180115146_ABFweb
180115146_ABFweb

Met deze tips win je kostbare tijd op stal

Fun Opvallend

Hoewel we allemaal niets zo graag doen dan uren op stal rondhangen. Toch heb je daar soms – door werk of andere verplichtingen - niet altijd de tijd voor. Ben je druk en zou je jouw tijd op stal liever spenderen aan je paard dan aan klusjes? Bit heeft een lijstje voor je met handige tips waarmee jij tijd kunt winnen op stal!

Voorbereiding is alles!

Een goede voorbereiding is het halve werk. 

 • Koop en vul een paar extra hooinetten, zodat je in op een drukke dag geen tijd verspilt aan hooinetten vullen. 
 • Hang een hoevenkrabber aan je staldeur, zodat je de hoeven van je paard in zijn stal kunt uitkrabben. Scheelt vegen!
 • Maak het voer en de eventuele supplementen van je paard op voorhand klaar en bewaar het in afsluitbare bakjes. Maak slobber van je paard klaar voordat je gaat rijden, zodat het in die tijd mooi kan weken. 
 • Ben je gedwongen om direct voor of vlak na je werk snel je stal uit te mesten? Leg dan een paar stalschoenen of regenlaarzen, een overal of lange jas klaar in je auto. Als je een beetje zorgvuldig bent, lukt het je vast om je stal te doen zonder al te veel vlekken of paardengeur op te pikken. Oh, en een flesje parfum doet ook wonderen!
 • Moet je morgenochtend vroeg op wedstrijd? Maak je paard dan al de avond ervoor klaar. Zorg voor een schone stal, maak de knotjes nog eens extra vast met pektouw of elastiekjes en doen een halsdeken om. Met een beetje geluk ziet je paard er de volgende ochtend nog een beetje representatief uit!

Plan je klusjes en trainingen in

Waarschijnlijk heb je het vroeger eens te meer op school moeten horen: planning is alles! Wil je efficiënt met je tijd om gaan, bedenk dan op voorhand hoe je dit het beste kunt doen.

 • Sla je agenda open en maak een (week)planning. Kijk op voorhand op welke dagen je meer (of minder) tijd hebt om te rijden, wanneer het handig is om een les in te plannen en ga na hoe veel voorbereiding je nodig hebt voor die ene belangrijke wedstrijd. Pak de weervoorspellingen er ook bij, zodat je eventueel een alternatieve planning kunt bedenken bij slecht winterweer.
 • Stel prioriteiten: als je op stal aankomt ligt er vast wel weer een nieuw, ongepland klusje voor je klaar. Houd je aan je planning en bewaar de minst belangrijke klusjes voor een andere dag.
 • Vraag aan een stalgenootje of jullie elkaar kunnen helpen op drukke dagen. Misschien lukt het jullie wel om een schema te maken waarbij jullie om en om elkaars stallen uitmesten, de paarden buiten zetten en/of voeren. 
 • Vindt een handige routine in je dagelijkse bezigheden: misschien is het wel beter om je paard eerst te rijden, zodat hij daarna meteen de wei in kan en jij de stal vrij hebt om hem uit te mesten.
 • Bespaar tijd door tijd vrij te nemen. Jup, dat klinkt misschien onlogisch, maar soms is het beter voor jou en je paard om een paar weekjes vrij te zijn. Van iedere dag gestresst en gehaast naar stal toe gaan, omdat je het eigenlijk te druk hebt op je werk, worden zowel jij en je paard niet blij. Misschien heb je de mogelijkheid om je paard in een drukke periode voor een maandje op volpensioen te zetten? Dat kost je wat geld, maar daarmee kun je de tijd díe je met je paard hebt wel gebruiken om te doen wat uiteindelijk het belangrijkste is: genieten!

Minuten besparen

Er zitten zestig minuten in een uur. Hoewel het misschien lijkt alsof deze laatste paar tips maar een paar minuten tijd besparen, kan dat op een drukke dag heel wat schelen!

 • Koop een goede set borstels. Het is leuk om een poetskoffer met ontelbaar veel vrolijk gekleurde poetsspullen te hebben, maar het is handiger om te investeren in een paar écht goede borstels. Met een goede rosbostel (bijvoorbeeld een multifunctionele ‘magic brush’) en een stevige borstel met lange haren (een zogenaamde ‘flick brush’) kom je al een heel eind!
 • Plaats je spullen op een plek waarbij je er snel en handig bij kan en kijk welke aanpassingen je kunt maken om tijd te besparen. Zet de mestvork en bezem bij de kruiwagens, hang je halster aan je stal, bewaar emmers bij de kraan en probeer je zadelkast netjes te houden. Misschien kun je die onhandige hooinetten wel vervangen voor een slowfeeder?
 • Houdt je spullen schoon en op orde. Rol bandages meteen op, koop nieuwe glansspray voordat de oude fles leeg is en bewaar een extra halster en touw als reserve. Oh en het lijkt misschien tijdverspilling om je bit na iedere rit weer af te spoelen, maar het eens-in-de-zoveel-keer wegkrabben van aangekoekt kwijl kost je écht veel meer tijd! 
 • Kies ervoor om je stal in een drukke periode op te potten: haal op doordeweekse dagen alleen de mest uit je stal en strooi het dik op. Wanneer je meer tijd hebt, bijvoorbeeld in het weekend, kun je de vieze, natte onderlaag weghalen.

Bron: Bit & Cap, Petplanequine.co.uk en Yourhorse.co.uk.