-

Overleefd: Straalkanker

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen van paarden of pony’s die een engeltje op hun schouder hadden. De paarden hebben iets ernstigs meegemaakt en er op wonderbaarlijke wijze niet veel aan over gehouden. Lees over Roosje, het paard met straalkanker aan alle vier haar hoeven.

Ilze Beumer (40) & Roosje

Roosje is de 23-jarige KWPN-merrie van Ilze. Ze rijden vooral recreatief samen. Een onderlinge wedstrijd of oefencross vinden ze ook erg leuk. Roosje is een echte vosmerrie en knuffelt niet graag. De band tussen Ilze, en haar dochter die ook op Roosje rijdt, en Roosje is erg goed.

In april 2017 begon het paard van Ilze Beumer plotseling kreupel te lopen in de les. Het been was nergens dik. Roosje moest op advies van de dierenarts op rust staan. Na een revalidatietraject van 12 weken waarin Roosje alleen aan de hand mocht stappen, werd het paard toch weer kreupel. “Na een gesprek met de dierenarts besloten we Roosje vroegtijdig met pensioen te doen. We zouden af en toe nog een stapritje door het bos maken en haar verder laten genieten van haar pensioen”, begint Ilze haar verhaal.

Hoefspecialist

Toen de hoefsmid een tijdje later Roosje haar hoeven kwam bekappen raadde hij Ilze aan om de hoeven eens te laten checken bij de dierenkliniek. “De hoefsmid vond de stralen van Roosje erg onrustig en deze begonnen tijdens het bekappen dan ook een beetje te bloeden.” Bij de kliniek kwam uit onderzoek dat Roosje straalkanker had aan alle 4 de hoeven. De linkerkant, voor en achter, was het ergst. “Op de kliniek zou de straal steeds een stuk worden weggesneden wat erg pijnlijk is voor het paard. Mijn dierenarts raadde toen aan om Roosje naar een hoefspecialist te brengen. Hier kreeg Roosje meerdere keren per dag hoefschoenen aan. Hier zat een vloeistof in die de straalkanker moest genezen.” Roosje verbleef 5 weken bij de hoefspecialist op stal. Ilze: “Ik vond het moeilijk om Roosje daar te laten. We mochten, in verband met de drukte, maar eens per twee weken op bezoek komen.”

Na 5 weken mocht het paard van Ilze weer terug naar huis. Helaas ging het toen weer de verkeerde kant op. “Roosje moest op controle komen. Het bleek toen minder goed te gaan dan gehoopt. Opnieuw moest ze 3 weken op stal staan bij de hoefspecialist”, vertelt Ilze. Na de 3 weken behandelde Ilze Roosje thuis met watjes in de straal en toen ging het steeds beter.

Pech

Vier maanden later hadden Ilze en Roosje weer pech. Ze waren aan het opbouwen toen Ilze Roosje aantrof met een gat in haar hals. Je kon de spieren in de hals zien zitten. “We hebben geen idee hoe het heeft kunnen gebeuren. Het gat moest gehecht worden en Roosje bleef voor controle en behandeling 2 weken op de kliniek.” Omdat er geen spanning op de hals mocht komen heeft Roosje nog een tijd stilgestaan. Gelukkig is het gat helemaal genezen. “Je ziet er niks meer van, je kan het alleen nog voelen als je haar precies op die plek aait”, vertelt Ilze.

“Ik heb met Roosje veel pech gehad. Zo wilden we ook nog een veulentje fokken. Het leek me leuk om iets van haar te hebben als ze met pensioen is. Helaas is dit na 3 pogingen niet gelukt. Haar baarmoeder sloot niet goed af. Ondanks alle pech die we hebben meegemaakt samen is Roosje echt mijn droompaard!”Hoe is het nu?

Roosje is volledig hersteld van de straalkanker en het is ook niet meer teruggekomen. Wel hebben Ilze en de hoefspecialist nog contact en gaat Roosje daar nog heen voor haar ijzers. Roosje heeft bijna een jaar stilgestaan en toen kon Ilze weer beginnen met rijden. Stapritjes werden ritten met af en toe draf en later met galop erbij. “Roosje gaf zelf aan dat ze meer wilde doen en haar humeur klaarde op.”

Ilze merkt wel dat Roosje wat ouder wordt. Daarom heeft ze besloten om dit seizoen nog leuke dingen met Roosje te doen en haar daarna met pensioen te sturen op de weide naast het net gekochte boerderijtje van Ilze. “Ze verdient het om straks lekker met pensioen te gaan. Nu nog mooi afsluiten met oefencrossen en strandritten!” sluit Ilze af.

In Bit 281 vind je meer portretten van paarden die een engel op hun schouder hadden.

Wil je jouw paard ook opgeven voor deze wekelijkse online rubriek? Mail dan naar Redactie@bitmagazine.nl(tav Rubriek Overleefd).

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!