171113128_ABFweb
171113128_ABFweb

Herkenbaar: 8 klusjes die moeilijker zijn dan ze lijken

Fun Opvallend

Paardenmensen zijn waanzinnig handig. We zijn boeren, bouwvakkers, elektriciens, leerbewerkers, dierenartsen en psychologen in één. In een handomdraai schep je een stal leeg, leg je een stroomdraad aan rond een weide, verzorg je wondjes, zet je een hoofdstel blindelings terug in elkaar en kalmeer je een paard met de lente in zijn bol. Maar toch blijven er altijd nog die klusjes die zó makkelijk lijken, maar dat écht niet zijn. Bit zet er acht voor je op een rijtje…

1. Transportbandages of eventingboots omdoen

De klittenbandjes van die transportbandages of eventingboots zijn natuurlijk super handig. Kind kan de was doen, no strikdiploma needed. Maar… welke moest nou eigenlijk voor en welke moest nou achter? En wijzen die klittenbandjes nou naar binnen of naar buiten. Euhmmm…

2. Scheren

Okee, scheren is an sich niet zo heel lastig. Als je het niet zo nauw neemt met strepen tenminste. Maar tja: íedereen neemt het nauw met strepen. Je wil natuurlijk niet dat je paard als een zebra met reliëf de winter door gaat. Mooi scheren vergt oefening, geduld én deze zeven tips van Bit!

3. Longeren met dubbele lijnen

Wanneer je Lammert Haanstra op een filmpje een paard aan de dubbele longe ziet trainen, dan lijkt ’t een peulenschil. Heb je echter nog nooit eerder met zo veel meters touw gewerkt, dan eindig je waarschijnlijk als ‘n katje in een kluw wol verstrengeld.

Longeren met dubbele lijnen vraagt waanzinnig veel handigheid, maar wanneer je het onder de knie hebt is het wel een zeer waardevolle manier van trainen vanaf de grond. Met twee lijnen is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om je paard recht te richten, zoals je ook zou doen met een binnen- en buitenteugel. Een soort onbelast rijden vanaf de grond!

4. Te paard een hek open 

Zo stoer cowboys op TV met één hand hun paard door een hekkie sturen, zo onmogelijk blijkt ’t in het echt. Het losmaken van dat hek gaat misschien nog wel, maar vervolgens het hek ver genoeg openduwen, er doorheen lopen en het hek weer dicht doen blijkt toch een stuk moeilijker. Onze tip: stap maar gewoon af, da’s echt veel sneller. 

5. Afstanden zien

Hoe casual jouw instructeur ook zegt dat dat ene lijntje op drie galopsprongen staat, om een of andere reden is ’t altijd nog maar een gok of dat daadwerkelijk waar is. Meetellen is het advies, maar doe dat dan niet tot achter de komma: twee en ‘n half of drie en ‘n kwart is nooit het juiste antwoord. ;)

6. Een baal stro losmaken

Het losmaken van strotouwtjes of opensnijden van een baal kuil begint standaard met dezelfde vraag: waar is m’n mes?

Mes gevonden? Dan komt er een staaltje natuurkunde bij kijken… Want hoe zorg je ervoor dat de baal loskomt zodat je er mooie plakken vanaf kunt halen, zonder dat ‘ie als een plumpudding in elkaar zakt?

7. Een staart bandageren

Gelukkig is bandageren van de benen wel zo’n beetje uit de tijd, maar dat is niet bepaald een zegen wanneer het aan komt op het on point houden van je bandageervaardigheden. Bijvoorbeeld wanneer je de staart moet bandageren voor transport. Was al niet zo’n makkelijk klusje (die staart veranderd namelijk in een soort ontembare slang zodra er een bandage bij in de buurt komt), laat staan wanneer je ’t al lang niet meer gedaan hebt. Wat ja, hoe rolde je nou ook alweer een bandage op de juiste manier op? (Het antwoord: klittenbandjes op elkaar met het uitsteeksel wijzend naar binnen, vervolgens doorrollen in dezelfde richting). Fingers crossed dat de bandage nog om de staart zit wanneer je aankomt op bestemming en niet ondergepoept in het hoekje van de trailer ligt. 

8. Kalkoenen indraaien

Men nemen een hoefijzer met gaatjes, een kalkoen en sleutel. Kalkoen in het gaatje, paar keer draaien met de sleutel, en voilà: je paard staat op scherp. Eitje toch? 

Nou, dat valt tegen, want je komt standaard handen te kort. Natuurlijk zit dat schroefgaatje vol smurrie, wat je er eerst nog met een schroevendraaier uit moet pulken. Die wattenproppen met vaseline die je er gisteren in had gestopt is je paard natuurlijk alweer lang verloren. Vervolgens moet die schroefdraad schoon gemaakt worden met zo’n onhandige tap, omdat de kalkoen anders scheef draait. En dat alles natuurlijk terwijl je paard dartelend van ongeduld met zijn volle gewicht op het been hangt dat jij óók nog in je handen hebt. 

Bron: Horse & Hound