-

Misverstanden over gezondheidsmiddelen voor je paard

Tabletten in paarenvoer

Heb jij ze ook in de stalapotheek staan? Gezondheidsmiddelen, waarvan we denken dat ze ergens goed voor zijn, omdat ze met prachtige bewoordingen worden aangeprezen. Of misschien zijn ze dat wel, maar weten we niet precies hoe we ze moeten gebruiken. Dierenarts Vivianne van Leeuwen waarschuwt tegen de gezondheidsrisico’s.

Natuurlijk ontwormen

Het ontwormen van paarden is tegenwoordig aan strikte regels gebonden om de resistentie problematiek onder controle te krijgen. Regelmatig mestonderzoek, managementmaatregelen en op maat ontwormen zijn hier het gevolg van. Ook de natuurgeneeskunde springt hier op in. Er zijn steeds meer kruidenpreparaten en voedingssupplementen die kunnen bijdragen aan een goede weerstand van het paard. Het wordt volgens dierenarts Vivianne van Leeuwen gevaarlijk als paardeneigenaren denken hun paard te kunnen ontwormen met een kruidenmengsel. Als voorbeeld noemt ze Equi Parex, een middel ter ondersteuning van de darmgezondheid.

“De advertenties en de productomschrijving hebben bij sommigen tot verwarring geleid. Het is geen diergeneesmiddel. Het is een aanvullend diervoeder en vrij verkrijgbaar in ruitersportzaken. Daar wordt het ook wel aangeprezen als natuurlijk ontwormmiddel. Maar voor een goed advies over ontwormen moet je bij je dierenarts zijn, niet bij de ruitersportzaak”, aldus de dierenarts.

Gerbert Hofman van Hofman Animal Care BV is blij dat hij de misverstanden kan rechtzetten. “Als producent kunnen wij niet verantwoordelijk zijn voor teksten of uitleg van derden. Echter, wij ervaren dat de ruitersportzaken putten uit gebruikerservaringen. Equi Parex wordt zeer positief ontvangen. Wij zijn ervan overtuigd dat Equi Parex een uitstekend product is voor het behoud van een ‘darm-gezond-paard’, in combinatie met een goed behandelplan. Wij zijn als bedrijf gebaat bij het verstrekken van juiste informatie over onze producten. Graag roepen wij daarom iedereen op om ons te contacteren als er vragen zijn over Equi Parex.”

Koliekmiddel

Waar volgens Vivianne ook meer voorzichtigheid mee geboden zou moeten zijn is het middel Colosan. “Vorig jaar stond in een advertentie dat het een geregistreerd diergeneesmiddel is en bij koliek direct krampstillend en pijnverlichtend werkt. Colosan is inderdaad keurig geregistreerd voor gebruik bij een gasrijke darm en gasophoping. Hoewel Vivianne die werking niet betwist, vindt ze het gevaarlijk dat de indruk wordt gewekt alsof het een wondermiddel is tegen alle vormen van koliek. “Koliek kan vele andere oorzaken hebben dan alleen gasophoping. De mate van pijn en dus de ernst van de koliek meet ik bijvoorbeeld aan de hand van de ademhaling en de hartslag. Als de pijn door gebruik van dit middel iets is afgevlakt en de koliek daardoor minder ernstig lijkt, kan het zijn dat te laat wordt doorverwezen. Er zijn ook eigenaren die het regelmatig gebruiken bij een paard dat vaak lichte koliekverschijnselen heeft. Maar in dat geval is het beter om de oorzaak te achterhalen. Is er misschien iets mis in het management, met het rantsoen of is er iets anders aan de hand met het paard? Samen met de dierenarts kan vervolgens gekeken worden of Colosan de oplossing is.” Volgens Vivianne kan Colosan wel degelijk een goed middel zijn als inderdaad sprake is van gaskoliek. “Maar overleg eerst met je dierenarts voor je het geeft. Ga niet dit proberen en als het niet werkt pas bellen met de dierenarts.”

Jan Ienco Froentjes van producent Ecostyle kan zich de reactie van Vivianne wel voorstellen. Hij gaat uiterst zorgvuldig en correct in op haar bezwaren. “Er zijn ook dierenartsen die juist blij zijn als paardenbezitters direct Colosan toedienen en daarna bellen, omdat de dierenarts niet altijd meteen ter plaatse kan zijn en het, als er sprake is van gasvorming, wel een hoop pijn voor het paard scheelt en in veel gevallen het probleem kan verhelpen. Dit verdient vanuit het oogpunt van dierwelzijn dan ook de voorkeur. Kijk, als er een andere aanleiding voor de koliek is, zoals een slag in de darm, dan zal Colosan dit niet oplossen. En wij hebben ook duidelijk in al onze uitingen staan dat mensen altijd de dierenarts moeten raadplegen, ook als ze ons middel hebben gegeven.” Froentjes benadrukt dat Colosan wel degelijk een diergeneesmiddel is dat echt werkt en is geregistreerd voor koliek bij paarden. “Je moet het dus niet op één lijn plaatsen met kruidenmiddeltjes. Maar of je het eerst geeft en dan je dierenarts belt of omgekeerd kun je over van mening verschillen. Wij denken dat we zorgvuldige en verantwoorde voorlichting geven door te melden dat mensen bij koliek evengoed altijd hun dierenarts moeten bellen. Overigens kan iedereen die vragen heeft altijd bij ons terecht voor overleg. Wij vinden het belangrijk om goede informatie te geven.”

Wondspray

Als een paard een wond heeft, willen mensen ‘iets’ doen. Vaak wordt naar een wondspray gegrepen, zoals blauwspray of doorzichtige varianten daarvan. Of er wordt groene klei gepakt. Maar dat is geen goed idee. “Als je iets wilt doen, pak dan je telefoon en bel de dierenarts”, zegt Vivianne. “Wonden die dieper zijn dan een schaafplek moeten of gehecht of verbonden. Dat gaat beide niet goed als er al een laagje van iets anders op is aangebracht. In het ergste geval moet ik de plek dan schoonsnijden. Ook afspuiten met koud water kun je beter niet doen, dat onttrekt vocht aan de wondranden. Bloedt een wond erg, kijk dan of je het kunt afbinden. Bij een beetje bloed kun je het beter aan de dierenarts overlaten om het schoon te maken, die heeft daar de juiste middelen voor. Vivianne geeft aan dat veel wondverzorgende producten zijn geregistreerd voor oppervlakkige beschadigingen. “Twijfel je over een wond, bel dan altijd je dierenarts voor overleg. Als die zegt dat het okay is, kun je zo’n product best gebruiken.” Ze waarschuwt dat eigenaren zich niet moeten verkijken op wonden. De grootte zegt niet alles. “Heeft een paard tegen een plank met een spijker getrapt en is hij daarna kreupel? Dan zit er een klein gaatje, maar bestaat het risico dat er inwendig veel is beschadigd. De plek waar het zit maakt ook veel uit. Een wondje van een centimeter aan de voorknie kan veel ernstiger zijn dan een flinke jaap in een bil. Daar zitten inwendig minder kwetsbare structuren.”

Heb jij nu van jou dierenarts een potje vol pillen gekregen voor jouw paard, waar geen misverstanden over zijn, maar heb je geen idee hoe je deze bij je paard naar binnen krijgt? Lees dan het artikel ‘Pillen geven aan je paard’.

Bron: Bit 233

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant