-

De ziekte van Lyme: symptomen, diagnose en behandeling

Frank Sorge

Tegenwoordig lees je steeds vaker wat over de ziekte van Lyme. Niet alleen bij mensen kan deze ziekte nare gevolgen hebben, paarden kunnen er ook goed ziek van worden. Wat is het precies en wat kun je ertegen doen? Dierenarts Minneke van Duijn legt het uit.

“De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Borrelia burgdorferi. Een paard kan besmet raken als hij wordt gebeten door een met Borrelia burgdorferi geïnfecteerde teek. De ziekte van Lyme uit zich in veel verschillende symptomen die vaak vaag en aspecifiek zijn.”

Meest voorkomende symptomen

 • Koorts (soms langdurig)
 • Stijfheid en stramheid
 • Spierpijn (met name overdreven spierpijn na relatief weinig inspanning)
 • Gezwollen gewrichten
 • Wisselende kreupelheden (ook in meerdere ledematen) en diverse orthopedische problemen
 • Gedragsveranderingen (depressie/sloom)
 • Verminderde prestatie
 • Neurologische symptomen (ataxie)
 • Chronisch vermageren
 • Extreme huidgevoeligheid

Diagnose

De ziekte van Lyme kan dus flink wat nare klachten geven en het is dus zaak om je paard regelmatig te controleren op teken. Maar wat als het al te laat is en je verdenkt je paard ervan de ziekte van Lyme te hebben? “Dan moet er een diagnose worden gesteld. Om te spreken van ziekte van Lyme moet aan de volgende vijf voorwaarden voldaan worden:

 • Paarden die leven/rijden in een gebied waar teken voorkomen.
 • Teken aangetroffen op het paard (worden niet altijd gezien, zitten soms in huidplooien of in kootholtes).
 • Klinische symptomen die horen bij de ziekte van Lyme (zie hierboven).
 • Uitsluiten van andere oorzaken die de symptomen kunnen veroorzaken.
 • Aanwezigheid van antistoffen tegen Borrelia burgdorferi in het bloed.”

De laatste voorwaarde is vooral belangrijk: “Ik kom soms mensen tegen bij wiens paard Lyme is vastgesteld via een alternatieve diagnosestelling, maar bij bloedonderzoek blijken er dan helemaal geen antistoffen in het bloed te zitten. Je kunt dan eigenlijk met zekerheid zeggen dat het paard op dat moment geen Lyme heeft. Worden er wel antistoffen gevonden in het bloed, dan betekent dat niet altijd dat het paard last van de ziekte heeft. Het bloedonderzoek zegt ook niets over wanneer de besmetting heeft plaatsgevonden. In Amerika zijn er al wel bloedtesten die meer kunnen vertellen over welk stadium de ziekte zich in bevindt, maar deze hebben we in Nederland niet. Pas als het paard klachten vertoont in combinatie met de aanwezigheid van antistoffen en andere oorzaken min of meer zijn uitgesloten kun je gaan behandelen.”

Behandeling

“De meest gebruikte en meest praktische behandeling tegen ziekte van Lyme is orale toediening van antibiotica gedurende 4 tot 6 weken.” Naast antibiotica maakt Minneke ook gebruik van ondersteunende behandelingen. Minneke legt uit: “Uit literatuur blijkt dat Kaardebolwortel-tinctuur (Dipsacus) goed werkt. Het heeft een reinigende en anti-spirochetale werking, is nier- en leverondersteunend en immuunversterkend. De toepassing in Nederland is vrij nieuw, maar in Duitsland en Amerika heeft men er meer praktijkervaring mee. Wat ook effectief lijkt te zijn, is het kruid ‘Cat’s claw’. Zowel kaardebolwortel als cat’s claw zijn immunostimulantia en breken de biofilm af waarin de bacterie zich verstopt, waardoor de antibiotica ook effectiever wordt. Daarnaast versterkt kaardebolwortel de pezen en banden, wat fijn kan zijn bij fasciepijn. De klinische resultaten bij het gebruik van deze beide zijn veelbelovend. Tenslotte kan antibiotica de darmflora van een paard aantasten. Om de darmflora te ondersteunen kun je bietenpulp of probiotica bijvoeren.”

Vaak gestelde vragen

Kan ik mijn paard vaccineren tegen Lyme?

Er zijn nog geen vaccins tegen Borrelia voor paarden geregistreerd, enkel voor honden. Er zijn wel een aantal studies gedaan in Amerika met vaccins die lijken op die voor honden, en die blijken goed te werken. Merial heeft een vaccin op de markt voor honden (Merilym 3) en dat kan in de toekomst wellicht interessant zijn voor paarden. In Amerika worden paarden soms simpelweg twee keer per jaar geënt met dit hondenvaccin.

Moet ik mijn paard preventief testen?

Indien er symptomen aanwezig zijn die niet kunnen worden toegeschreven aan een ander ziektebeeld en het paard leeft in een gebied waar teken actief zijn, kan het zinvol zijn om het paard te testen. Let wel, antistoffen worden pas 4-6 weken na besmetting aangemaakt. Het is het meest zinvol om te testen in de winter.

Is het besmettelijk naar andere paarden?

Nee, de overdracht van de ziekte kan alleen plaatsvinden door een beet van een besmette teek.

Kan ik mijn paard beschermen tegen teken?

Bij mensen schijnt DEET (minimaal 30%) goed te helpen, net als permethrine. Dit laatste is in Nederland echter nog nauwelijks verkrijgbaar als spray voor paarden/vee.

Mijn paard is behandeld voor Lyme, hoe weet ik of de behandeling aanslaat?

De belangrijkste aanwijzing is dat je paard zich zichtbaar beter gaat voelen. De antistoffen in het bloed kunnen namelijk altijd aanwezig blijven, ook al heeft je paard geen last meer van de ziekte.

Tot slot

Als laatste advies geeft Minneke mee dat je elke dag je paard op teken moet checken, vooral als je in een gebied woont waar ze actief zijn. “Ze kunnen nog heel erg klein zijn! Vooral benen, kootholtes en andere plooien zijn favoriet. Als je je ze binnen 24 uur weghaalt, is de kans op besmetting heel erg klein.” Minneke geeft ook aan dat er nog heel veel onduidelijkheid bestaat over de ziekte van Lyme in het algemeen en zeker bij paarden. Alle ervaringen en input over deze ziekte zijn welkom. Heb jij een paard (gehad) met de ziekte van Lyme? Laat het ons weten in een reactie!

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant