-

Overleefd: Griffelbeenfractuur

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen van paarden die een engeltje op hun schouder hadden. De paarden hebben iets ernstigs meegemaakt en er op wonderbaarlijke wijze niet veel aan over gehouden. Lees deze keer over Vally, het paard met een griffelbeenfractuur.

Fotograaf: M&M fotografie

Eveline Esser (29) & Vally
Vally is een KWPN-merrie van 18 jaar. Vally was Eveline haar eerste paard. Ze heeft Vally zelf beleerd en samen kennis kunnen maken met de dressuursport en TREC. Nu rijden ze veel in het bos en loopt Vally voor de kar. Eigenlijk doen ze alles samen!

Eveline Esser uit Eemnes vond op 20 april 2017 haar merrie Vally met een enorme plas bloed onder zich. Een snelle blik liet zien dat het bloed uit haar achterbeen kwam, waarschijnlijk door een klap van een hoefijzer. Eveline dacht eigenlijk dat de dierenarts de wond in het been van haar paard zou hechten en dat ze er met een paar weken wel weer zou zijn.

Eveline reed naar de kliniek in Utrecht. Na het maken van de röntgenfoto’s vertelde de dierenarts dat haar paard een griffelbeenfractuur had. Het was niet gewoon een scheur of een chip, het griffelbeen lag echt in stukken. Ook de achterliggende pees was flink beschadigd. Eveline vertelt: “Ik weet nog goed dat de dierenarts zei: ‘Ik weet niet of dit nog goed komt’. Dan zakt de grond onder je voeten wel even weg, ik had het niet aan zien komen.”

Operatie

Eveline wilde alles op alles zetten, dus werd Vally 2,5 uur lang geopereerd. “De dierenartsen keken tijdens de operatie wat er allemaal kapot was. Als dat te veel was, zouden ze Vally niet meer wakker maken uit de narcose. Voor mij was de grens dat ze pijnvrij door het leven moest kunnen.”

De operatie ging gelukkig goed. Vally heeft ongeveer 4 weken in de kliniek gestaan met intensieve verzorging. De prognose was dat ze als weidemaatje door het leven zou gaan, met wie weet af en toe nog een staprit. De pees van Vally was zwaar beschadigd en deze schade was onherstelbaar. Eveline moest afwachten hoe het lichaam van haar paard met de schade om zou gaan. Dat maakte Eveline niet uit, haar paard was er in ieder geval nog! Eveline was elke dag in de kliniek. “In die tijd heb ik Vally allerlei vrijheidsdressuurkunstjes geleerd waarvoor ze niet hoefde te lopen.”

Toen Vally de kliniek mocht verlaten, ging Eveline op zoek naar een stal waar haar paard boxrust kon krijgen. De amazone vond een stal met een uitloop, waar Vally’s vriendje, een Falabella kruising, bij haar kon staan. Vally heeft ongeveer 3 maanden stilgestaan. Regelmatig werd het verband verwisseld en na een tijd mochten Eveline en Vally langzaam beginnen met elke dag stappen. Er waren regelmatig dierenartscontroles en het stappen werd steeds verder opgebouwd. Na 20 weken stappen mocht Vally weer de weide in en kreeg ze lasertherapie. Vally heeft na de operatie geen dag kreupel gelopen.Pech

Helaas ging het na een paar maanden weer mis. Eveline trof haar paard aan met vier dikke benen en hoge koorts. Vally was flink ziek. Weer belandde het paard in de kliniek in Utrecht, daar werden er verschillende bloedonderzoeken gedaan. Uiteindelijk vond de dierenarts wat er mis was. Vally had anaplasmose. Het paard moest in de kliniek blijven en haar bloedbaan werd dagelijks gezuiverd. Na 2 weken mocht de merrie weer mee naar huis. Het revalideren ging weer verder.

Hoe is het nu?

Vally heeft ieders verwachtingen overtroffen. “Ik wilde Vally een vervroegd pensioen geven, maar daar was ze het niet mee eens. Vally wilde graag werken! Daarom doen we nu alles wat ze leuk vindt en nog aankan.” Wel laat Eveline met regelmaat het been van Vally scannen, voor de zekerheid. “Ik heb Vally in de zomer van 2020 beleerd. Ze loopt met enorm veel plezier voor de wagen”, vertelt Eveline. Daarnaast maakt het duo bosritten, trekken soms een sprintje over de hei of het strand en mogen ze Z-dressuur starten.

Eveline vertelt dat Vally niet meer kan springen of te lang kan galopperen. “Ze is gewoon niet meer 100 procent, maar dat vind ik niet erg. Ze doet het goed en is een blij paard.” Ook krijgt ze geregeld een dagje vrij. “Ik ben intens dankbaar voor ieder moment dat ik met haar heb, en niets maakt me zo blij als haar enthousiasme bij alles wat we doen. Iedere dag dat ik bij de paarden kom, hinnikt ze me luid tegemoet. Hoe lang het zo goed blijft gaan, weten we niet, maar ik heb mijn blije paard weer terug. Vally lijkt met haar 18 jaar haar tweede jeugd te beleven!”

Eveline hoopt met dit verhaal andere mensen een hart onder de riem te kunnen steken. Als inspiratie; dat doorzettingsvermogen en vertrouwen twee heel krachtige dingen zijn wanneer alles tegen lijkt te zitten.
“Ik geloof echt dat je een paard door training mentaal en fysiek kunt helpen. Ik weet zeker dat Vally er weer bovenop kwam door haar sterke lichaam!”

In Bit 281 vind je meer portretten van paarden die een engel op hun schouder hadden.

Wil je jouw paard ook opgeven voor deze wekelijkse online rubriek? Mail dan naar Bit@eisma.nl. (tav Rubriek Overleefd).

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!