-

Schuimen, een teken van ontspanning

Schuimen Lonneke Ruesink

Het is je vast wel eens opgevallen: voor het rijden is de mond van je paard nog helemaal schoon, maar tijdens het rijden ontstaat er schuim. Er zijn verschillende theorieën die dit verklaren, maar hoe zit het nou precies? En kan een paard ook schuimen als je bitloos rijdt? Dierenarts Ellen Compagnie legt het uit in Bit 253. Deze editie ligt tot 30 maart in de winkel. Lees hier een samenvatting.

Schuim wordt veroorzaakt door de eiwitten in het speeksel. Deze eiwitten worden geproduceerd in de speekselklier. De vraag is waarom en wanneer je dit schuim ziet. “Eerder werd gedacht dat het ontstaat omdat er te veel speeksel wordt aangemaakt en het paard niet kan slikken, bijvoorbeeld wanneer je een paard in een bepaalde houding rijdt”, vertelt dierenarts Ellen Compagnie. “Onderzoek heeft echter aangetoond dat paarden gewoon kunnen slikken als ze in de houding lopen waarin wij ze rijden. Tijdens dit onderzoek moest een paard met bijzetteugels om rondjes lopen in de stapmolen terwijl hij via een slangetje bepaalde vloeistoffen kreeg toegediend. Het paard bleek deze vloeistoffen gewoon te kunnen wegslikken.”

Ontspanning

Als het niet komt doordat het paard te veel speeksel aanmaakt dat hij niet kwijt kan, waar komt het schuim dan vandaan? “Een paard heeft twee soorten zenuwstelsels: het sympatisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel”, legt Ellen uit. “Het sympatisch zenuwstelsel neemt de overhand wanneer een paard gestrest is, hierdoor worden bepaalde systemen om te vluchten ingeschakeld. Andere systemen, zoals het spijsverteringsstelsel, werken dan minder goed. Wanneer een paard zich ontspant en het parasympatisch zenuwstelsel de overhand neemt, werkt het spijsverteringsstelsel juist beter en krijg je meer productie van speeksel, en dus ook schuim.”

Bitloos

Kan een paard ook schuimen wanneer hij geen bit in heeft? “Ja”, zegt Ellen. “In sommige gevallen wel, als er bijvoorbeeld bitloos met het paard gewerkt wordt, onder het zadel of bijgezet aan de longe, en het paard goed ontspant. Bovendien kunnen ze dit werk, zelfs als ze bitloos zijn, associëren met een bit, waardoor ze reflexmatig gaan schuimen. Over het algemeen is het schuimen dan wel minder dan bij een paard dat een bit in de mond heeft, dan worden de speekselklieren toch meer gestimuleerd.”

Bron: Bit 253

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant