-

Mijn paard loopt plotseling stijf, wat is er aan de hand?

Arnd Bronkhorst

Wanneer je paard plots stijf of heel erg kort gaat lopen of – nog erger – niet eens meer van zijn plek wil komen, kunnen er meerdere dingen aan de hand zijn. Paardenarts Erica Reijerkerk van Facilitair Paarden Centrum De Hofstede vertelt je meer over de oorzaken van plotselinge stijfheid.

“Stijfheid kan tijdens beweging ontstaan, maar ook zichtbaar worden wanneer het paard uit zijn box wordt gehaald. We doelen hier niet op de stijfheid bij toenemende leeftijd maar een plotse verandering in de beweging die meer uit het gehele lijf lijkt te komen dan van 1 been. Wat zijn zoal enkele van deze oorzaken en hoe kunnen we ze van elkaar onderscheiden?”

Hoefbevangenheid

“Dit is een gevreesde pijnlijke aandoening waarbij de lederhuid (verbinding tussen hoornschoen en hoefbeen) ontstoken raakt. De pijnlijke gevolgen hiervan maken dat het paard niet graag wil lopen of een voet wil optillen. Vaak zien we het optreden aan beide voorvoeten, maar een enkele keer kan het ook rondom zijn of alleen aan de achtervoeten. De hoeven voelen warm aan en zijn pijnlijk bij ‘bekloppen’. Ook is er in de kootholte een digitale pols waar te nemen (duidelijk kloppen van de bloedvaten). Er zijn meerdere oorzaken voor het ontstaan hiervoor, zoals bijvoorbeeld een complicatie van de ziekte van Cushing, overbelasting, fructaangehalte in het gras, (endo)toxinemie (koliek/diarree) en aan de nageboorte blijven staan.”Spierbevangenheid

“Dit is een multifactoriële aandoening (voeding/training/weersomstandigheden, etc.) die op kan treden in verschillende gradaties. De meest ernstige vorm werd vroeger ook wel maandagziekte genoemd. De veel gebruikte engelse term is ‘Tying up’. De stijfheid kan optreden tijdens het werk, direct na het werk of tijdens de rustperiode na arbeid. Met name de achterhandsspieren zijn aangetast en kunnen hard, warm, gezwollen en pijnlijk zijn bij betasting. Omdat de spiercellen beschadigd raken en de ‘inhoud’ hiervan vrijkomt in de bloedbaan worden de nieren extra belast met uitscheiding hiervan. Het stofje myoglobine kan erg schadelijk zijn voor de nieren en zal de urine donkerbruin kleuren zeker in de ernstigere gevallen.”

Tetanie

“Hierbij gaat het om een verstijving van de spieren die optreedt bij een Calcium tekort. De grootste reserve hiervan zit in het skelet en is niet makkelijk snel vrij te maken. Dit betekent dat bij een grotere vraag door verlies (zweten en melkproductie) een tekort kan optreden. Ook kunnen Calcium bindende stoffen (zuring) voor een verminderde opname zorgen. Calcium is een belangrijk stofje betrokken bij de spiercontractie/relaxatie. Een bijzonder kenmerk is een tik in de flank die tegelijkertijd met de hartslag plaatsvindt ook wel de hik genoemd.”

Tetanus

“Een ‘verstijving’ van het lichaam veroorzaakt door de bacterie Clostridium Tetani, ookwel de straatvuil bacterie genoemd. Deze bacterie komt ook voor in paardenmest. Verwondingen zijn toegangspoorten voor de bacterie. De klachten ontstaan doordat de bacterie een toxine afscheidt welke een ‘verstijving’ bezorgd. Typische verschijnselen zijn de kaakklem en het tevoorschijn komen van het derde ooglid. Het merendeel van de paarden wordt hiertegen gevaccineerd meestal in combinatie met de voor wedstrijden verplichte influenza vaccinatie.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant