141125162_ABFweb
141125162_ABFweb

Veilig grazen in het voorjaar

Nieuws

De temperaturen stijgen, het zonnetje laat zich weer zien en het land droogt eindelijk op. Voor veel paardeneigenaren is het tijd om hun paard weer op de weide te zetten. Sommige paarden hebben in de winter meer op stal of op een (zand)paddock gestaan, waardoor het sappige voorjaarsgras voor problemen kan zorgen.


Als je paard het hele jaar door 24/7 op het weiland staat zal het sappige voorjaarsgras weinig problemen opleveren. Het verteringssysteem kan dan geleidelijk wennen aan de veranderingen van het gras. Staat je paard echter veel op stal? Dan zal hij meer tijd nodig hebben om te wennen aan het voorjaarsgras.

Ziektes


De microben (bacteriën en schimmels) in de darmen van je paard die hooi en gras verteren hebben veel tijd, minstens een week of twee, nodig om zich aan te passen aan veranderingen in het voedsel. Plotselinge veranderingen kunnen het systeem verstoren. Hierdoor kunnen ziektes als hoefbevangenheid en koliek kunnen ontstaan, die beide fataal kunnen zijn in ernstige gevallen.

Opbouwen


Wil je het zekere voor het onzekere nemen? Begin dan met je paard zo’n 15 minuutjes per dag te laten grazen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door hem aan de hand te laten grazen. Bouw dit langzaam op en geef je paard elke dag iets langer de tijd om te grazen. Uiteindelijk bouw je op tot enkele uren grazen per dag en zo ga je verder, totdat je paard volledig op het gras kan staan.

Overgewicht


Als je weet dat je paard te veel aankomt van weidegras is het wellicht verstandig hem niet 24/7 op het gras te zetten. Overgewicht kan voor allerlei gezondheidsproblemen zorgen. Wanneer je het paard toch onbeperkt op het gras wil zetten kan een graasmasker eventueel uitkomst bieden.

Vatbare paarden


Tot slot is het erg belangrijk om te weten dat paarden met aandoeningen aan hun metabolisme (zoals insulineresistentie, Equine Metabolic Syndrome of Cushing/ PPID) veel vatbaarder zijn voor voeding met hoge zetmeel- en suikergehaltes. Deze hoge gehaltes kunnen voorkomen in graan, weidegras en zelfs sommige types hooi. Gras met een hoog suikergehalte is niet altijd groen, dus ga er niet vanuit dat jouw gras veilig is puur omdat het winter of zomer is. Als je een paard hebt met speciale behoeftes is het verstandig om samen met je dierenarts een voedingsschema op te stellen voor je paard.

Bron: HorseChannel