-

Je paard laten behandelen: ‘Quick fix’ of blijvende oplossing?

Frank Sorge

Stel , je constateert dat je paard een lichamelijk probleem heeft en dus wil je zo snel mogelijk een professional je paard laten behandelen. Je hoopt dat het probleem na één behandeling gelijk is opgelost en je weer op je oude manier verder kunt trainen. Hoe realistisch is dat eigenlijk? Ella Gorte-van Doorn, bewegingstherapeut en thermograaf voor paarden, deelt tips om een vliegende start te maken en teleurstellingen te voorkomen.

Ella: “Zolang wij als ruiters ons paard willen rijden, zullen we er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat het paard ook daadwerkelijk in staat is om ons te kunnen dragen. Het paard is van nature gewoonweg niet gebouwd om bereden te worden. Dat betekent dus dat we moeten investeren in ons paard, zowel qua tijd, geld als kennis. Zit je zelf lichamelijk niet lekker in je vel? Dan zoek je vast ook een therapeut op die jou kan helpen. Hoe graag je ook een ‘quick fix’ wilt zien, je beseft al snel dat je braaf je oefeningen moet doen om te herstellen en mogelijk meerdere keren terug moet komen. Ook voor paarden geldt dit.”

Onrealistisch doel

Zelf behandelt ze meestal paarden van eigenaren die al langere tijd met vage klachten kampen en er soms al een heel traject is gevolgd. “Maar met het alleen behandelen van je paard, ben je er nog niet. Je zult je training erop moeten aanpassen. Spieren kan ik losser maken, maar alleen door training zullen ze sterker worden of meer op lengte komen. Het uiteindelijke doel is een paard dat (weer) in balans loopt om nieuwe problemen in de toekomst te voorkomen. In alle gevallen vraagt het een dosis geduld. Geduld dat je misschien niet hebt, omdat je zo graag weer op je oude niveau wilt zijn of er een wedstrijd in het vooruitzicht ligt waar je aan mee wilt doen. Maar uiteindelijk wordt je geduld beloond. Verlies dus nooit je doel uit het oog. Wil je weten waar je precies aan toe bent? Vraag dan de behandelaar wat je kunt verwachten en waar je rekening mee moet houden. Zo voorkom je onrealistische doelstellingen.”

Verantwoordelijkheid van ruiter en instructeur

Het oppakken van training na een behandeling, dat blijken veel eigenaren lastig te vinden. Hoe kies je uit de overkill aan methodes? Wat Ella voor trainingsmethode aanraadt? Deze vraag krijgt ze vaak. Zelf gelooft ze niet in één bepaalde methode. “Je moet goed kijken naar de biomechanica van het paard en de mogelijkheden van de eigenaar. De ene keer raad ik grondwerk in de vorm van longeren of werken aan de hand aan, terwijl het een volgende keer kan gebeuren dat ik juist oefeningen meegeef om onder het zadel te trainen.”

Maar niet alleen het correct trainen van je paard is belangrijk. “Kijk ook naar het harnachement en andere externe factoren, zoals de invloed van jou als ruiter. Heb je als ruiter zelf ook last van bepaalde klachten? Dan heeft dit een groot effect op het paard, of het nu om fysieke of mentale problemen gaat.” Ella geeft aan dat ze vindt dat hier ook een verantwoordelijkheid ligt bij de eventuele instructeur. “Ik vraag me bijvoorbeeld vaak af waarom een instructeur geen opmerking heeft gemaakt over slecht passend harnachement, het onregelmatig lopen of een ruiter die met zijn houding het paard belemmert.”

Basiskennis

Ella pleit voor een basiskennis voor elke paardeneigenaar. “Verdiep jezelf in de algemene gezondheid van je paard, zodat je tijdig een professional kunt laten komen wanneer je vermoedt dat dit nodig is. Dat kan voorkomen dat het probleem al zo groot is geworden, dat herstel veel tijd en energie in beslag neemt en de kosten beperkt.”

Lees ook: 8 analysemogelijkheden voor paardenwelzijn

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant