IMG_0479
IMG_0479

Blog: Slappe hap

Fun

“Mag ik jullie paard misbruiken?”, vroeg onze vriendin Ellis van Ellis Paardenmassage een tijdje geleden. Als uitbreiding van haar werk als paardenmasseur is ze begonnen aan een opleiding om paarden op een andere manier te laten ontspannen; de Masterson Methode. 

Zoals ik het heb begrepen zorgt die aanpak ervoor dat paarden zelf de ontspanning opzoeken en vinden. Dit in tegenstelling tot het reguliere massagewerk. Want daar zorgen de handen van de masseuse vaak voor een flinke doorbloeding en uiteindelijk een relaxt gevoel. Maar pin mij niet vast op deze uitleg, een expert ben ik niet.

Wel ben ik ervaren in het loeren naar mijn eigen paard. Want als niet ruiter van ons gezin, breng ik menig uurtjes door langs de kant van de bak als mijn dierbaren aan het rijden zijn. En dus wilde ik er graag bij zijn deze keer. Boris was al eerder aan de beurt geweest bij Ellis. Maar aangezien ik toen niet kon, moest ik het doen met een uitleg achteraf. Nu kon ik live aanschuiven voor de Broes-massage-sessie.


Wiebelig en leergierig

Na een uitleg over de aanpak, duikt Ellis de stal in van onze gestippelde maatje. Met zijn bijna zes jaar, kan hij nog omschreven worden als een kleuter paard. Snel afgeleid, wiebelig maar ook leergierig. Geïnteresseerd kijkt hij naar haar en haar bedoelingen. Haar handen betasten zijn lijf. Zo zonder handdoekje over zijn billen, ben ik onder de indruk van zijn gastvrijheid. 

Zelf heb ik altijd last van enige koudwatervrees. Ontspannen kan best lastig zijn onder vreemde handen. Dus ik ben blij voor Broes dat het maar een eerste verkenning is. Letterlijk even aftasten.


Glazige blik

Het echte werk is een mooi schouwspel. Ellis neemt Broes langzaam mee naar een eilandje waar het goed vertoeven is, zo te zien. Terwijl hij door het kleine stalraampje allerlei activiteit (er wordt een hek getimmerd) kan zien, wordt zijn blik steeds minder scherp. Glazig staart hij voor zich uit terwijl hij meebeweegt met datgene wat wordt gevraagd. En dat hij alle gêne kwijtraakt is duidelijk. Zelfs zijn tong ondergaat een metamorfose terwijl Ellis die kundig in haar hand legt. Van gespierde lap naar slappe hap.

Het wordt steeds aandoenlijker om te zien hoe Broes reageert op alle aanrakingen. Als Ellis bij zijn achterkant is aangekomen, is het vertrouwen in haar handen volledig. Terwijl staart en achterbeen minimaal worden aangeraakt, vindt Broes het allemaal best. Zijn ogen zakken langzaam dicht. Een middagdutje in de ochtend. Een kleuter wordt nou eenmaal moe van nieuwe dingen. Logisch als wat.


Trainingsschema

Na afloop vertelt Ellis haar bevindingen. Een prachtig en soepel lijf heeft hij. Maar meer bespiering zou wel moeten, wil hij een ruiter echt gedragen kunnen laten rijden. Een boodschap die ik wel herken. Mijn man kan ook regelmatig zo kritisch kijken naar zijn schouders, rug en billen. Zelf vind ik dat nogal onbeleefd, zo zonder handdoekje, maar voor ervaren paardenmensen schijnt dat normaal te zijn. Maar goed, een schema voor zijn training heeft weer prioriteit. Niet dat we dat niet eerder hadden, maar de praktijk gooit nog wel een roet in het eten. Regen, vorst of gewoon een waardeloze dag. Niks is ons vreemd.

Ondertussen is Broes een beetje bijgekomen. Zijn sprekende ogen zijn weer fris en wakker. Na heel wat zuchten, scheten en smakken is er letterlijk ruimte gekomen. In de kop en in zijn buik. Met zoveel heerlijk ontspanning in zijn lijf duikt hij als wilde hengst op zijn hooihap zodra hij zijn lunch in de paddock door mij krijgt geserveerd. Man man man, wat een leven. Kleuter Koning Broes en zijn onderdanen…

IMG_0469
IMG_0477
IMG_0484