foto lisa dijk ivm cursus
foto lisa dijk ivm cursus

Zo maak je een goede paardenfoto!

Fun Opvallend

“Stap, draf en galop zijn de basis van elke rijfoto, ongeacht welke discipline de ruiter beoefend. Of iemand nu voor zijn plezier buitenritten maakt of op een hoger niveau in de sport rijdt, alles begint met deze drie basisgangen. 

Bij het maken van foto’s van paard en ruiter, ligt je focus natuurlijk niet alleen op het paard, maar ook op de ruiter,” legt fotograaf Lisa Dijk van Horse Photo Experience uit. “Sterker nog je wilt de band en hun samenwerking op een mooie wijze vast kunnen leggen.” In dit artikel leer je daarom welke punten belangrijk zijn voor het maken van een goede rijfoto. 


Lisa Dijk Photography

Apparatuur

“Met welke camera en  objectief je een paard fotografeert is van groot belang voor de kwaliteit. Natuurlijk kun je met je telefoon tegenwoordig ook steeds betere foto’s maken (en zul je alsnog wat hebben aan de tips in dit artikel) maar als je echt mooie foto’s wilt schieten dan kom je toch het beste uit de voeten met een snelle systeem- of spiegelreflexcamera.

“Het objectief (de lens) waar je mee fotografeert is daarbij wellicht nog wel het belangrijkst. Je wilt paarden namelijk goed in verhouding vast kunnen leggen en daarbij  is het raadzaam om met een objectief van minimaal 200mm te fotograferen zoals bijvoorbeeld de populaire 70-200mm lens.”

Instellingen

“Bij het maken van een rijfoto wil je natuurlijk zorgen dat paard en ruiter goed scherp zijn op de foto. Maak daarom gebruik van een snelle sluitertijd van minimaal 1/1000s om de beweging van het paard goed te kunnen bevriezen op de foto.”

“Je diafragma houdt je het liefst zo groot mogelijk (dus een laag getal. Afhankelijk van de maximale diafragmaopening van jouw objectief is dat f/2.8 tot f/6.3. Op deze manier vangt je camera voldoende licht om te zorgen dat je voor een snelle sluitertijd kunt kiezen, zonder dat je foto te donker wordt of je ISO-waarde erg hoog moet. Want dat laatste, de ISO-waarde houd je het liefst zo laag mogelijk op ISO 100, 200 of 400, om ruis/korrels in de foto te voorkomen.”


Achtergrond

“Bij het maken van een rijfoto is het belangrijk om te kiezen voor een geschikte achtergrond, waarbij je zo min mogelijk storende objecten in beeld hebt. Fotografeer je ruiter en paard in een rijbak of rijhal dan heb je echter al snel te maken met een hekwerk of bakrand dicht achter paard en ruiter.”

“Om te zorgen dat je voldoende afstand creëert tussen je onderwerp (in dit geval ruiter en paard) en de achtergrond, kun je de ruiter vragen om een bepaalde dressuuroefening te rijden. Dit kan zo simpel zijn als een volte in het midden of een appuyement of changement op de diagonaal. Zo zorg je dat ruiter en paard ‘los’ zijn van de omheining en zul je een veel mooier resultaat krijgen. Natuurlijk geldt dit niet alleen bij het maken van dressuurfoto’s maar ook bij elke andere discipline binnen de paardensport; springen, western, noem maar op! Zorg bij het maken van springfoto’s bijvoorbeeld dat de hindernis op een goede plek staat en vraag bij het fotograferen van een western combinatie dat ze een oefening uitvoeren op de middenlijn.”


Het moment

“Ook het timen van je foto’s is bij rijfoto’s van belang. Wanneer jij als fotograaf de foto maakt kan echt letterlijk de foto maken of breken. Kijk maar eens naar het verschil in onderstaande foto’s. Op de eerste foto lijkt het paard te struikelen en op de tweede foto staat het paard super krachtig in beeld.”

“Naast de beenzetting van het paard zijn er natuurlijk ook andere punten om op te letten als je rijfoto’s maakt. Maak jij een foto maakt net wanneer de ruiter iets aan de teugels trekt en het paard daardoor zijn mond openspert. Dan kun je een akelig beeld krijgen, terwijl het meestal om slechts een momentopname gaat (al zijn er helaas ook uitzonderingen). Of denk aan het lichtrijden, waarbij de ruiter uit het zadel komt tijdens de draf, fotografeer jij net het moment dat de ruiter in de beugels staat dan geeft dit een ongemakkelijk beeld. Probeer als fotograaf dus ook op dit soort details te letten tijdens het maken en timen van rijfoto’s.”

Houding

“Bij rijfoto’s is de houding van de ruiter natuurlijk een belangrijk punt. Zit de ruiter als een zoutzak op zijn/haar paard dan zal dit op de foto’s ook niet mooi uitkomen. Natuurlijk heb jij het als fotograaf soms maar te doen met wat je voor je lens krijgt en kun je niet altijd uitgebreid (ongevraagd) advies te geven over zijn/haar houding. Maar het kan wel goed zijn om je als fotograaf te verdiepen in wat wel/geen goede houding is te paard zodat je op deze wijze sterke en zwakke punten van de ruiter kunt herkennen en hier eventueel op kunt inspelen betreft het kiezen van de hoek waaruit je fotografeert en subtiele hints kunt geven aan de ruiter. Leunt een ruiter te veel naar voren of achter dan zul je dit op een shot van de zijkant natuurlijk veel beter zien dan als je de ruiter iets meer schuin van voor fotografeert. Zit een ruiter juist weer heel scheef, dan zal dit juist weer meer opvallen op een shot van (schuin)voor of (schuin)achter waardoor je dan weer beter van de zijkant kunt fotograferen.”


“Ook de gezichtsuitdrukking van de ruiter doet veel op de foto, ook al is het vaak maar een klein onderdeel van een rijfoto. Mensen kijken als eerste naar het gezicht van de persoon in de foto. Sommige ruiters zijn zo geconcentreerd aan het rijden, dat ze vaak wat bozig kunnen kijken en dat is natuurlijk zonde! Want wie ziet er niet het allerliefste een mooie glimlach? Ook dit is een puntje voor jou als fotograaf om op te letten en de ruiter hier eventueel op te wijzen.”

timing
LDP_9334
DP_0598
LDP_9710