-

Wat kun je verwachten bij een revalidatiecentrum voor paarden?

Arnd Bronkhorst

Na een operatie, ongeluk of blessure moeten paarden vaak herstellen en revalideren. Een langdurig herstel kan best lastig blijken voor zowel paard als eigenaar. Bij een revalidatiecentrum voor paarden helpen ze echter niet alleen het paard zelf. Ze ontlasten namelijk ook de eigenaar. Fenna Elzinga, revalidatie-en aquatrainingsspecialist is eigenaresse van Lelymare Horses. Zij geeft inzicht over wat je kan verwachten bij een revalidatiecentrum voor paarden.

Revalidatietrainer of revalidatiecentrum?

Belangrijk om te weten is dat er een verschil tussen deze twee bestaat. Een revalidatietrainer is vaak één persoon die gespecialiseerd is om het paard te trainen tijdens of na herstel. Zo iemand kan verschillende opleidingen of cursussen hiertoe hebben gevolgd. Een training kan zowel vanaf de grond als onder het zadel worden gegeven. Sommige werken vanaf een vaste locatie en anderen kunnen (ook) op eigen locatie komen.

Bij een revalidatiecentrum verblijft het paard op het revalidatiecentrum. Er is een samenwerking tussen allerlei specialisten die op het bedrijf komen om te zorgen het paard zo optimaal mogelijk kan revalideren. Denk hierbij aan onder anderen dierenartsen, een fysiotherapeut en hoefsmid. De rust en omgeving speelt daarin ook een grote rol. Zo zul je namelijk niet snel een manage of een pensionstal tegenkomen op hetzelfde terrein.

Wanneer is een revalidatiecentrum voor paarden geschikt?

Er bestaan allerlei omstandigheden waardoor een revalidatiecentrum een goede uitkomst kan bieden. Een deel van de paarden komt hier bijvoorbeeld na een operatie. Na een (gewrichts)operatie heeft het paard boxrust nodig met gecontroleerde beweging. Deze beweging mag langzaam opgebouwd worden. Volledige boxrust is namelijk niet gewenst legt Fenna Elzinga uit: “Paarden komen 2 à 3 keer per dag uit de stal om aan de hand te stappen of in de stapmolen te gaan. De vitafloor, een trilplaat voor paarden, is daarin ook van toegevoegde waarde.” Elke verdere stap in het revalidatie traject wordt besproken met zowel de dierenarts als eigenaar.

Ook paarden die geen operatie hebben gehad zijn van harte welkom. Paarden met bijvoorbeeld een peesblessures en rug- of SI-problemen hebben ook een lang herstel nodig. Deze worden vaak doorverwezen naar een revalidatiecentrum voor paarden. Het is het niet verplicht om een doorverwijzing te hebben. Als een dierenarts geen duidelijk beeld kan krijgen of niet verder komt, kan het alsnog een goede optie zijn. Doordat er aan het revalidatiecentra meerdere specialisten en klinieken verbonden zijn, kan er uitgebreid multidisciplinair onderzoek plaatsvinden en zo een duidelijk(er) beeld worden geschetst. Van daaruit kan er een passend traject voorgesteld worden aan de eigenaar.

Wat is de gemiddelde duur van een verblijf?

Dit hangt van meerdere factoren af. Soms willen eigenaren het liefst dat een paard alleen in zijn of haar boxrustperiode op het revalidatiecentrum verblijft. De eigenaar neemt het paard daarna weer mee om zelf thuis verder op te bouwen. Fenna: “Dit zie je vooral vaak bij mensen die hun paarden aan huis hebben. Die kunnen het zelf makkelijker regelen en in de gaten houden.”De meeste paarden staan echter minimaal 3-4 maanden op het revalidatiecentrum. Samen met de dierenarts wordt bepaald wanneer een paard meer mag en aankan. Dit wordt gedaan aan de hand van onderzoeken, zoals een klinische check of scans. Veel eigenaren kiezen ervoor om het eerste deel van het opbouwen op het revalidatiecentrum te laten doen. Zo hebben de paarden meteen een goede start en zijn hun spieren al wat aangesterkt. Er kan al in een vroeg stadium begonnen worden met opbouwen in de aquatrainer. Later wordt dit gecombineerd met longeren, werken aan de hand of rijden onder het zadel. Wanneer een paard er klaar voor is om naar huis te gaan hangt dus deels af vanaf waar de eigenaar het zelf op wil pakken.

Mogen paarden wel contact hebben met elkaar?

Een kudde zoals je normaal hebt is op een revalidatiecentrum een groot risico. Je hebt namelijk te maken met paarden die nog herstellende zijn. Je wilt daarbij de kans verkleinen op een terugval of een ongeluk. Betekent het daarom dat je paard geen contact met andere paarden kan hebben? Nee, zeker niet laat Fenna weten. De meeste revalidatiecentra streven ernaar een paard zo natuurlijk mogelijk te houden. Het contact met andere paarden is daarbij ook belangrijk. Wat je vaak ziet is dat paarden een eigen paddock hebben maar wel vaak een aangrenzende buurman of buurvrouw hebben. Zo kunnen ze toch nog even snuffelen en knuffelen.
Er zijn paarden die zelfs bij zulk contact al te druk kunnen gaan doen en zich overbelasten. Daardoor zit er tussen sommige paddocks wat ruimte. Zo kunnen ze lichamelijk geen contact hebben terwijl ze elkaar toch kunnen zien en horen.

Structuur

Eén van de belangrijkste dingen bij een revalidatiecentrum voor paarden is de structuur. Als paarden weten waar ze aan toe zijn, geeft ze dat rust. In een setting als deze is dat niet anders. Ze krijgen op hetzelfde moment van de dag eten, gaan naar buiten, starten hun training en worden weer binnen gehaald. De specialisten en trainers hebben ook een standaard dag dat ze komen. Fenna: “natuurlijk hebben wij zelf ook wel eens een dag dat je denkt, waar is de structuur gebleven? Maar de structuur van de paarden is er altijd. Mijn doel is om de revalidatieperiode (wat voor een paard echt niet leuk is), toch zo fijn mogelijk te maken. Het is belangrijk dat we niet alleen het paard revalideren maar ook de eigenaar te ontzorgen daarin.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!