-

Overleefd: Hoefbreuk

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen van paarden of pony’s die een engeltje op hun schouder hadden. De paarden hebben iets ernstigs meegemaakt en er op wonderbaarlijke wijze niet veel aan over gehouden. Lees over Aristo, de Haflinger met een hoefbreuk.

Ilona Grupstra (25) & Aristo

Aristo is een super lieve Haflinger van bijna 17 jaar. Ilona en Aristo rijden vooral buiten. Daarnaast worden ze allebei enthousiast van springen. Het is een erg hecht team. Waar Ilona is, daar is Aristo.

Ilona Grupstra werd in de zomer van 2019 gebeld door een stalgenootje. Zij trof de Haflinger Aristo in de wei aan op 3 benen. “Ik voelde niks warms en het been was ook nergens dik toen ik op stal aankwam”, begint Ilona. Haar paard had zo veel pijn dat het niet meer at. Ilona was bang dat het einde verhaal was voor haar paard. “De staleigenaar heeft voor mij de dierenarts gebeld. Deze is ’s avonds langsgekomen. Een Haflinger die niet eet, dat is echt niet goed.”

Pijnstillers

De dierenarts dacht aan een peesblessure en zette Aristo op pijnstilling. Toen haar paard na een paar dagen nog veel pijn had en de pijnstilling niet leek te werken, belde Ilona een tweede dierenarts. Nog steeds was het been nergens warm of dik.

De tweede dierenarts kwam op stal en begon met het uitverdoven van het been van Aristo. “Al snel bleek het dat het om de hoef ging”, vertelt Ilona. Er werden röntgenfoto’s gemaakt. “Uit de röntgenfoto’s bleek dat er een hoefbreuk zat. Gelukkig wel op een gunstige locatie, aldus de dierenarts.” Aristo moest zo snel mogelijk op ijzers. Deze zouden de druk verminderen en zo kon de breuk tot rust komen en genezen.

Zo’n 6 weken later werden er opnieuw röntgenfoto’s gemaakt van de hoef van Aristo. Helaas genas de breuk nog niet goed. Ilona: “Aristo kreeg andere ijzers. Deze hadden een speciaal zooltje en moest hij 6 tot 8 weken dragen. In die tijd stapte we dagelijks In de bak. Na 8 weken kwam het goede nieuws. Aristo zijn breuk was zo goed als genezen. De dierenarts vertelde dat het niet helemaal zou genezen, maar hij heeft er nu geen last meer van.”

Pech

Aristo en Ilona waren net weer een half jaar aan het trainen toen het paard in de zomer van 2020  kreupel begon te lopen in draf. “Ik was bang dat er iets met de hoefbreuk aan de hand was”, vertelt Ilona. De dierenarts kwam er weer bij. Die zag gelijk dat het niet om de hoef ging. Er werden röntgenfoto’s en een echo gemaakt. Het bleek dat het sesambeentje en de pees van Aristo beschadigd waren. “Waarschijnlijk is hij uitgegleden in het weiland.”Aristo kreeg weer boxrust. Toen haar paard kreupel bleef lopen besloot Ilona een Tildren infuus te geven. “Dit zet de botafbraak stop en stimuleert het lichaam om nieuw bot aan te maken. Dit zou goed zijn voor de sesambeentjes van Aristo.”

Hoe is het nu?

Het is nu een half jaar na de tweede blessure. Ilona en Aristo bouwen de trainingen langzaam weer op. Aristo heeft na het infuus gelukkig niet meer kreupel gelopen. De hoefbreuk zal altijd een kwetsbaar punt blijven. Omdat Aristo er geen last van heeft mogen ze alles weer doen. De sesambeentjes zijn ook stabiel, maar gaan nooit helemaal genezen.

“In de tijd van de blessures is onze band nog sterker geworden. Zo hebben we veel grondwerk gedaan en rustig aan opgebouwd om op te kunnen stappen met alleen een neckrope en zonder zadel. Aristo bleef de hele blessureperiode vrolijk. Ik merkte dat ik alle momenten met hem steeds meer begon te waarderen, zelfs de meest kleine momenten. We voelen elkaar nu nog beter aan”, sluit Ilona af.

In Bit 281 vind je meer portretten van paarden die een engel op hun schouder hadden.

Wil je jouw paard ook opgeven voor deze wekelijkse online rubriek? Mail dan naar Redactie@bitmagazine.nl. (tav Rubriek Overleefd).

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!