-

Mag mijn paard paardenbloemen eten?

Frank Sorge

Het is lente en paardenbloemen fleuren de grasvelden weer op. En ook je paard lust ze graag, maar ze zijn misschien niet altijd zo onschuldig als je denkt.

Paardenbloemen zijn veilig voor paarden, maar hebben een hogere concentratie aan (voedings)stoffen dan vers gras. Daardoor kan dit onkruid wel gevaarlijk zijn voor paarden met stofwisselingsproblemen zoals paarden met ziekte van Cushing. Aan de andere kant maakt dit de bloem ook extra lekker, waardoor je paard ‘m zal verkiezen boven gras. Hoeveel paardenbloemen je paard kan eten, hangt af van zijn stofwisseling en zijn gezondheid.

Gewoon biggenkruid

Men legt ook vaak een verband tussen paardenbloemen en hanentred. Hanentred is een aandoening waarbij het paard zijn achterbeen hoger optrekt dan normaal. Maar dit defect in het zenuwstelsel wordt niet veroorzaak door de paardenbloem, maar door gewoon biggenkruid, een plant die vaak met de paardenbloem verward wordt. Het verschil zit ‘m dus in de plant: paardenbloemen blijven veel lager bij de grond, hebben geen zijtakken of blad aan de stengel en zijn hol.

Geel

Bij twijfel is het dus een goed idee om je paard weg te houden van dit onkruid. Weet je zeker dat het om paardenbloem en niet om gewoon biggenkruid gaat, houd dan ook rekening met de gezondheid van je paard. Als je weide geel ziet van paardenbloemen, is het ook verstandig om maatregelen te nemen.

Bron: Pro Equine Grooms

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant