Romy van Beek
Romy van Beek Foto: Laura Alexandra van Wetering

Romy van Beek: “Meer openheid en onderlinge samenwerking creëren”

Fun Grondwerk Horsemanship

Romy van Beek houdt zich al jarenlang bezig met grondwerk en heeft daarin een duidelijke visie voor ogen. Met haar lessen hoopt ze anderen te kunnen inspireren om grondwerk niet enkel als alternatieve trainingsmethode te zien, maar ook als basis voor het rijden. 

De band tussen ruiter en paard heeft ze daarbij hoog in het vaandel staan. Net zoals persoonlijke aandacht voor de ruiter, want de amazone hoopt meer openheid in de sport te kunnen creëren. 

Impact

Romy is van jongs af aan al gek op paarden. Ze startte rond haar zesde met rijden en kreeg op haar twaalfde haar eerste eigen paard. “Doordat we er vrij snel achter kwamen dat hij verschillende lichamelijke problemen had, heb ik veel grondwerk met hem gedaan. Dat was destijds nog een ietwat alternatieve manier van trainen, maar ik kwam er al snel achter hoeveel impact het kan hebben op de gezondheid van een paard.”

“Uiteindelijk hebben we hem op zo’n manier kunnen trainen dat hij alles weer pijnvrij kon doen, ook onder het zadel. Dat heeft het vuur in mij aangewakkerd om hiermee verder te gaan”, sluit ze af. 

Grondwerk als basis

Toen het na het afronden van haar studie weer begon te kriebelen om met een nieuw paardje aan de slag te gaan, kocht Romy een Spaanse, toen nog, driejarige hengst. “Dat was een enorme omschakeling. Mijn eerste paard was heel erg rustig en nuchter, maar Conseller heeft wat meer temperament.”

“Ik kocht bewust een onbeleerd paard, omdat ik het belangrijk vind dat grondwerk de basis van onze training vormt. Ik wilde zelf een goede basis aanleggen voordat ik opstapte. En met de wens om in de toekomst ook wat meer met hem richting de Working Equitation te gaan trainen, vond ik een Spanjaard de perfecte optie.”


Foto: Yvanka van Klaveren

“Koudbloeden zijn net zo getalenteerd”

Inmiddels heeft Romy haar paardenfamilie kunnen uitbreiden met een KWPN-merrie en haar veulen, een Barock Pinto x KWPN-kruising. “Ik heb nog de wens om er ooit een koudbloed bij te nemen, omdat het me prachtig lijkt om aan de wereld te laten zien dat zij óók fantastische dingen kunnen doen.”

“De sportpaarden worden tegenwoordig zo heet gefokt, dat ze bijna niet meer geschikt zijn voor de gemiddelde ruiter die het leuk vindt om af en toe een wedstrijdje te rijden of gewoon recreatief aan de slag wil. Koudbloeden vormen daarvoor de ideale oplossing, omdat ze in mijn ogen net zo getalenteerd zijn, maar wel een rustiger en minder heet karakter hebben.”


Foto: Yvanka van Klaveren

Openheid creëren

Romy heeft haar doel duidelijk voor ogen; aan de wereld laten zien dat je rijtechnische problemen ook goed kunt oplossen met behulp van grondwerk. Ze heeft de band tussen ruiter en paard daarbij hoog in het vaandel staan. “Ik hoop door middel van de lessen die ik geef iedereen in zijn kracht te kunnen zetten.”

“Ik vind het belangrijk dat zowel de eigenaar als het paard met plezier aan het werk gaat, dat ze beiden fysiek en mentaal goed in hun vel zitten en dat ze trots en plezier uitstralen als ze samen aan het werk zijn. Daarnaast vind ik persoonlijke aandacht voor de eigenaar enorm belangrijk. Mijn ervaring is namelijk dat de uitdaging vaak bij ons zelf als mens ligt en niet per se bij het paard.”

“Ik vind het belangrijk dat mensen zich gehoord voelen en met elk probleem kunnen aankloppen, hoe groot of klein het ook is. Het lijkt me mooi om wat meer openheid en onderlinge samenwerking in de sport te creëren”, sluit ze af. 

Volg Romy en haar paarden ook op Instagram.

Bron: Bit & Cap

Foto’s: Yvanka van Klaveren / Laura Alexandra van Wetering 

Afbeelding
Afbeelding