-

Overleefd: Gebroken schouderblad & bindweefselaandoening

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen van paarden of pony’s die een engeltje op hun schouder hadden. De dieren hebben iets ernstigs meegemaakt en er op wonderbaarlijke wijze niet veel aan over gehouden. Lees het verhaal van Swiebertje, een pony die zijn schouderblad brak en daarna een bindweefselaandoening kreeg aan zijn voorbenen.

Anouk Bakker (21) en pony Swiebertje
Swiebertje is deels Arabier en 11 jaar oud. Anouk en Swiebertje zijn nu 2,5 jaar samen en hebben een speciale band. Ze hebben al veel bereikt en meegemaakt. Op dit moment rijden ze af en toe buiten, wandelen, spelen en genieten vooral samen. Ze leven met de dag en doen alleen maar dingen die Swiebertje leuk vindt om te doen.

Anouk Bakker uit Zevenhuizen trof op 17 april 2019 haar pony Swiebertje aan in de wei met een enorme snee boven zijn hoef. De dierenarts werd gebeld en Swiebertje kreeg maar liefst negen hechtingen. “De dierenarts vertelde dat de wond er al zeker 12 uur zat en de kans op infecties tijdens het genezingsproces groot was. Ze noemde het percentage 99 procent”, zegt Anouk. Ook verwachtte de dierenarts dat het herstel lang zou gaan duren. Swiebertje moest zes weken op boxrust en stond op zware medicatie. Wonder boven wonder bleek zijn wond binnen een maand al goed genezen te zijn, zonder ook maar enige vorm van een ontsteking.

Pech

Helaas zat het Swiebertje niet mee. Anouk trof haar pony twee maanden later weer aan in de wei. “Ik was net terug van vakantie en vond het gek dat Swiebertje niet naar me toe kwam of bij de andere paarden stond te eten”, vertelt ze. Swiebertje wilde niet lopen. Weer werd de dierenarts gebeld. Er werd bloed afgenomen en Swiebertje kreeg in het weiland pijnstilling toegediend. De dierenarts dacht aan spierbevangenheid, maar dat was niet het geval. Helaas kwam er ook geen duidelijkheid uit het bloedonderzoek.

Een aantal weken later, na veel pieken en dalen, besloot Anouk toch verder onderzoek te laten doen, want de situatie werd maar niet beter. Er werden röntgenfoto’s en een echo gemaakt. Anouk vertelt: “Het ergste scenario werd werkelijkheid. Swiebertje had zijn linkerschouderblad gebroken. Waarschijnlijk door een trap van een ander paard.” Ook had hij de pees in zijn linkervoorbeen gescheurd. Swiebertje moest zeker 3 maanden op boxrust met pijnstillers. “Mijn wereld stortte in”, vertelt Anouk.

Na 4 weken ging het steeds beter met Swiebertje. Hij kreeg weer praatjes en liep steeds beter. Ongeveer een half jaar na het ongeluk is Anouk met haar pony teruggegaan naar de kliniek voor controle. Wat bleek? Het schouderblad was volledig genezen en de pees zag er al stukken beter uit. Langzaam mochten Anouk en Swiebertje weer opbouwen door stukjes te wandelen. Een maand later was Swiebertje weer helemaal de oude en een blije pony.

Bindweefselaandoening

Een jaar nadat Swiebertje volledig genezen was van het gebroken schouderblad en de peesblessure viel het Anouk op dat de voorbenen van haar pony veel vocht bevatte en snel warm werden. Er werden röntgenfoto’s en een echo gemaakt, waaruit kwam dat Swiebertje ‘degeneratieve suspensory disease’ heeft. “Dit is een bindweefselaandoening waarbij de pezen van Swiebertje steeds slechter worden”, legt Anouk uit. De pezen van Swiebertje zullen steeds verder afbreken. Omdat het geen acuut letsel is, kan er volgens de dierenartsen niets meer aan gedaan worden. De dierenarts raadde aan Swiebertje in te laten slapen.De oorzaak van de aandoening is nooit ontdekt. Waarschijnlijk heeft Swiebertje dit genetisch meegekregen van een van zijn ouders of is er op jonge leeftijd te veel gedaan met de pony. Gelukkig heeft Swiebertje geen pijn aan zijn pezen en staat hij zonder pijnstilling. “De dierenartsen vinden Swiebertje een bijzonder geval. Hij heeft deze aandoening op zeer jonge leeftijd opgelopen, terwijl dit eigenlijk alleen bij oudere paarden voorkomt. Ook is het bijzonder dat hij geen pijn heeft en er al best lang mee kan leven. Ik verwacht dat hij het ook nog wel wat jaartjes gaat volhouden”, vertelt Anouk. Swiebertje staat nu op speciaal beslag, dit zorgt voor demping.

Hoe is het nu?

Vandaag de dag bestaat het leven van Swiebertje uit spelen, veel kriebels en een grote uitloopstal. Af en toe maken Anouk en Swiebertje nog een buitenritje. Anouk wilde Swiebertje nog niet in laten slapen en besloot dat de pony vanaf dat moment volop mocht genieten van het leven. “Swiebertje is vrolijk en heeft elke dag zijn leuke karakter bij zich. Zolang hij vrolijk is en geen pijn heeft, mag hij alles doen waar hij van geniet. Dit gaat met pieken en dalen, maar zoals het er nu uitziet gaat Swiebertje nog heel lang bij mij blijven. Hij is mijn beste vriendje en ik laat hem niet zomaar gaan”, sluit Anouk af.

In Bit 281 vind je meer portretten van paarden die een engel op hun schouder hebben gehad.

Wil je jouw paard ook opgeven voor deze wekelijkse online rubriek? Mail dan naar Bit@eisma.nl (tav Rubriek Overleefd).

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!