140310362_ABFweb
140310362_ABFweb

Stel zelf een EHBO set samen

Nieuws

We denken er liever niet over na, maar er kan altijd het één en ander misgaan rondom de stal. Om ervoor te zorgen dat je klaar bent voor kleine ongelukjes, is het verstandig een paarden EHBO set klaar te hebben.


Als er iets mis is met je paard zul je natuurlijk altijd een dierenarts om hulp moeten vragen. Maar met een klein EHBO set kun je tijdens het wachten, de nodige eerste hulp verlenen. Veel van deze items kun je ook gebruiken bij kleine menselijke ongelukjes.

Vaste plek


Zorg ervoor dat je het set schoon opbergt. Kies daarnaast ook voor een vaste plek, zo kun je het set altijd snel vinden in geval van nood.

Onderdelen


De volgende dingen zijn altijd handig om bij de hand te hebben.

  1. Desinfecteermiddel, denk aan betadine of alcohol. Hiermee kun je wondjes schoonmaken.

  2. Luiers, misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar luiers zijn erg absorberend. Heeft je paard een wond die bloed? Dan kunnen luiers het bloed absorberen. Op deze manier krijg je geen vuil in de wond door bijvoorbeeld oude handdoeken te gebruiken.

  3. Verband, hiermee kun je een wond (nadat je deze hebt schoongemaakt) inpakken tot de dierenarts er is.

  4. Plastic zak, een plastic zak is nou eenmaal altijd handig. Moet de hoef je van je paard droog blijven? Dan kun je deze gemakkelijk in een plastic zak wikkelen.

  5. Zalf, zorg voor verschillende soorten zalfjes in je EHBO set. Bij kleine wondjes kunnen bepaalde soorten zalf een hoop goed doen.

  6. Thermometer, tijdens het wachten op de dierenarts kun je vast de temperatuur van je paard opmeten. Dit vertelt je veel over de gezondheid van je paard.

  7. Coldpacks, hiermee kun je bijvoorbeeld een dik been koelen.

  8. Pincet, voor de kleine werkjes.

  9. Stethoscoop, hiermee kun je naar het hart of de darmen van je paard luisteren.

  10. Rubberen handschoenen, wanneer je bezig bent met eerste hulp is het verstandig rubberen handschoenen te dragen. Hiermee zorg je ervoor dat er geen bacteriën van je handen, in een wond komen.

  11. Schaar, een schaar is altijd handig om in de buurt te hebben.

  12. Duct tape, met duct tape kun je nou eenmaal van alles repareren. Wil het verband of de plastic zak niet op zijn plek blijven? Een stukje duct tape doet wonderen (zorg er wel voor dat het tape niet de huid van je paard raakt).

  13. Telefoonnummers van dierenartsen, leg naast alle bovenstaande items ook een lijstje met telefoonnummers van dierenartsen klaar. Zet niet alleen het nummer van je eigen dierenarts er op, maar ook die van andere. Zo kun je altijd iemand bereiken mocht je vaste dierenarts niet aanwezig zijn.


Wat heb jij nog meer in je EHBO set?


Lees meer: 10 Signalen dat je paard gezond is

Gebaseerd op: Horse Junkies United