121220603_ABFweb
121220603_ABFweb

Hoe houd je leren rijlaarzen mooi?

Fun Hanarchement Opvallend

Leren rijlaarzen staan chique tijdens het rijden, maar voor de prijs die je ervoor betaalt wil je wel dat ze er ook zo uit blijven zien. De manier waarop je ze onderhoudt is bepalend voor hoe lang je leren rijlaarzen mee kunnen. Slijtage is onvermijdelijk bij veelvuldig gebruik, maar je kunt dit wel tot het minimum beperken met de volgende tips van laarzenmerk Petrie.


  1. Veel merken hebben eigen verzorgingssetjes voor hun rijlaarzen. Deze zijn bedoeld om de laarzen meteen na het rijden weer schoon te maken en te verzorgen zodat ze langer mooi blijven. Door laarzen iedere keer na het rijden schoon te maken haal je er meteen het zand en huidvet van je paard vanaf. Dit kan, indien je geen verzorgingssetje hebt, ook met een vochtige doek. “Tegen de binnenkant van je laars komt tijdens het rijden zweet van het paard, dit is funest voor het leer. Het is te vergelijken met hoe je eigen huid voelt als je uit de zee komt en je daarna niet afdroogt,” zegt Maaike Schut van Petrie.
  2. Onderhoud de laarzen ook wanneer je deze niet gebruikt. Door slecht weer of een blessure kan het zijn dat je laarzen tijdelijk in de kast blijven staan. Hierdoor slijten leren laarzen snel wanneer deze niet onderhouden worden. Ze drogen dan uit en kunnen gaan barsten wanneer ze weer gebruikt worden.
  3. Indien je laarzen met ritsen hebt, rits deze helemaal open wanneer je de laars uit wil doen. Door met je ene voet op de hak van de andere voet te gaan staan om ze uit te trekken, kan de zool los gaan laten.
  4. Droog leren laarzen nooit bij de verwarming. Hierdoor zullen ze uit drogen. Zijn je laarzen nat en wil je ze drogen? ”Een gewone kamer volstaat prima. Een niet te vochtige kamer, dus geen afgesloten zadelkast als je laarzen al vochtig zijn, maar de meeste ruimten voldoen,” raadt Maaike aan.
  5. Heb je laklaarzen? Deze vragen om ander onderhoud. Maaike: “Lakleer heeft namelijk een laklaagje over het leer heen. Hierdoor dringt een cleaner of creamer dus niet door tot het leer. Een vochtige doek is voldoende voor het schoonmaken. Bij schoenenwinkels kan je een speciale lakpolish kopen om de laarzen mooi glanzend te houden.”
  6. Wanneer je laarzen met een veter hebt, hoef je deze in principe niet te onderhouden. Wel kan deze door slijtage aan vervanging toe zijn. “De meeste modellen hebben een sierveter. Onderhoud is dus niet nodig. Wel zal je merken dat ook de veter slijt en die kan eenvoudig door jezelf vervangen worden. Met een naald kun je de veter door de gaatjes rijgen waar je niet achterlangs bij kan komen,” aldus Maaike.
  7. Wanneer je laarzen in een bijzondere kleur hebt, zoals cognac of rood, is het aan te raden deze eenmaal te behandelen met een crème in dezelfde kleur als het leer. Verstandig is om dit te blijven herhalen, omdat de kleurstoffen in het leer aangetast kunnen worden bij intensief gebruik.
  8. Heb je een wedstrijd en wil je je laarzen extra laten glanzen? Ga er met een nylonkous over heen.
  9. Houd de rits schoon. Wanneer je rijlaarzen draagt kunnen er korreltjes zand of ander vuil in de rits terecht komen waardoor deze uiteindelijk niet meer goed open en dicht zal gaan. Maaike: “Omdat vuil zoals stof, zand en haren invloed hebben op de kwaliteit van de rits, raden wij aan dit regelmatig schoon te maken. Het makkelijkste is om het vuil er tussenuit te borstelen met een kleine borstel, zoals een tandenborstel.”
Bron: Bitmagazine.nl
150820037_ABFweb