20190123_135040
20190123_135040

De Kruising: Welsh x Fjord

Fun Opvallend Rassen

De Kruising:
Welsh x Fjord
Naam: Yara
Stokmaat: 1.53 m
Geslacht: Merrie
 Kleur: wildkleur bruin/Brunblakk

“Yara is het meest veelzijdige paard wat je je kunt voorstellen. Door haar brave karakter en mensgerichte aard doet ze alles voor je. Ze is ontzettend lief en makkelijk, zowel op stal als onder het zadel. Maar ze is ook altijd klaar voor actie, waardoor ze het perfecte gezinspaard is.” Dat is hoe Stella Fauré haar pony voorstelt.

Minstens de zesde eigenaar

Yara is nu 10 jaar oud en Stella heeft haar nu zo’n drie jaar. Ze heeft haar dus niet zelf gefokt, maar ze weet ook niet of het een bewuste kruising was. “Voor zover ik weet niet. Volgens de overleveringen liepen een heleboel merries van verschillende rassen op een groot weiland met een Welsh- en een Lusitanohengst en is er lukraak gedekt.  Ik heb haar nu ruim drie jaar en in die tijd daarvoor is er veel met haar gesleept. Ik heb niet alles kunnen achterhalen, maar ik ben minstens eigenaar nummer zes. Ik heb de ‘fokker’ achterhaald via haar paspoort maar de periode van haar 3e tot 6e jaar kan ik niet achterhalen. Via veel omzwervingen is ze op haar 7e bij mij gekomen. Ik begrijp daar weinig van, wie zou Yara nou weg willen doen ;)?”

Brunblakk

Het is vervolgens natuurlijk de vraag welke hengst de vader van Yara is, de Welsh of de Lusitano, maar Stella weet dat de Welsh de vader is en de moeder van Yara een Fjord. Yara heeft de wildkleur van de Fjord geërfd. “Haar kleur is officieel bruin dun, dus wildkleur bruin. In de Fjordenwereld wordt dit aangeduid als ‘Brunblakk’. Omdat ze een halve Fjord is, houd ik die benaming meestal aan.”

Langere lijnen van een Welsh, verder een Fjord

Stella ziet veel van een Fjord terug in haar pony. “Ik ben een echt Fjordenmens en heb in de 30 jaar paardenervaring het meest gedaan met dit ras. Ik houd van de veelzijdigheid, de no-nonsense mentaliteit en het oer-uiterlijk van de Fjord. In Yara zie ik hier heel veel van terug. Ze is een hardwerkend, intelligent en zachtaardig paard wat houdt van een uitdaging en altijd te porren is voor iets nieuws. Qua uiterlijk is ze een Fjord met iets hogere benen en een langere hals en rug. Dat heeft ze dan weer van haar vader, de Welsh, die iets langere lijnen hebben dan de Fjord. Als ze zich opwindt komt de Welsh duidelijk naar voren. Dan gaat de staart omhoog, wordt de nek een regenboog en kan ze best leuk showen.”


Kampioen TREC

“Met Yara doe en kan ik eigenlijk alles. Ik roep weleens gekscherend dat ik met haar de meest veelzijdige combinatie in Nederland wil worden door álle disciplines een keer gedaan te hebben. We zijn al een heel eind, haha. Onze hoofdsport is TREC, maar met mijn vriendin loopt ze ook keurig een dressuurproef. Daarnaast zijn we nu actief aan het trainen voor boogschieten te paard. Onderling rijden we onder andere springparcoursjes en crossparcoursen, doen we aan horseboarding, doen we grondwerk en alles wat er op ons pad komt. Mijn doel is een happy paard en als ik ooit nog een keer kampioen TREC zou kunnen worden, word ik daar zelf ook heel gelukkig van.”

Samenwerkend karakter

“Alles waar ‘samenwerking’ bij hoort is Yara geschikt voor volgens Stella. “Yara kan ontzettend geconcentreerd samen met de ruiter werken. Heel wendbaar is ze niet, het ontbreekt nog wel eens aan souplesse dus het iets grovere werk past beter bij haar.” Stella vindt haar pony een prachtig dier is, maar het mooist vindt ze “haar zachtaardige mensgerichte karakter. Je kunt haar bij alle paarden én mensen zetten, ze past zich aan en is lief voor iedereen. Hierdoor is mijn basisoptoming een touwhalstertje en als ik wil kom ik met een neckrope ook veilig rond. Als je aankomt bij de wei komt ze altijd even naar me toe en als ze iets spannend vindt vertrouwt ze erop dat ik haar er doorheen loods.”


Peesblessure

Helaas heeft Yara ook een zwakke plek en dat zijn haar benen. “Of het komt door blessures uit haar verleden, een genetisch probleem of iets anders, ik zal het nooit weten. Ze heeft nu één keer een lichte peesblessure gehad en bij verkeerde belasting wordt dat nog wel eens dik.” Een ander probleem is de gevoeligheid voor suikers in het voer.  “Van één appel of wortel kan ze een week jeuk hebben.”

Vind je de kruising Welsh x Fjord een aanrader?

“Voor recreatieve sport en/of als gezinspaard is Yara het perfecte dier. Topsport zullen we nooit halen, maar dat is ook nooit het doel geweest.”

20171211_112543_005_01
20200201_120230
20190317_123251
20190915_113208_010_saved-03
14879610-3566089B439BA72DEC7E
20191204_152345