-

Lasertherapie bij een blessure

Tips voor hoefverzorging Arnd Bronkhorst

Bijna ieder paard krijgt er wel eens mee te maken, een blessure. De ene blessure kan een stuk erger zijn dan de ander en hoe je een blessure het beste behandeld verschilt ook. Jill Bomers is dierenfysiotherapeut en behandelt paarden onder andere door middel van dry needling, daarnaast maakt zij ook veel gebruik van high power lasertherapie. Maar wat houdt dit precies in en waarvoor kun je het gebruiken?

“High power laser therapie kan bij verschillende blessures helpen”, legt Jill uit. “De laser penetreert zo’n zeven centimeter diep in het weefsel, maar is niet pijnlijk voor een paard. De meeste paarden vinden het zelfs erg prettig en ontspannen tijdens de behandeling. Een paard verdoven is dus niet nodig.”

Hoe werkt het?

Een blessure behandelen met een high power laser is dus pijnloos. De laser werkt eigenlijk als een zeer sterke lichtbundel, het weefsel absorbeert dit en de doorbloeding komt hierdoor op gang. “Eigenlijk herstelt een blessure hierdoor zichzelf. De laser geeft een setje in de goede richting”, legt Jill uit. Een laserbehandeling verlicht onder andere de pijn, verbetert de doorbloeding, vermindert littekenvorming en versnelt de wondgenezing. “Het is in veel gevallen handig om een laser te gebruiken omdat deze altijd op de juiste plek kan komen. Maar het gebruiken van een laser is geen alleen behandeling.  Vaak gebruiken we de laser in combinatie met andere behandelmethodes, tenzij een dierenarts een laserbehandeling direct voorschrijft.”Welke blessures?

Er zijn verschillende blessures die baat hebben bij een behandeling met een laser. Jill: “Ik behandel vooral peesblessures, artrose en kapotte mondhoeken. De laser kan het herstelproces hierbij ondersteunen, maar het zal artrose niet verhelpen. Wanneer een paard last heeft van zijn nek heeft, kozen we eerder vooral voor dry needling of werken met onze handen, maar de laser is een fantastische aanvulling. Je kunt hiermee de pijn dempen en het weefsel ondersteunen om zichzelf te herstellen.”

Duur van de behandeling

Een laserbehandeling duurt niet lang, zo’n vijf tot vijftien minuten is meestal voldoende. Hoe vaak een laserbehandeling nodig is hangt af van de blessure. “Wanneer er bijvoorbeeld een gat in een pees is ontstaan, herhalen we de behandeling soms zo’n drie tot vier keer per week.”

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant