-

Koliekpaarden krijgen maagproblemen

Lonneke Ruesink

Paarden met ernstige koliek ontwikkelen vrijwel allemaal maagproblemen. Dat is de uitkomst van een onderzoek aan de universiteit van Berlijn. Tijdens de behandeling van de koliek krijgt het paard te maken met verschillende stressfactoren en wordt hen eten onthouden. Daardoor ontstaan beschadigingen aan de beschermende slijmvlieslaag, waardoor zuur de maagwand kan aantasten.

Tijdens het onderzoek werd via een scope de maag van dertig koliekpatiënten onderzocht. Dat gebeurde zo snel mogelijk na aankomst in de kliniek. Na vier dagen werd opnieuw gekeken. De resultaten waren opzienbarend. Paarden die aanvankelijk geen aangetast maagslijmvlies hadden, ontwikkelden binnen een paar dagen flinke beschadigingen. Als er bij aanvang al sprake was van enige aantasting, was er een duidelijke verergering zichtbaar. Slechts 7 procent van de paarden vertoonde geen verschil.

De onderzoekers concluderen dat koliek en opname in een kliniek tot maagproblemen leidt. Ze geven aan dat er meer studie nodig is om te bepalen of het verstandig is om uit voorzorg medicatie te geven om dit tegen te gaan. Milde aantasting van het slijmvlies gaat mogelijk snel over, als het paard weer naar huis mag. Maar bij ernstige beschadigingen of als er al afwijkend maagslijmvlies is te zien voor de koliek optrad, kan het geven van maagwandbeschermende middelen voordeel opleveren. Bij een vervolgonderzoek willen de dierenartsen ook graag een derde keer kijken hoe het ervoor staat, als de koliek voorbij is en het paard terug is in zijn vertrouwde omgeving.

Bron: PferdeheilkundeMeer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant