-

Afwijkende slijtage van het gebit door slowfeeders, een risico?

gebit Arnd Bronkhorst

Slowfeeders zijn tegenwoordig enorm populair. Ze zijn handig voor onszelf en goed voor de gezondheid van ons paard. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden. Eén verhaal dat de rondte gaat is dat de snijtanden van je paard afwijkend gaan slijten na langdurig gebruik van slowfeeders. Wat is hier precies over bekend? Een gesprek met drie gebitsverzorgers: Annelous Kist, Sanne Journée en Julius Peters.

Zo ongeveer álles met betrekking tot paarden wordt besproken op social media, waaronder het gebruik van slowfeeders. Soms komen er schrikbarende foto’s of verhalen voorbij van een afgesleten gebit na het gebruik van een slowfeeder. Zulke foto’s en verhalen maken je bewust van gevaren, maar kunnen ook angst oproepen zonder dat daar een goede reden voor is. Gebitsverzorgers Annelous, Sanne en Julius behandelen wekelijks tientallen paardengebitten, en hebben goed zicht op de frequentie en ernst van deze slijtage. Ze geven daarom tekst en uitleg bij de meest voorkomende vragen over dit onderwerp.

Hoe vaak komt afwijkende slijtage van het gebit voor als gevolg van slowfeeders?

Lichte slijtage aan de snijtanden

Annelous Kist let altijd goed op eventuele slijtage van het gebit. Heel soms ziet ze een kleine slijtage aan de middelste twee snijtanden. “Op een nascholing met betrekking tot voeren heb ik het onderwerp ook met andere collega’s besproken. Niemand ziet het gelukkig veelvuldig langs komen. Als je goed kijkt zie je dat paarden, vooral bij de zachtere rasters, ook best veel met hun bovenlip doen om het ruwvoer uit de slowfeeder te halen.”

Wat zorgt ervoor dat paarden wel of niet afwijkende slijtage ontwikkelen?

Sanne Journée ziet alleen afwijkende slijtage van de tanden wanneer er gebruik wordt gemaakt van een slowfeeder met een metalen raster. Wanneer paarden eten uit een slowfeeder met zachter materiaal, komt ze dit niet tegen. Julius en Annelous stemmen daarmee in. Wel vermelden ze daarbij dat ze alleen slijtage zien bij gebruik van een te grof metalen raster, al gebruiken weinig paardeneigenaren die meer. Sanne: “Bij een metalen raster maakt het ook uit wat voor karakter het paard heeft en of er voernijd is. Als er rustig hooi uit de slowfeeder gegeten wordt, voorzie ik minder problemen dan wanneer een paard dit snel wil doen. Daarnaast vinden sommige paarden het als afleiding fijn om met de tanden langs het metaal te gaan.” Annelous herkent het verschil in eetgedrag: “Je hebt inderdaad paarden met voernijd die het raster er bijna mee af eten, en dan zie je af en toe wel afwijkende slijtage aan de snijtanden.”

Heeft afwijkende slijtage van de snijtanden negatieve gevolgen voor het paard?

Bij slijtage als gevolg van een metalen raster is het volgens Sanne wisselend hoe ernstig de tanden afgesleten zijn. Ze geeft aan dat het niet gelijk negatieve gevolgen hoeft te hebben. Julius: “Meestal komt de slijtage niet tot in het levende weefsel van de tand, de zogenaamde pulpa. Is dat wel zo, dan kan de tand in de loop van de tijd afsterven.”

Wordt het gebruik van slowfeeders alsnog aangeraden?

Alle drie gebitsverzorgers raden het gebruik van slowfeeders aan, met uitzondering van slowfeeders met metalen rasters. Annelous: “Slowfeeders hebben zoveel voordelen dat ik ze altijd aanraad. Je wilt liever niet dat een paard langer dan zes uur zonder ruwvoer staat, en dat is bijna onmogelijk zonder slowfeeders.” Ook Sanne is een groot voorstander. Ze vertelt dat fijnmazige slowfeeders vier grote voordelen hebben:  • Een paard doet langer over dezelfde hoeveelheid ruwvoer. “Dit is ideaal voor paarden die snel dik worden, maar die niet te lang zonder voer kunnen staan”.
  • Het paard eet steeds kleine beetjes en maalt meer op zijn ruwvoer. Dit is beter voor de algehele afslijting van het gebit.
  • De speekselproductie wordt vergroot. Het speeksel neutraliseert het maagzuur dat constant uitgescheiden wordt en verlaagt daarmee de kans op maagzweren.
  • Het is een goede afleiding voor een paard dat in de natuur de hele dag kleine plukjes zou kunnen eten. “Dit is veel beter voor de geestelijke toestand van het paard. Het zal zich minder gaan vervelen en daardoor minder snel ongewenst gedrag zoals luchtzuigen of weven vertonen”, vertelt Sanne.

Op welke manier kun je afwijkende slijtage voorkomen of het vroegtijdig signaleren?

fijnmazige slowfeeder
Fijnmazige slowfeeders van zacht materiaal
  • Probeer slowfeeders met metalen rasters te vermijden, of gebruik in ieder geval een raster met fijne mazen. Kies, om een optimaal slowfeeder effect te bereiken, voor fijnmazige slowfeeders van een zachter materiaal.
  • Check regelmatig de tanden van je paard door zijn bovenlip even op te tillen. “Je kunt altijd even naar de voorste snijtanden kijken of je daar slijtage ziet ontstaan”, aldus Annelous.

Afwijkende slijtage is maar één van de gebitsproblemen die kunnen ontstaan bij een paard. Laat het gebit van je paard daarom regelmatig controleren door een goede gebitsverzorger. Op de website van de Nederlandse Vereniging voor gebitsverzorging bij het paard (NVVGP) zijn gecertificeerde, vakbekwame gebitsverzorgers te vinden bij jou in de buurt. En natuurlijk ook via PaardenPlein.nl.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!