-

Overleefd: Cyste

Tessa Bezemer

In deze rubriek lees je bijzondere verhalen van paarden of pony’s die een engeltje op hun schouder hadden. De paarden hebben iets ernstigs meegemaakt en er op wonderbaarlijke wijze niet veel aan over gehouden. Lees over Winnetou, de pony met een cyste in zijn voorknie.

Tessa Bezemer (21) & Winnetou
Winnetou is een tweejarige New Forest pony. Tessa heeft Winntou al sinds zijn geboorte. Ze hebben samen al veel meegemaakt. Winnetou is een echte clown. Ook is het een heel slimme en makke pony. Tessa verwacht dat Winnetou in de toekomst een echte allrounder wordt in de sport!

Tessa Bezemer trof haar pony Winnetou in juni 2019 kreupel aan. “Winnie liep soms goed en soms heel erg kreupel. In stap liep hij al zo slecht dat we meteen zagen dat er iets flink mis was.” De dierenarts maakte gelijk een röntgenfoto. Ze zagen bij Winnetou een cyste ter grootte van een flinke knikker in zijn linkervoorknie. “Dit komt amper voor bij jonge paarden en al helemaal niet op deze plek”, vertelt Tessa. Winnetou moest 6 weken op boxrust. Als dat niet werkte, konden ze de pony beter in laten slapen, vertelde de dierenarts. “De dierenarts had er geen vertrouwen in en dacht niet dat Winnetou beter zou worden.”

Een cyste komt normaal pas op latere leeftijd voor. Bij Winnetou was het aangeboren. Doordat Tessa regelmatig naar de opfok kwam, ontdekte ze de cyste gelukkig al vroeg.Alles op alles

Tessa gaf niet op. “We hadden Winnetou al vanaf de eerste dag en als je eenmaal verliefd bent laat je je pony niet zomaar inslapen. Dus we bekeken eerst alle mogelijkheden.” Winnetou kreeg boxrust en ondertussen werd een second opinion aangevraagd. “We stuurden alle foto’s en informatie door naar een andere dierenarts en hij zei dat we langs moesten komen”, vertelt Tessa. Begin juli is Tessa met haar pony naar een tweede, andere kliniek geweest. Er is klinisch onderzoek gedaan en er werden nieuwe röntgenfoto’s gemaakt. De cyste werd ingespoten met ontstekingsremmers en een middel dat de botmassa zou stimuleren. Dat moest ervoor zorgen dat de cyste zou sluiten.

Winnetou kreeg weer 3 weken boxrust. Daarna mocht hij op een klein stukje wei, maar hier ontsnapte hij. Toen besloot Tessa om hem maar bij de kudde te zetten. In oktober gingen Tessa en Winnetou terug naar de kliniek voor controle. Tessa: “De dierenarts vertelde ons het goede nieuws dat de cyste al een heel stuk was gesloten! Er was wat atrosevorming ontstaan, maar hier hoefden we ons nog geen zorgen om te maken. Winnetou mocht weer volledig de weide op.”

In januari 2020 werd er weer een bezoek aan de dierenarts gebracht. Op de foto’s was nu te zien dat de cyste zo goed als gesloten was. Tessa zou nog een keer terug moeten komen voordat ze op haar pony wilde rijden. “De dierenartsen wilden dan voor de zekerheid nog één keer alles checken.”

Getrapt

Maar in de zomer van 2020 ging het flink mis in de opfok… Winnetou werd tegen zijn zwakke knie getrapt en was weer flink kreupel. Tessa was bang dat er iets met de cyste zou zijn. “Je schrikt wel even. We zijn toen weer teruggegaan naar de kliniek. Het deel boven de knie was zwaar gekneusd. Gelukkig was de cyste nog steeds aan het sluiten.” Winnetou werd uit de opfok gehaald zodat de knie goed verzorgd kon worden.

Hoe is het nu?

Tessa is inmiddels langzaam begonnen om haar jonge pony dingen te leren. “We zijn begonnen met longeren aan een halstertje, omdat Winnetou zich verveelde. Winnetou heeft niet meer kreupel gelopen. Hij staat nu in een Paddock Paradise waar hij nog lekker mag uitgroeien. Hij heeft al zoveel op stal gestaan dat hij nu even alle ruimte krijgt. Ook willen we de cyste nog wat extra tijd geven”, vertelt Tessa.

Omdat een cyste bij zo’n jong paard niet vaak voorkomt, is de toekomst van Winnetou onduidelijk. “De dierenartsen hebben er gelukkig veel vertrouwen in, omdat Winnetou in korte tijd al flink is verbeterd en niet meer kreupel heeft gelopen.”

In Bit 281 vind je meer portretten van paarden die een engel op hun schouder hadden.

Wil je jouw paard ook opgeven voor deze wekelijkse online rubriek? Mail dan naar Bit@eisma.nl. (tav Rubriek Overleefd).

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant