-

Middelbare scholier bedenkt ‘smart-bit’

Arnd Bronkhorst

Voor hardlopers zijn er diverse polsbandjes, horloges en mobiele apps op de markt die de prestaties van de drager meten. Zoiets zou er voor paarden ook moeten zijn, bedacht de vijftienjarige scholier Jake Huang. Hij ontwierp een speciaal bit, dat de fitheid van een paard kan meten tijdens de training.

Huang is ondanks zijn leeftijd al een razend succesvolle ondernemer. Hij gaat naar een middelbare school in de Amerikaanse staat Missouri, en heeft daarnaast een bedrijf waarvoor hij draagbare technologie in de vorm van high-tech gebitsbeschermers voor sporters ontwerpt. Het bedrijf, Sports Guidance Technologies, is nu bezig met de ontwikkeling van een zogenaamd ‘smart-bit’ voor paarden.

Statistieken

Het bit, dat Huang met name voor racepaarden heeft ontworpen, meet diverse statistieken zoals de ademhaling, hartslag en het energielevel van het paard. Wanneer die statistieken ook maar een klein beetje afwijken van het vooraf ingestelde gemiddelde, geeft het bit dat door aan de trainer. Zo kunnen zelfs de kleinste blessures voorspeld en voorkomen worden.

Technologie

Huang noemt zijn superbit ‘de eerste belangrijke technologische ontwikkeling op het gebied van bitten sinds de Romeinen begonnen met paardenrennen’. “Met deze techniek maken we van paardenrennen pas écht wetenschap”, aldus Huang. Hoe zijn technologie precies werkt, legt Huang uit in onderstaand interview met een lokale nieuwszender. Vanaf 4:45minuten vertelt hij kort over het ‘smart-bit’.Bron: Horsetalk

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant