Verzorger
Verzorger Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Deze 8 tips helpen je bij jouw zoektocht naar een verzorger

Fun Opvallend

Het houden van paarden is een tijdrovende hobby. Niemand neemt het je kwalijk als je een dagje niet langs kan gaan. Maar wat als jouw paard stiekem toch een beetje aandacht te kort komt? 

Of heb je tijd genoeg, maar lijkt het je leuk om je hobby te delen met iemand die misschien geen eigen paard kan betalen? Dan is het misschien een goed idee om op zoek te gaan naar een verzorger! Deze 8 tips helpen je een handje bij je zoektocht!

1. Zet op een rijtje wat je zoekt in een verzorger

Zoek je iemand met veel ervaring omdat je paard sensibel is? Of heb je een lieve knuffelbeer die prima geschikt is als eerste verzorgpony voor een onervaren tiener? Het is wijs om van tevoren op een rijtje te zetten wat je precies zoekt in een verzorger. Én wat jij je verzorger te bieden hebt! Zomaar een paar vragen die je jezelf kunt stellen:

  • Voor hoe veel dagen in de week zoek je een verzorger?
  • Wat mag je verzorger allemaal wel en niet doen?
  • En waar zou je verzorger jouw in de ideale wereld mee kunnen helpen?
  • Kan je verzorger op jouw paard rijden?
  • Zoek je iemand met veel ervaring of niet? En van welke leeftijd?
  • Is jouw paard simpel in de omgang of moet hij nog het een en ander leren?
  • Staat jouw staleigenaar het hebben van een verzorger toe?
  • Wil je ook de kosten van het onderhoud van je paard delen of niet?

2. Verzorger of bijrijder?

Als je een paard hebt dat zich goed laat rijden of misschien een fijne leermeester is voor een ander, dan kun je overwegen om je paard aan te bieden als bijrijdpaard. Doorgaans rijdt een bijrijder op vaste dagen in de week en neemt hij of zij op jouw verzoek les bij je instructeur. 

Bijkomend voordeel: je kunt je verzorger om een financiële bijdrage vragen. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van hoe veel dagen de bijrijder naar je paard gaat. Soms vraagt men de helft van het stalgeld of zelfs het volledige stalgeld, wanneer de bijrijder zo vaak mag gaan wanneer hij of zij wil. Vaak blijven de medische kosten voor de eigenaar, maar komt het lessen of de eventuele deelname aan wedstrijden op rekening van de bijrijder.

3. Maak een aantrekkelijke advertentie

De tijd van advertenties op het prikbord van de naburige manege is lang vervlogen. Tegenwoordig zoek en vind je verzorgers (en verzorgpaarden) via internet. Facebook is daarbij je grootste troef. Jij weet natuurlijk al lang dat jouw paard ‘t leukste dier is van de wereld, maar daar moet je jouw toekomstige verzorger natuurlijk nog wel van overtuigen! 

Je bent niet als enige op zoek naar een écht goede verzorger: maak dus een duidelijke advertentie met wat je precies zoekt, zet er een leuke foto bij van je paard en nodig je vrienden uit om je post te delen of plaats ‘m in een speciale groep.

4. Nodig je potentiële verzorger uit voor een bezoekje aan stal

Moedig je mogelijke nieuwe verzorger aan om onder jouw toeziend oog je paard uit de wei te halen, te poetsen en (eventueel) te zadelen en rijden. Natuurlijk kun je hier en daar wat helpen, maar er is geen betere manier om te zien of jouw paard en je mogelijke verzorger bij elkaar passen!

Laat trouwens wel duidelijk weten dat je jouw keuze voor een verzorger baseert op hoe het gaat: zo geef je jouw potentiële verzorger geen valse hoop.

5. Stel een simpel contractje op

Heb je jouw ideale verzorger gevonden? Misschien vind je ’t een beetje overdreven klinken, maar dan is slim om nog even een paar belangrijke puntjes op papier te zetten. Schrijf bijvoorbeeld op welke dagen je verzorger langs komt en welke simpele taken er wel of niet van hem/haar worden verwacht. Zo weten jullie beide wat er van elkaar wordt verwacht.

Overrompel je verzorger echter niet met een vijftig pagina’s tellend, waterdicht contract: je verzorger helpt je uit plezier!

Besluit je een bijrijder te nemen, dan mag je het contract best wel wat uitgebreider zijn. Schep daarin vooral duidelijk over de hoogte van de financiële bijdrage, welke kosten op rekening komen van de eigenaar, wat moet worden betaald door de bijrijder en op welke datum van de maand het geld bij de eigenaar binnen moet zijn. 

Omdat er wat meer geld mee gemoeid is, mag je ook best een kleine opzegtermijn in het contract opnemen: zo heb je als eigenaar de tijd om te zoeken naar iemand anders.

6. Schrijf belangrijke informatie op een lijstje

Denk aan het telefoonnummer van je staleigenaar, de hoefsmid, de dierenarts en een contactpersoon die je verzorger mag bellen wanneer jij niet bereikbaar bent. Spreek af in welke gevallen je verzorger met wie contact op mag nemen. Je verzorger kan de dierenarts beter een keertje onnodig bellen, dan helemaal niet!

Krijg je paard medicijnen of moet hij een onderdeken op wanneer het vriest? Schrijf ook dat op je lijstje!

7. Geef uitleg over de stalregels en jouw routine

Dat laatste zal je vast en zeker al wel van plan zijn, maar vergeet ook niet een kopietje van de stalregels aan je verzorger te geven. Misschien zijn al die regels jou intussen al zo gewoon dat je er niet meer bij na hoeft te denken, maar voor een verzorger is alles bij jou op stal nieuw!

8. Heb vertrouwen en blijf in contact

Vraag je verzorger regelmatig hoe het gaat tussen hem/haar en je paard. Spreek af en toe samen af op stal en laat het je verzorger meteen weten als er iets veranderd in je dagelijkse routine.

Het klinkt misschien makkelijker dan het is, maar durf vertrouwen te hebben in de kunde van je verzorger. Natuurlijk gaat er wel eens een halstertouw kapot of vergeet je verzorgster je zadelkast op slot te doen. Maar hé: dat overkomt jou vast ook wel eens! Net als bij het opvoeden van kinderen, komt er een moment dat je jouw paard los moet durven laten!

Maar wees ook duidelijk waar nodig. Als je verzorger al meteen laat blijken dan hij of zij een ‘betere’ manier weet om met je paard om te gaan, mag je best voet bij stuk houden wanneer jij daar niets in ziet. Hoe goed bedoeld het advies ook is: het is én blijft jouw paard. Klikt het achteraf toch niet zo goed tussen jou, je paard en je verzorger? Dan is het verstandiger om eerlijk te zijn en verder te zoeken.

Bron: Bit & Cap, The Horse.