-

Waarom rollen paarden eigenlijk?

Arnd Bronkhorst

Je herkent het vast wel: heb je net je paard gepoetst, gaat hij vervolgens in het vieste stukje van de weide liggen rollen. Gedragsdeskundige Ellen de Boer legt uit waarom onze paarden dat doen en ze vertelt je alles over rollen.

Een paard heeft veel verschillende redenen om te gaan rollen. Zo kan het zijn dat je paard ziek is, koliek heeft, of rolt van de pijn tijdens de bevalling. Als een paard rolt vanwege de pijn, zie je ook andere pijnsignalen, zoals met een achterbeen naar de buik slaan en spanning in het gezicht.

Veel vaker heeft rollen een andere reden. “Wanneer je je paard gepoetst hebt, liggen de haren van je paard plat. Een paard vindt dat geen fijn gevoel, hij wil juist graag lucht tussen zijn haren. Door te rollen, gaan de haren rechtop staan en kan de lucht er weer tussen”, legt gedragsdeskundige Ellen de Boer uit.

In het zand

Paarden rollen ook graag om jeuk tegen te gaan, bijvoorbeeld als ze in de rui zijn. “Verharen kan best wel jeuken. Voor een paard is het dan heerlijk om al die losse haren van zich af te wrijven en zijn hele lijf eens lekker te krabben. Het zand dat ze daarmee in hun vacht wrijven, werkt ook goed als beschermlaag tegen vliegjes en andere insecten”, aldus De Boer.

Het zand dat in de vacht blijft zitten na het rollen, helpt niet alleen tegen vliegjes, maar is ook lekker verkoelend. Op een warme zomerdag kan een rolbad in het koele zand dus heerlijk zijn voor je paard. Ook als je paard heeft gezweet, is rollen fijn. Hij kan het dan doen, omdat hij dan sneller opdroogt.

‘Als je paard echt niet rolt, moet je je afvragen of alles wel goed gaat met je paard’Het sociale aspect van rollen

Rollen heeft ook een heel sociaal aspect. “Je kunt het vergelijken met een groep mensen die samen een dagje naar de spa gaan, of gezellig een kopje thee gaan drinken”, legt Ellen uit. “Het is een ontspannen bezigheid en een paard rolt dan ook vaak om even lekker te relaxen. Als het ene paard gaat rollen, doen andere paarden dat vaak na. Het is een manier om een band met de andere paarden te krijgen, daarbij kunnen ze er ook informatie over de ander mee opdoen. Het rollen geeft namelijk ook geur af, als een ander paard daar dan ook gaat rollen of snuffelen, kan hij veel opdoen uit die geur.”

Wat als je paard niet wil rollen?

Als een paard wilt gaan rollen, kun je dat goed zien. Het paard loopt met een lange hals en met zijn neus naar de grond. Hij maakt grote stappen, schraapt soms en draait misschien een rondje. Vervolgens laat hij zich door zijn achterhand zakken. Hij vouwt zijn voorbenen onder zich en laat zich dan rustig op de grond zakken, waarna hij eerst rustig een paar keer met zijn hoofd en hals over de grond wrijft, voordat hij echt begint met rollen.

Volgens Ellen zegt de manier waarop je paard rolt veel over zijn gezondheid. “Als je paard echt niet rolt, moet je je afvragen of alles wel goed gaat met je paard. Misschien heeft hij wel een blokkade in zijn rug of heup, waardoor hij pijn heeft als hij gaat rollen.”

Ook als je paard wel rolt, kun je signalen opvangen. “Houd je paard eens goed in de gaten als hij gaat rollen en ga stap voor stap na of hij die wel opvolgt. Laat je paard zich bijvoorbeeld vallen, in plaats van rustig zakken? Rolt hij door over zijn rug of rolt hij aan een kant? Komt hij moeilijk omhoog? Of verliest hij misschien zijn evenwicht als hij opstaat, moet hij een pasje bijzetten? Dat zijn allemaal signalen waaraan je kunt merken dat er misschien iets niet helemaal lekker zit in het lijf van je paard. Als je paard na het rollen bijvoorbeeld een tijdje als het ware op de grond blijft zitten en met zijn kont over de grond schuurt, kan het zijn dat hij last heeft van wormen.”

Rollen zonder ontspanning

Rollen kan ook een teken zijn dat je paard zich juist niet op zijn gemak voelt. “Vaak kun je het heel duidelijk zien als je paard rolt omdat hij niet op zijn gemak is. Hij slaat dan namelijk stapjes over. Zo gaat hij bijvoorbeeld snel liggen, rolt hij even vlug en komt hij vervolgens gauw weer overeind, waarna hij bijvoorbeeld een paar bokkesprongen maakt of hard wegholt. Dat noemen we oversprong gedrag. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als je paard net op een nieuwe stal staat.” Als je paard een beetje overhaast rolt, hoeft dat echter niet meteen te betekenen dat je paard niet op zijn gemak is.

“Ook als je paard zich wel gewoon op zijn gemak voelt, kan het zijn dat hij een keertje een beetje gek of overhaast rolt. Kijk goed naar de situatie. Stel je paard heeft net een nieuwe stal en/of nieuwe eigenaar, dan is het logisch dat je paard wat gek rolt. Laat je paard gewoon rustig aan alle nieuwe indrukken wennen en dan komt dat vanzelf goed. Als je paard gewoon in de wei staat waar hij en er is niets veranderd, dan voelt hij zich waarschijnlijk gewoon op zijn gemak, maar heeft hij een energieke bui. Dan is het ook niet zo gek als hij een keertje bokt of een sprintje trekt na het rollen.”

Bron: Bitmagazine

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!