-

Rijden met een hoogdrachtige merrie

Paula da Silva

Wat kan een merrie die acht of negen maanden drachtig is ongeveer aan? Medisch sportfysioloog Eric van Breda geeft tips.

Hoelang rijden?

Als je normaal drie kwartier traint, ben je daarvan meestal een half uur intensief bezig. Deze tijdsduur kan de merrie aan, als je de hele training rustiger aan doet en tussendoor meer rustperiodes geeft. Verleng de duur van de training niet, ga eerder korter rijden dan wat je normaal doet.

Hoe vaak rijden?

Rijd je de merrie normaal elke dag, ga dan naar vier keer per week. Train je vier keer per week, stap over naar drie. Als je minder vaak dan vier keer per week rijdt, hoef je het aantal keren niet te verminderen. De intensiteit van de training wel. Ga in ieder geval niet vaker rijden dan de merrie gewend is. Wordt de merrie weinig of niet gereden, zorg dan dat ze voldoende beweging krijgt door haar bijvoorbeeld in de wei of paddock te zetten.

Welke gangen?

Stappen en draven leveren de merrie weinig problemen op, maar wees vooral voorzichtig met de galop. Daarbij heeft een paard een zweefmoment en tilt ze haar hele gewicht op. Het beste kun je een licht handgalopje rijden in de verlichte zit. Laat de teugel vieren en de merrie op eigen benen lopen. Is dat moeilijk en heeft ze veel aanleuning nodig, kun je de galop beter overslaan.

Springen?

Springen kan echt niet meer in de achtste of negende maand van de dracht. Het is niet zozeer schadelijk voor het veulen, maar wel voor de merrie. Voor de pezen bijvoorbeeld, die opeens zoveel kilo meer moeten opvangen bij een gevorderde zwangerschap.

Endurance?

Endurancepaarden zijn goed op conditie en kunnen wat meer aan dan het gemiddelde recreatiepaard. Rijd niet langer dan een uur en in een rustiger tempo, met meer pauzes dan voorheen.

Hulpteugels?

In principe is het altijd het beste om een paard op eigen benen te laten lopen. Door bij drachtige merries geen bijzet of andere hulpteugels gebruiken, kan het paard zelf beoordelen wat ze wel of niet aankan.

Longeren?

Voor longeren geldt hetzelfde als rijden. Meer rustperiodes en voorzichtig met de galop.

Wedstrijden?

Wedstrijden rijden, in welke discipline dan ook, liever niet doen. Het trailervervoer en de onbekende omgeving kunnen de merrie veel stress opleveren. Op dat gebied verdient het paard zwangerschapsverlof. Geef de merrie de kans om zwanger te zijn.

Let op: dit zijn slechts indicaties, wat een merrie aankan is verschillend per paard. Het is raadzaam om met een dierenarts te overleggen hoe je het beste je merrie kunt trainen.

Meer lezen over drachtige merries?

De rest van dit artikel is te lezen in Bit 182. Dit nummer in online na te bestellen.

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant