-

Wanneer is het tijd voor afscheid van je paard?

detail ooi Arnd Bronkhorst

Dierenarts Vivianne van Leeuwen ziet helaas nog veel paarden onnodig lijden. Afscheid nemen van je trouwe viervoeter is ontzettend moeilijk, maar wel nodig in sommige situaties. Om je op weg te helpen bij wellicht een van de moeilijkste beslissingen die je moet maken, geeft Vivianne hieronder een aantal tips.

Dierenarts Vivianne van Leeuwen legt uit dat een paard een acceptabel leven moet kunnen leiden. Dit houdt in dat het paard zijn natuurlijke gedrag moet kunnen vertonen en vrij is van chronische pijn. Het paard moet bijvoorbeeld nog lekker in de wei of paddock kunnen rennen. “Wanneer een paard, ondanks bijvoorbeeld pijnstilling, twee dagen in de week niet acceptabel kan bewegen, is dat eigenlijk al te veel. Je kunt hierbij ook denken aan zijn ‘normale’ gedrag. Duurt het eten van een portie voer twee keer zo lang als vroeger? Dan zijn dat tekenen dat het normale leven voor je paard niet meer vanzelfsprekend is. En dat betekent dat je een beslissing moet gaan maken over het leven van je paard, om onnodig lijden in de toekomst te voorkomen.”

Iedere dag een cijfer geven

Een keuze maken over het beëindigen van het leven van je paard is ontzettend moeilijk. Daarom is het goed om er rationeel over na te denken, een goed hulpmiddel hierbij is een cijferdagboek. Vivianne legt uit: “Om bij te houden hoe goed je paard zich voelt, kun je het paard elke dag een cijfer geven. Je moet hierbij dan wel uitgaan van een volledig gezond paard, of zoals je je paard van vroeger kent. Je neemt daarbij niet alleen gedrag, maar ook mate van kreupelheid, eetgedrag en humeur in mee. Wanneer je paard twee keer in de week een onvoldoende scoort, betekent dit dat je paard lijdt. Het is eerlijk naar je paard toe om dan met je dierenarts in gesprek te gaan over hoe verder.”

Evaluatie met de dierenarts

Vivianne is dierenarts en legt uit dat ze graag samen met paardeneigenaren een plan maakt. “Samen met je dierenarts kun je bepalen hoelang je een bepaalde situatie gaat aankijken. Stel je paard is al wat ouder en loopt een lelijke blessure op, hoelang krijgt het paard de kans om te herstellen? Plan gelijk een vervolgafspraak in met je dierenarts, tijdens die afspraak bekijken jullie samen hoe de zaken ervoor staan. Op deze manier ben je erop voorbereid wanneer je de knoop moet gaan doorhakken. Zo voorkom je dat je het afscheid blijft uitstellen, met onnodig lijden van je paard tot gevolg.”

Tijdslijnen en objectieve meningen

Hier boven wordt het al aangegeven, tijdslijnen aangeven is heel belangrijk bij het afscheid. Vivianne vertelt:  Veel paardeneigenaren stellen het afscheid van hun paard het liefst uit. Wanneer je duidelijke tijdslijnen hebt, kun je je hier mentaal op voorbereiden en heb je een rationeel uitgangspunt. Wat hierbij ook kan helpen is het alert blijven op  sluimerende, of langzaam ontwikkelende problemen. Vraag eens aan je instructrice: ‘Hoe gaat het met mijn paard?’. Soms worden we zelf blind voor bepaalde dingen omdat we het paard iedere dag zien.”

Verschillende situaties

Toch blijft de keuze voor een afscheid per situatie verschillend. Vivianne maakt veel verschillende scenario’s mee: “Een blessure is anders dan een paard dat chronisch ziek is. Of bijvoorbeeld een oud paard dat niet meer ligt. Liggen behoort ook tot natuurlijk gedrag en wanneer dit niet meer gebeurt heeft het paard dus een ongemak. In alle situaties blijft het ook belangrijk hoeveel tijd de baas heeft om het leven van het paard zo comfortabel mogelijk te maken en wat nog reëel is gezien wat er van het paard gevraagd wordt.”

Verdiep je erin hoe je pijn kunt herkennen bij een paard

Vivianne vertelt tot slot over de ‘Horse grimace scale’. “Dit is een app die paardeneigenaren verschillende gemoedstoestanden van een paard aanleert aan de hand van de stand van de oren en neus van het paard. Het valt me op dat veel mensen nog niet voldoende herkennen wanneer hun paard pijn ervaart.”

Lees hier het eerder verschenen artikel Hoeveel pijn heeft mijn paard? 

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant