-

Thirza Hendriks: ‘Natuurlijk zijn de meeste paarden niet recht, maar bij ECVM-paarden is het structureel’

Thirza Hendriks is biomechanica- en revalidatiespecialist. Hoewel ze in Nederland woont, traint ze paarden over de hele wereld en met name in Taiwan en Australië. Zelf heeft ze meerdere paarden met ECVM gehad, waarvan er nog twee in leven zijn. Inmiddels heeft ze wereldwijd met maar liefst 46 ECVM-paarden ervaring opgedaan. In Bit 281 vind je een uitgebreid dossier over ECVM (Equine Complex Vertebral Malformation). Hier lees je de column over dit interessante onderwerp.


“Nadat ik voor het eerst met ECVM in aanraking kwam, wilde ik casestudies verzamelen. Ook wilde ik deze paarden letterlijk voelen. Daar ben ik de hele wereld voor over gereisd. Zodoende heb ik veel verschillende rassen en disciplines leren kennen. Daar heb ik veel van geleerd: wat de problemen van deze paarden zijn, maar ook wat wel en niet werkt in hun training.”

‘Over het algemeen doen deze paarden het slechter naar mate de trainingsverwachtingen hoger zijn’

“De paarden met ECVM die ik tegenkom, vertonen verschillende symptomen. Dat wordt ook vaak als kritiek gebruikt; dat de klinische relevantie niet hard te maken is. Toch kan ik deze paarden het beste omschrijven als voorspelbaar onvoorspelbaar. Ze hebben vaak goede en slechte periodes. Daarbij spelen veel verschillende factoren mee die het erg complex maken, zoals de mate van malformatie, de leeftijd van het paard, of er andere aandoeningen aanwezig zijn en de trainingsverwachtingen. Over het algemeen doen deze paarden het slechter naar mate de trainingsverwachtingen hoger zijn. Ze gaan dan snel compenseren en dat lijdt vaak tot een hoop ellende”

“Het onvoorspelbare kan zich ook in gedrag uiten. Dan zijn ze bijvoorbeeld ineens een periode super schrikkerig, terwijl hun omgeving of het weer niet verandert. Natuurlijk heeft elk paard wel eens wat, maar bij deze paarden valt het echt op. Het gaat continu op en neer, je bent als eigenaar nooit zorgenvrij. Daarnaast zijn deze paarden structureel scheef en dat blijft altijd een dingetje bij zowel de training als zadelpassen. Natuurlijk zijn de meeste paarden niet recht, maar bij ECVM-paarden is het structureel. Dat is niet te ‘fixen’, je kunt alleen proberen het te managen. Vaak tot grote frustratie van de eigenaar, die het gevoel heeft maar niet verder te komen.”

‘Natuurlijk zijn de meeste paarden niet recht, maar bij ECVM-paarden is het structureel’“Als je dit herkent bij je paard, wilt gaan fokken of een paard wilt kopen, dan zeg ik: laat goede röntgenfoto’s maken. Blijkt je paard het te hebben, dan kun je er weliswaar niks aan doen, maar je kunt er wel mee leren omgaan. Kijk per dag wat je paard aankan. Gaat het een tijd goed? Top, doe lekker je ding. Maar gaat het ineens weer minder, kijk dan hoe je het je paard comfortabel kunt maken. Ook kun je je training zo aanpassen dat je je paard sterker maakt en zijn coördinatie helpt ontwikkelen.”

‘Ook kun je je training zo aanpassen dat je je paard sterker maakt en zijn coördinatie helpt ontwikkelen’

“Ik hoop dat halsfoto’s een standaard onderdeel worden van de keuring. En dat als er ECVM zichtbaar is, dat de dierenartsen het herkennen en opmerken als een aanwezige asymmetrie. Dan kan de fokker of koper zelf bepalen of ze dat wenselijk achten of niet.”

“Daarnaast is meer onderzoek nodig, ook waarbij paarden voor een langere tijd worden bestudeerd, zodat de klinische relevantie aangetoond kan worden. En we zouden met stamboeken in gesprek moeten gaan. Zodat we een beeld krijgen hoe groot het probleem is, bij welke rassen het voorkomt en vooral: hoe we het er weer uit kunnen fokken. In de Verenigde Staten wordt momenteel al genetisch onderzoek gedaan om te kijken of we het gen kunnen isoleren.”

“Ik hoop dat we krachtiger en symmetrischer paarden gaan fokken. Laten we hierover een open gesprek voeren met verschillende partijen zonder met de vinger naar elkaar te wijzen. Het is nu een beladen onderwerp. Maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: een gezond en sterk paard.”

Meer over ECVM lees je nu in het uitgebreide dossier in Bit, je bestelt ‘m hier!

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!