door op tijd te beginnen met socialiseren. En ook voor een oudere hond geldt: wanneer je de tijd neemt is het nooit te laat om te leren! Je kunt natuurlijk zelf aan de slag met oefenen, maar je kunt ook een cursus volgen. Bijvoorbeeld bij ons!”, lacht Boukje. 

“Omdat Van Stal een honden- én paardenschool is, hebben we de beschikking over een aantal paarden die graag proefkonijn spelen: op deze manier kunnen we deze twee mooi samen brengen. Zo hebben we bijvoorbeeld een socialisatie-les voor kleine puppy’s en paarden, maar ook cursussen voor oudere honden die al paarden najagen, waarbij we hond én begeleider leren wat te doen wanneer ze een paard tegen komen.”

Bron: Bit & Cap