-

Wat te doen tegen rhino bij paarden?

Een uitbraak van rhinopneumonie zorgt vaak voor paniek onder paardenhouders. Maar is dit terecht? Wat is dit eigenlijk voor ziekte? Hoe loopt een paard het op en hoe is het te behandelen? En nog belangrijker: hoe voorkom je dat je paard het oploopt?

Rhinopneumonie, kortweg rhino, is een besmettelijke infectieziekte, die wordt veroorzaakt door het equine herpesvirus. De naam rhinopneumonie doelt op problemen aan de luchtwegen, maar naast de ‘luchtwegvariant’ van rhino kan de infectie nog twee andere types symptomen veroorzaken. Dit zijn abortus en zenuwstoornissen.

Verspreiding

Rhino is een virusziekte en verspreidt zich tussen paarden via de luchtwegen. Overdracht gebeurt door direct contact met neusuitvloeiing van een besmet paard, indirect contact (door de lucht, via materiaal of de mens) en bij de abortusvariant via de foetus, het vruchtwater, de nageboorte en vaginale uitvloei.Behandeling

Als er rhinopneumonie is vastgesteld bij een paard, is het afhankelijk van de vorm welke behandeling er nodig is. Bij de verkoudheidsvorm is therapie doorgaans niet nodig. Wel kan er ter ondersteuning een slijmoplossend middel worden gegeven en bij erg zieke dieren ontstekingsremmers. Merries die hun veulen hebben verworpen, hebben doorgaans ook geen behandeling nodig. Als het veulen verzwakt wordt geboren, moet wel goed worden overwogen of behandeling zinvol is, omdat de prognose voor het dier vaak slecht is. Bij de neurologische vorm van rhino (waarbij het paard ligt), kan het nodig zijn om het paard te ‘takelen’; dus in de benen te krijgen. Bij blaasverlamming kan de blaas worden gekatheteriseerd en gespoeld. Ook kunnen aspirine of ontstekingsremmer worden gegeven. Echter wanneer het paard volledig verlamd is, is de prognose niet best. In dat geval moet er vaak worden overgegaan op euthanasie.

Rhino voorkomen

Hoewel rhinopneumonie nooit helemaal te voorkomen is, kun je wel bepaalde maatregelen treffen om (re)activatie en verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Bijvoorbeeld door het vermijden van stress bij het paard, door paarden te verdelen in kleinere groepen en nieuwe paarden enige tijd te isoleren bij aankomst.

Ook kun je ervoor kiezen je paard te laten vaccineren. Door paarden tweemaal per jaar te vaccineren tegen rhinopneumonie, behouden ze een vrij goede weerstand tegen de ziekte. Ze zijn zelf beter beschermd en zijn minder snel besmettelijk naar andere paarden.

Bit zette alles wat betreft rhinopneumonie op rij in een speciaal dossier, dus lees hier snel verder.

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant