-

Mijn paard heeft jeuk, wat is er aan de hand?

Arnd Bronkhorst

Jeuk kan – naast gewoon lastig zijn – leiden tot echte welzijnsproblemen. In reactie op de jeukprikkel schuren sommige paarden niet alleen de vacht en beharing weg, maar gaan door tot bloedens toe. Andere uitingen van jeuk zijn spelen met de lippen wanneer je het paard kriebelt, schuren met de benen langs elkaar of stampen met de hoeven. Omdat de oorzaken voor jeuk nogal uiteen kunnen lopen, is het belangrijk een juiste diagnose te stellen om de juiste behandeling in te zetten. Dierenarts Erica Reijerkerk zet enkele oorzaken voor jeuk op rij.

Beestjes

“Ectoparasieten of ook wel algemener bekend als ‘beestjes’. Mijten en luizen zijn hiervan de meest voorkomende. Een infectie met mijten zien we vaak bij koudbloedige rassen met veel behang, maar kan in enkele gevallen ook bij andere rassen voorkomen. De locatie van de huidveranderingen geeft vaak aan met welk type mijt we te maken hebben. De meest voorkomende is de chorioptes mijt en deze aandoening wordt dan ook ‘beenschurft’ genoemd. Naast schilfering van de huid zien we ook mokklachten optreden. Bij een chronische infectie kan de huid in de kootholte verdikken wat de behandeling in dat stadium lastiger maakt. De mijten zijn door middel van een huidafkrabsel van de aangedane plekken te diagnosticeren.”
“Luizen zien we meestal bij paarden met weerstandsproblemen. Bij een ernstige luisinfectie kun je ze met het blote oog zien. Dit beeld wordt ook wel ‘walking dandruft’ genoemd (wandelende roos). Ze zijn lichtschuw dus bij inspectie op luizen is het noodzakelijk de haren op te lichten en wat dichterbij op de huid te bekijken. Er zijn meerdere typen luizen waarbij bij een ernstige infectie van de bloedzuigende luis ook bloedarmoede kan optreden. Beide ectoparasieten kun je behandelen door te wassen met speciale shampoos. Herhaling van de wassing is belangrijk, omdat zowel de mijteneitjes en de neten niet gevoelig zijn voor deze producten.”

Allergie

“Allergieën zie je in vele vormen waarbij het beeld wisselend kan zijn per paard en afhangt van de oorzaak van de allergische reactie. Een allergische reactie is een afweerreactie van het lichaam op een trigger, ookwel allergeen genoemd. Dit kan lokaal zijn door bijvoorbeeld in contact te komen met bepaalde stoffen (bv. shampoos en insecten), systemisch vanuit opname van (voeding)stoffen (bv. gluten) of het inademen (bv. stof). Wanneer het paard in de basis gevoelig is maar niet in contact komt het allergeen zal er geen reactie optreden. Jeukklachten zien we meestal optreden bij de contactallergieën waarvan staart- en manen eczeem een bekend voorbeeld is. Het paard reageert gevoelig op de beet van kleine vliegjes (knutten). Bij sommige rassen is een erfelijke factor met betrekking tot de gevoeligheid bekend. Het typische klinische beeld is het schuren van de staart en manen met een enkele keer ook de buikregio in de warmere seizoenen. Het vermijden van contact met de knutten kan door aanpassing van het buiten zetten op tijdstippen waarbij de knutten niet ‘zwermen’. Ook kan het gebruik van een volledige lichaamsbedekkende vliegendeken in combinatie met vliegenwerende middelen uitkomst bieden. Bij ernstige vormen van SME zijn afweeronderdrukkende middelen noodzakelijk om de jeuk te stoppen.”

“Wist je dat ook aandoeningen met veranderingen in beharing en huid en van ‘binnenuit’ zoals de immuungemedieerde aandoeningen en in sommige gevallen tumoren kunnen leiden tot jeukklachten bij het paard.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!