WhatsApp Image 2020-03-03 at 17.53.33
WhatsApp Image 2020-03-03 at 17.53.33

De Kruising: Fjord x Arabier

Fun Opvallend Rassen

Kitty van Chantal Fokker is dol op eten en volgens Chantal komt dat vast en zeker van haar Fjordenbloed. Deze kruising Fjord x Arabier (of andersom, dat is niet bekend) is niet meer goed te hanteren als er gevoerd wordt. “Ze doet alles voor eten! Ze is erg gericht op voer en dat laat ze graag merken. Je hoeft ook niet te gaan rijden als er gevoerd wordt. Dan wordt ze erg dwars, omdat ze wil eten”, vertelt Chantal.

De Kruising:
Fjord x Arabier
Naam: Kitty
Geslacht: merrie
Stokmaat: 1.47 m
 Kleur: Valk

Aalstreep van de Fjord

Ze heeft geen idee of Kitty, die uit België komt, een bewuste kruising was. “Ik weet niet veel over waar ze vandaan komt, en ook niet of haar moeder een Arabier of Fjord is en andersom.” Kitty is inmiddels 18 jaar oud en verloochent haar Fjordenafkomst niet: ze heeft namelijk een aalstreep. Ze heeft een valkkleur, vertelt Chantal.

 “Qua lichte kleur en bouw lijkt ze best wel op een fjord, maar dan wat smaller en wat slanker. Ze heeft smalle benen, maar wel mooi in verhouding. Haar hals is niet heel lang, maar toch weer wat minder breed dan bij een echte Fjord. De kleur van haar (zwarte) manen en staart gaat weer meer richting Fjord, maar Kitty heeft minder wit aan de buitenkanten. Alleen een dunne witte laag aan de bovenkant. Wel heeft ze volle en dikke manen en een hele mooie volle staart die van grijs naar zwart loopt. De puntjes van haar oren zijn ook donkerder. Ze heeft een wit kolletje op haar hoofd. Op haar benen loopt de kleur over van bruin naar zwart.”
Mooi in verhouding

Het lichaam van haar pony noemt Chantal mooi in verhouding. “Het is een sterke pony met sterke benen. Ze loopt namelijk nooit kreupel. Ze heeft niet een heel lange hals, maar eigenlijk is ze mooi in verhouding. Haar rug had niet korter gemogen, zo is ze precies goed.” Ze heeft nooit lichamelijke problemen, zegt Chantal, behalve dan zomereczeem, “maar wij hebben dit goed onder controle met een eczeemdeken.”

Eczeem is minpunt

De eczeem is een van haar, volgens Chantal, weinige minpunten. “Als ze haar zin niet krijgt, kan ze heel dwars doen, maar ja een pony die altijd maar perfect luistert is ook saai.” Verder noemt ze haar pony superlief. “Ze is dol op kusjes geven. Op buitenrit schrikt ze nooit en blijft ze koel in haar hoofd. Kitty is dus een super lieve pony die heel erg veel kan. Ze is nergens bang voor en echt bomproef. Vrijheidsdressuur vindt ze ook echt geweldig.”

Arabier

We hebben al verteld wat Chantal van een Fjord in haar pony terugziet, maar ze denkt dat ze ook wel eens wat van de Arabier in Kitty merkt: “Als Kitty heel blij of enthousiast is, kan ze soms ‘heet’ worden. Ze wordt niet heel erg heet, maar wel druk en drammerig. Dit gebeurt niet altijd. Ze heeft een snel tempo en loopt lekker door. Voor de rest is ze wel heel rustig. Ze vindt nooit iets eng en als een ander paard wel iets eng vindt, blijft zij rustig.”

Recreatie

Chantal rijdt recreatief met haar pony. “Bosritten vinden wij het leukst. We doen ook wel eens dressuur, maar niet elke dag. En we springen. Hier is ze goed in. Ons record staat nu op 1.15 m. Ze kan soms wel weigeren met springen, maar hier is ze goed doorheen te rijden. Wedstrijden rijden we alleen als ze worden gehouden op de stal waar ik Kitty in pension heb staan. Ik vind het leuk om soms een wedstrijd te rijden voor de lol en om dan ook weer vooruit te gaan. Als ik niet rij doen we lekker grondwerk en vrijheidsdressuur. Dit doen we een keer in de week. Ons doel is lekker lol maken en genieten.”

Vind je de kruising Fjord x Arabier een aanrader?

“Misschien heb ik gewoon heel erg veel geluk met haar, maar ik vind deze kruising honderd procent zeker een aanrader. Kitty is echt een super lieve pony die graag wil werken. Alleen is afwisseling wel belangrijk met wat we doen. Elke dag dressuur vindt ze uiteindelijk niet meer leuk. Verder is ze sterk gebouwd en heeft sterke benen.”

WhatsApp-Image-2020-03-02-at-14.37.13
WhatsApp-Image-2020-03-02-at-14.37.13-1
WhatsApp-Image-2020-03-02-at-14.37.12
WhatsApp-Image-2020-03-02-at-14.37.11