-

Thermografie als preventietechniek

Stacey Wigmore

Thermografie, het is een term die je steeds vaker hoort. De methode komt uit Amerika en wordt steeds bekender in Nederland. Maar, wat houdt het precies in? Merel Massop heeft de opleiding Injury Master gevolgd en heeft vorig jaar haar certificaat gehaald voor thermografie. Zij vertelt meer over thermografie als preventietechniek bij paarden.

Wat is thermografie?

Thermografie is een techniek waarbij je door middel van een warmtebeeldcamera de verschillen in temperatuur kunt meten. Hierdoor kun je bijvoorbeeld (vroegtijdig) blessures, drukplekken en blokkades lokaliseren. Vaak nog ver voordat er klinische symptomen zijn.

Thermografie als preventieve check

Omdat thermografie de mogelijkheid biedt om blessures, blokkades en drukplekken (vaak door het zadel) in een zeer vroeg stadium te signaleren, kan het dus zeer goed preventief gebruikt worden. Merel legt uit: “Vaak zijn er vage klachten bij paarden en weten eigenaren niet waar het probleem vandaan komt of zoeken zij bevestiging voor het vermoeden dat zij al hadden. De gehele scan biedt daar vaak een oplossing voor. Ook zadelchecks zijn erg populair, de eigenaar kan dan op een simpele manier zien waar het zadel drukt.”Rugproblemen

Thermografie is niet dé oplossing voor rugproblemen. Merel: “Het is een aanvullende methode waarbij wij altijd het gehele paard scannen, waardoor we proberen oorzaak en gevolg van elkaar te scheiden en de oorzaak aan te pakken. Een voorbeeld: een paard is kreupel rechtsvoor, thermografie heeft irritatie in de wervelkolom gesignaleerd. Het paard kan kreupel zijn door de irritatie in de wervelkolom. Zonder de scan van de rug, wisten wij niet dat de kreupelheid mogelijk een andere oorzaak heeft, dus zal bij behandeling rechtsvoor de kreupelheid op den duur weer terug keren.”

Opleiding

Wat voor opleiding moet je volgen om uiteindelijk thermograaf te worden? Merel blikt terug: “Ik heb een paardenhouderij opleiding gedaan. Daarna ben ik zelf les gaan geven en heb paarden gereden en verkocht voor derden. Maar op den duur miste ik wat verdieping en ben ik opzoek gegaan naar een specialisatie in de paarden. De tastbaarheid van de thermografie sprak mij erg aan, ik ben graag recht door zee.”

Vital horse

“Nadat ik mijn eerste jaar had afgerond heb ik een thermografische camera gekocht en ben mijn bedrijf Vital Horse – Paarden Thermografie gestart. Met behulp van thermografische scans help ik paarden met (vage) klachten, bied ik blessure preventie, zadelchecks en organiseer clinics.”

Tips van Merel

“Luister naar je paard, waarom toont hij verzet? Waarom vindt hij iets moeilijk? Naar mijn mening is slecht gedrag van een paard een reactie op pijn of angst. Om mensen bewust te maken van alles op en rond het paard ben ik samen met een aantal andere thermografen een Better Peformance Center gestart, waar wij mensen leren kijken, behandelen en laten deelnemen aan clinics om hun kennis te vergroten en te helpen problemen te voorkomen of verhelpen. Kortom, twijfel je? Onderneem actie!”

Helaas is er geen register voor thermografen. Mede daardoor is het verstandig om thermografie als aanvullend onderzoek te gebruiken. Merel: “Thermografie kan een aanvullend onderzoek zijn bij een onderzoek van een dierenarts maar, denk niet dat je door thermografie zonder de dierenarts kunt. Wel werken wij thermografen graag met dierenartsen samen!”

Nog niet uitgelezen over thermografie? Lees hier het artikel ‘Thermografie: hoe zit dat?‘.

Bron: bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant