Afbeelding
Foto: Ruben Karnas

10 manieren om je paard te belonen

Fun Opvallend

Een blij paard is fijne partner om mee samen te werken. Veel paarden zullen alles geven wat ze in zich hebben als ze jouw blijk van waardering en vrijgevigheid opmerken. Het is belangrijk om je paard precies op het goede moment te belonen en te weten wat je paard als prettig ervaart. We zetten hieronder tien manieren om je paard te belonen op een rijtje:

1. Positief denken

Denk: “Wauw! / Super! / Fantastisch!” of een andere positieve gedachte die jij op dat moment hebt en wees ervan overtuigd dat jouw paard je gedachten kan horen. Ondanks het feit dat paarden misschien niet echt gedachten kunnen lezen, kunnen ze wel de (onbewuste) signalen die je lichaam geeft via je zit, benen en handen lezen. Je paard voelt feilloos aan hoe jij je voelt en onderscheidt gemakkelijk positieve gedachten van negatieve gedachten. Positief denken zal dus ook een positieve uitwerking hebben op je paard!

2. Zachtjes

Zeg zachtjes ‘goedzo’ als je paard het juiste doet, op zo’n volume dat enkel je paard je kan horen. Je hoeft je bedankje niet met de hele wereld te delen, enkel luid genoeg om de oren van je paard in jouw richting te doen spitsen.

3. Klopjes

Je paard wordt blij van zachtje kriebels, aaitjes en klopjes, niet van drie harde petsen op zijn hals. Het is een beloning, geen straf! De huid van een paard is zelfs gevoeliger dan die van een mens, dus je kunt wel nagaan waar de voorkeur van je paard naar uit zal gaan. Als je grondwerk doet, kan je het paard ook op deze manier belonen. Maar ook kan je met je stick zachtjes wrijven over de plekjes die je paard fijn vindt (zie openingsfoto van dit artikel). 

4. Binnenteugel

Nog beter: laat je binnenteugel langzaam wat losser terwijl je je paard over zijn hals aait, in het ritme van zijn beweging.

5. Ontspan

Ontspan al jouw spieren en ‘laat los’ met je zit. Zorg dat je onderrug los is en volg je paard soepel en ritmisch in zijn bewegingen. Je paard zal het vrije en ontspannen gevoelen op zijn rug waarderen.

6. Stop met vragen

Soms is het goed om even helemaal niets te doen en je paard gewoon even te laten gaan. Met ‘stoppen’ bedoelen we niet dat je alles maar los moet gooien en als een zak aardappelen op je paard moet gaan zitten. Blijf zitten en rijden zoals je normaal doet, maar vraag even een moment niets van je paard.

7. Lange teugel

Houd contact met de mond van je paard, maar geef je paard de mogelijkheid zijn hals en nek uit te rekken en te ontspannen.

8. Go with the flow

Neemt je paard initiatief? In plaats van hem te corrigeren, accepteer zijn idee eens en just go with the flow! Rijd gewoon even met je paard mee als hij iets uit zichzelf aanbiedt. Na enkele passen kun je uiteraard zelf weer de koers bepalen.

9. Favoriete oefening

Beloon je paard door zijn favoriete oefening of gang aan te bieden. Wordt jouw paard blij van een uitgestrekte galop? Of een rondje stappen aan de lange teugel? Misschien maak je jouw paard juist blij met een sprongetje of vliegende wissel. Zorg dat je te weten komt wat jouw paard blij maakt en beloon hem hiermee na een moeilijke oefening.

10. Nazorg

Een lauwe douche, een grote winterpeen, lekker rollen in het zand. Beloon je paard na een fijne training met datgene waar hij zo gek op is. Genieten!

Bron: Bit & Cap  / Horse Listening

Afbeelding
220926466_ABFweb
140801005_ABFweb