-

Onderzoek: weerstandsbanden verbeteren de rompstabiliteit in draf

Morgan Lashley

Het Britse Royal Veterinary College heeft onderzoek gedaan naar het gebruik van elastische banden bij paarden binnen een trainingsprogramma. Vier weken lang droegen zeven paarden van particulieren tijdens een vast bewegingsprotocol een speciale sjabrak met daaraan een elastische weerstandsband om de buik en om de achterhand.

De ruiters voelden bij het paard een grotere rompstabiliteit in draf als ze met de banden reden. Dit gevoel werd bevestigd door het onderzoek dat middels sensoren uitwees dat bij het gebruik van de banden er minder rotatie is in diverse gebieden in de romp.

Drs. Morgan Lashley, Erkend Paardenarts, chiropractor en osteopaat voor paarden en dressuuramazone, werkt veel met revaliderende paarden: “We zien dat in zo’n blessure- en revalidatieperiode de core-spieren behoorlijk kunnen afnemen. Die zijn belangrijk voor de beweging en stabiliteit van de wervelkolom. De juiste opbouw is cruciaal. Het in het onderzoek gebruikte systeem is de EquiBand™. Dit zorgt voor optimale aanspanning van de core-spieren, waardoor paarden minder rompstabiliteit verliezen tijdens de fase waarin ze niet bereden kunnen worden. De core-spieren worden getraind, zelfs in de fase waarin er alleen aan de hand gestapt kan worden.”

Preventief

Het systeem kan gebruikt worden bij longeren, rijden en training aan de hand. Lashley: “Ook paarden die geen optimale rugbelijning hebben, bijvoorbeeld als ze week zijn in de rug of hypermobiel in de lendenen, kunnen hierbij baat hebben. Die regio is moeilijk om te trainen, zeker door minder ervaren ruiters. Het helpt paarden op de juiste manier hun lijf te gebruiken, waardoor hals- en rugproblemen kunnen worden voorkomen.”

Rekbaarheid

Er komt bij het aanmeten een stukje begeleiding kijken. “Het is belangrijk om de banden op maat af te stellen, zodat de banden niet te veel of te weinig spanning hebben, en te zien hoe het paard erop reageert. Dat vraagt tijd en deskundigheid. Het speciale materiaal behoudt zijn rek, dus daarna is het makkelijk en snel in gebruik. Daarnaast is een passend bewegingsplan uiteraard essentieel”, aldus Lashley die in Nederland vertegenwoordiger is van het systeem.

Onafhankelijk

Drs. Ellen Compagnie, als Erkend Paardendierenarts en Specialist Orthopedie en Chirurgie verbonden aan Dierenkliniek Emmeloord, ziet dat veel mensen op zoek zijn naar een manier om de core-spieren van hun paard beter te ontwikkelen: “Bij paarden met (pijn)klachten, zoals bijvoorbeeld kissing spines, zien we dat ze hun rug- of core spieren niet goed gebruiken. Iets dat de paarden stimuleert om de spieren op de juiste manier te gebruiken, is altijd goed. Net zoals andere revalidatiemogelijkheden, zoals aquatherapie, zouden de elastische banden uit dit onderzoek een positieve werking kunnen hebben, maar het belangrijkste is dat het past bij het paard, de ruiter en de blessure. Sommige paarden kunnen de banden eng vinden. Dan kan het negatief werken. Het is uit dit onderzoek lastig te onderscheiden of de banden echt helpen, omdat in dit onderzoek gewerkt is met een groep paarden die gedurende 4 weken een vast bewegingsprotocol met de banden hebben gekregen. Er is niet getest met een controlegroep van paarden met hetzelfde bewegingsprotocol zonder de banden. Daarmee is statistisch onduidelijk of de verbeteringen door de banden of door het vaste bewegingsprotocol komen. Interessant zou zijn om te onderzoeken of het werkt bij gezonde paarden. De soort bodem is ook nog iets om mee te nemen.”

Het onderzoek is gepubliceerd in het Equine Veterinary Journal.

Eerder schreef Bit een artikel over het gebruiken van lichaamsbandages als onderdeel van de TTouch-methode.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant