-

Sinusitis bij het paard

Arnd Bronkhorst

Sinusitis, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Bij paarden is dit een ontsteking van de voorhoofdsholte. Dit wordt vaak veroorzaakt door een kieswortelontsteking en is voor het paard erg pijnlijk. Paardendierenarts Eric Raterink van Dierenkliniek Hellendoorn-Nijverdal vertelt je meer over deze ontsteking.

“Sinusitis is een voorhoofdsholteontsteking. Voorhoofdsholtes zijn eigenlijk doodlopende uitstulpingen in de neusgang. Hier kan een ontsteking in ontstaan,” begint Eric Raterink zijn verhaal. Sinusitis is niet erfelijk en deze ontsteking komt vaker voor bij jongere en oudere paarden. “Dit komt omdat de ontsteking vaak gerelateerd is aan een kiesprobleem en jongere en oudere dieren hebben over het algemeen meer problemen of veranderingen aan het gebit.”

Ontsteking

Hoe ontstaat sinusitis? “Enkele bovenkiezen van het paard steken uit in de voorhoofdsholte. Hier zit een dun laagje bot overheen, de tandkas. Als er een kies gaat ontsteken, lost het bot om de kies heen op en kan de ontsteking naar de holte toe doorbreken,” legt Eric Raterink uit.Symptomen

“Het belangrijkste symptoom van sinusitis is eenzijdige neusuitvloeiing.” Dit is iets wat de paardendierenarts vaak herhaalt en waar je sinusitis echt aan kan herkennen. “Er komt dan troebele pus uit één van de neusgaten van het paard. Pus uit beide neusgaten komt bij sinusitis bijna nooit voor. De pus stinkt vaak behoorlijk, dit ruik je al van veraf. Deze ontsteking kan ook gepaard gaan met koorts. Een ander symptoom van sinusitis kan misvorming of vervorming van het hoofd zijn, door een zwelling die opzet.”

Sinusitis wordt weleens vergeleken met een keel- of longontsteking, omdat hier ook pus bij komt kijken. “Het grootste verschil met deze ontstekingen is dat bij een keel- en longontsteking de neusuitvloei altijd uit twee neusgaten komt. Bij sinusitis is dit bijna altijd uit één neusgat, tenzij er sprake is van tweezijdige sinusitis,” maakt de dierenarts duidelijk.

Oorzaak

Hoe wordt deze ontsteking veroorzaakt? “De ontsteking kan primair en secundair zijn. Primaire sinusitis is puur een (bacteriële) ontsteking van de voorhoofdsholte zonder onderliggende oorzaak. Secundaire sinusitis is ten gevolgde van een onderliggende (primaire) oorzaak, bijvoorbeeld een ontstoken kies of sinuscyste. Sinusitis kun je niet voorkomen, de paardendierenarts noemt het dikke pech als je paard de ontsteking oploopt. “Wel helpt het regelmatig laten nakijken van het gebit bij een vroege opsporing van ontstoken kiezen,” voegt Raterink eraan toe.

Behandelen

“Voordat er een behandeling wordt gestart om de ontsteking bij het paard te verhelpen, is het belangrijk om te kijken naar de oorzaak van het probleem en hoelang dit probleem al speelt. Raterink maakt verschil in korte duur, minder dan een maand, en een langere duur van het probleem, een maand of langer. “Als het probleem nog maar kort speelt en de oorzaak is een kieswortelontsteking dan wordt de kies meestal behandeld, hiermee is het probleem snel opgelost. De kies wordt getrokken of er wordt langdurig antibiotica gegeven. Als het probleem al langer speelt, moet vaak de voorhoofdsholte opengemaakt worden.” De dierenarts legt uit dat er dan een klein gaatje geboord wordt in de schedel om zo de holte uit te kunnen spoelen. “Dit is nodig omdat de pus indroogt en er zo klodders ontstaan. Deze klodders pus kunnen zichzelf in stand houden en moeten dus weggehaald worden. Ook cystes in de voorhoofdsholte moeten chirurgisch weggehaald worden.”

Prognose

De prognose bij sinusitis is eigenlijk heel goed. Eric Raterink vertelt: “Er zijn maar weinig paarden die overlijden aan de ontsteking. Echter is het niet altijd makkelijk om de ontsteking op te lossen. Ook zijn er eigenaren die, als zij een ouder paard hebben met sinusitis, de overweging maken of de ingreep en kosten nog waardevol zijn voor het oudere, lijdende paard.”

Een paard kan wel meerdere keren sinusitis krijgen, omdat er meerdere kiezen zijn die in de voorhoofdsholte uitsteken. Elk van deze kiezen kan ontstoken raken. “Sinusitis is gelukkig niet ontzettend gevaarlijk, maar wel pijnlijk voor het paard. Dit omdat het paard zijn hoofd veel naar boven of beneden beweegt om bijvoorbeeld te eten en het dan de druk van de ontsteking voelt,” sluit de paardendierenarts af.

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant