Manegeles
Manegeles

Wat kan jij betekenen voor jouw vereniging?

Fun Opvallend

Kan jouw vereniging wel wat hulp gebruiken, maar weet je niet wat jij kunt doen? Lees hieronder op welke vlakken jij iets voor jouw vereniging kunt betekenen.

Het bestuur van een vereniging bestaat vaak uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Deze drie bestuursleden beslissen over het dagelijkse beleid van de vereniging. Veelal vraagt het bestuur de leden tijdens de algemene ledenvergaderingen om input. Zo kun je zonder dat je in het bestuur zit, ook je mening uitspreken over het dagelijkse beleid. Het bestuur heeft meestal een leidende rol tijdens de vergaderingen en bepaalt de agenda van de vergadering.

Voorzitter

Ben jij goed in het overzicht bewaren en heb je overtuigingskracht? Dan zou je wel eens een goede voorzitter kunnen zijn. Als voorzitter bewaak je de gang van zaken tijdens een vergadering. Dat begint al bij een goede voorbereiding: het uitnodigen van de deelnemers en het verspreiden van de agenda en de bijbehorende informatie.

Secretaris

Wanneer je goed kunt luisteren en samenvatten kun je al secretaris worden. Vaak zorg je dan voor de correspondentie en de verslagen van bijvoorbeeld vergaderingen. Soms zijn de functies secretaris en penningmeester gecombineerd. Dan ben je dus een secretaris-penningmeester.

Penningmeester

Goed met cijfers? Misschien is de rol van penningmeester dan wel voor je weggelegd. Als penningmeester zorg jij ervoor dat de financiën van je vereniging op orde zijn. Bij de werkzaamheden kun je denken aan: het beheren van de betaalrekening en de kas, de begroting opmaken, transacties beheren en uitvoeren.

Wedstrijdsecretariaat

Ben jij altijd op de vereniging te vinden wanneer er wedstrijden zijn? Dan kun je tegelijkertijd jezelf nuttig maken; In de vorm van wedstrijdsecretaris zorg jij dat de wedstrijden van je vereniging goed verlopen. Denk aan contact met juryleden, de startlijst opmaken en zorgen voor voldoende vrijwilligers.

Evenementencommissie

Misschien heb jij met je werk ook vaak te maken met evenementen en ben je inmiddels doorgewinterd wat de organisatie ervan betreft. Dan kun je een grote bijdrage leveren aan de evenementencommissie van je vereniging. Je zorgt dat er evenementen georganiseerd worden op de vereniging. Denk hierbij aan een clinic, schriktraining of een EHBO-cursus.

Kantinebestuur

De bezetting van de kantine lijkt altijd zo vanzelfsprekend, maar is zeker zo belangrijk! Met wedstrijddagen is de kantine het bruisende hart van de vereniging. Wanneer het goed geregeld is, blijven deelnemers even hangen en komen toeschouwers nog gezellig wat drinken.
Naast de hierboven genoemde functies heb je ook hier commissies voor: stalhouders, sponsoring, PR, onderhoud, veiligheid, etc. Vaak weten we niet eens welke commissies onze vereniging allemaal heeft. Zonde, want misschien loop je een hele leuke functie mis.
Wat doe jij voor je vereniging? Laat het hieronder weten!
Bron: Bitmagazine