zadel details
zadel details

7 Poetstips voor je zadel en hoofdstel

Fun Hanarchement Opvallend

Het poetsen van je zadel en hoofdstel is vaak een taak die uitgesteld wordt, maar zeker niet onbelangrijk is. Beter onderhoud van je harnachement zorgt ervoor dat je spullen langer mee gaan. Met deze zeven tips kun je weer even aan de slag.


1. Vergeet de onderkant niet

Het is verleidelijk om snel even met een lapje de bovenkant van je zadel schoon te maken en deze weer weg te leggen. Maar het is juist de onderkant van je zadel wat het zwaar te verduren krijgt. Dit gedeelte komt immers iedere keer in aanraking met het zweet van je paard, dat door het dekje naar boven komt. Gebruik een milde lederzeep, lauw water en een spons om je zadel schoon te maken. Maak ronddraaiende bewegingen met spons en haal als laatste een schone zachte doek over je zadel om achtergebleven zeep resten te verwijderen.

2. Gebruik lederzeep

Wanneer je gelijk met een vet of crème begint, poets je al het vuil dat op je zadel zit in het leer. Door je zadel eerst schoon te maken met de hiervoor bestemde zeep, verwijder je het vuil en krijg je een langer en  beter resultaat van je poetswerk.

3. Werk met je handen

Wil je een conditioner gebruiken voor je zadel? Werk dan met je handen. Breng de conditioner eerst aan met een zachte spons en masseer deze daarna als het waren in met je handen. Op deze manier kom je ook bij alle kleine hoekjes.

4. Inspectie

Zie elke poetsbeurt ook als een inspectie. Is je zadel nog in goede conditie? Heeft het leer geen scheurtjes en is de vulling niet te hard geworden.

5. Haal je hoofdstel uit elkaar

Ben je bang om je hoofdstel niet meer goed in elkaar te krijgen na het poetsen? Leg de onderdelen zo neer, zoals je ook weer aan elkaar moeten. Op deze manier kom je niet in de war met welk riempje nu waar moet en kun je toch alles grondig schoonmaken.

6. Gebruik metaalpoets

Met metaalpoets kun je alle gespen weer laten glimmen. Let er wel op dat je een middel gebruikt dat het leer niet aantast. Dat zou zonde zijn van al je poetswerk.

7. Schimmel

Zorg ervoor dat je spullen altijd droog en schoon zijn wanneer je ze opbergt. Dit voorkomt dat er schimmel ontstaat. Heb je je hoofdstel een lange tijd niet nodig, dan kun je deze ook in een zachte ademende tas opbergen om hem schoon te houden. Wil je schimmel verwijderen van het leer, gebruik dan een zachte doek om het meeste er van af te wrijven en gebruik vervolgens een lederzeep om het oppervlakte schoon te maken.

Extra tip

Al je zadels en hoofdstellen gepoetst? Misschien heb je thuis nog wel een paar leren schoenen of een mooie tas, hier kun je dezelfde technieken voor gebruiken.
Bron: Horse Network