-

Schimmel in je hooi? Oppassen!

schimmel

Muf ruikend hooi? Witte, grijze of groene plekken schimmel in je voordroog of kuil? Kleffe muesli? Je denkt misschien: ‘Ach, een paard kan heus wel tegen een beetje schimmel’. Foutje!

Volgens de dierenartsen en voedingsexperts van Phytonics zijn paarden (samen met varkens) juist de meest gevoelige gedomesticeerde diersoort als het gaat om mycotoxinen. Mycotoxinen is de verzamelnaam voor gifstoffen die vrijkomen bij schimmelvorming. Een gezond paardenlijf kan deze gedeeltelijk zelf wel bestrijden, maar soms gaat het mis. Zeker als er stress, weerstandsproblemen en/of een verstoorde darmflora in het spel zijn, kan je paard behoorlijk ziek worden van beschimmeld voer.

Mager door schimmel

Mager

Lever- en nierschade zijn de meest voor de hand liggende, maar ook zenuw- en ademhalingsklachten en mogelijk zelfs kanker kan veroorzaakt worden door schimmel in het hooi en ander voer! Bij acute vergiftiging lijken de verschijnselen op een bacteriële maag-darm infectie. Je paard is lusteloos, heeft diarree en weinig eetlust. In chronische gevallen zie je bijvoorbeeld dat je paard mager wordt of blijft. Het lichaam kan te weinig voedingstoffen opnemen. Ook zien dierenartsen vaak ernstige leverklachten die zich bijvoorbeeld uiten in een slechte vacht(wisseling) en constant tranende en/of ontstoken ogen bij je paard. Merries en hengsten met mycotoxinevergiftigingen zijn bovendien verminderd vruchtbaar.Vochtig, oud en warm= schimmel

Het basisrantsoen van jouw gehoefde vriend moet gewoon goed zijn! Goed hooi ruikt fris, kruidig en smakelijk. Je krijgt er bijna zelf trek van! Wees daarom assertief en overleg met de eigenaar van je pensionstalling of met de leverancier en/of boer. Zeker bij ingepakt hooi of voordroog ontstaat sneller schimmelvorming. Bijvoorbeeld als het na een regenbui te snel en dus te vochtig van het land is gehaald en in plastic is verpakt. Of als de baal te lang is blijven liggen en oud is geworden. Heb je twijfels over de kwaliteit van het hooi dat je paard krijgt, laat dan een ruwvoeranalyse doen. Je kunt dan tijdig ingrijpen.

Ventileer vochtige hoeken

Staat je paard op stal met een strobed, dan moet ook dat schimmelvrij zijn. Reinig de box regelmatig goed. Ventileer zodat de grond onder het stro droog wordt. En bezem oud hooi uit alle (vochtige) hoeken zodat het geen kans krijgt om te schimmelen. Ook muesli, biks en ander bijvoer zoals granen zijn zeer schimmelgevoelig. Bewaar ze daarom altijd in schone, droge silo’s waar insecten en ander ongedierte niet bij kunnen. Geef voeremmers regelmatig een sopje; jij eet toch ook niet van een vies bord? En let bovendien op de houdbaarheidsdatum van muesli, granen en biks: neem geen risico en gooi het weg als het te lang blijft liggen. Neem bij twijfel liever het zekere voor het onzekere. Je paard is het waard!

Tips voor een weerstand-boost:

  • Optimaliseer de darmflora door het voeren van geschikt en voldoende ruwvoer.
  • Let op met snelle suikers (die zitten ook in granen).
  • Zorg voor een stressvrije, sociale huisvesting en ruim voldoende beweging en aandacht.
  • Geef regelmatig een probioticum om goede darmbacterieen bij je paard te vermeerderen. Er zijn verschillende producten die je als kuur kunt geven, bijvoorbeeld in poedervorm of veendrenkstof: een bodemproduct dat bestaat uit verteringsresten van honderden verschillende bloemen, geneeskrachtige kruiden, grassen en vruchten.   

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant