-

Vermindering stress bevordert de dracht

Frank Sorge

Dat stress niet goed voor je is weet iedereen, ook bij drachtige merries is het niet bevorderlijk. Onderzoekers in Brazilië hebben dit nu ook wetenschappelijk aangetoond; hoe minder stress, hoe beter de dracht verloopt.

In het onderzoek werden tien dekseizoenen lang volbloedmerries in de leeftijd van 4 tot 24 jaar bestudeerd. Dit waren in totaal 1.206 merries. Zij werden verdeeld in twee groepen, een ‘stress groep’ en een ‘relax groep’. De merries uit de ‘stress groep’ gingen overdag elf uur lang de weide in en stonden in de nacht allemaal in een eigen stal. De merries uit de ‘relax groep’ bleven tot zij drie weken drachtig waren 24 uur per dag op stal, na deze drie weken verbleven ze 24 uur per dag in de weide.

Dagelijkse routine

De merries uit de ‘stress groep’ werden regelmatig gecontroleerd op hun cyclus en aan de hand hiervan verplaatst van weide of stal. De indeling van de stallen en weide werd bepaald door het stadium van de cyclus. Wanneer een merrie in een volgend stadium van haar cyclus of dracht kwam kreeg ze een nieuwe stal met nieuwe buren. Daarnaast werd ook nog eens de kudde waarmee ze overdag in de weide stonden vaak gewisseld. De ‘relax groep’ werd niet gecontroleerd op hun cyclus en bleef het hele seizoen in dezelfde kleinere kudde.Resultaten

Uiteindelijk bleken in de ‘relax groep’ meer merries drachtig dan in de ‘stress groep’. Ook tijdens de dracht waren er minder problemen en werden er minder veulens verworpen. De onderzoekers zijn van mening dat stress bij merries een verhoogd cortisolgehalte geeft, dit heeft een slechte invloed op de hormonen, ovulatie en dracht.

Lees meer: Stress bij je paard

Bron: Horses.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant