-

Hoefbeslag bij blessures en aandoeningen

Laura Raats

Hoefbeslag kan ondersteuning bieden aan paarden met een afwijkende stand, blessures en aandoeningen. Hoefsmid Stefanie Boon licht het een en ander toe over het effect van orthopedisch en therapeutisch beslag.

Bij het corrigeren van standen en het bieden van ondersteuning bij blessures wordt er gesproken van respectievelijk orthopedisch en therapeutisch beslag. Met orthopedisch beslag wordt de beenstand en manier van lopen verbeterd. Daarnaast voorkomt het verslechtering van de stand. “De correctie wordt hierbij wel enigszins beperkt tot de natuurlijke houding van het paard, want met overcorrigerendoe je het paard geweld aan”, vindt Boon. Bovendien wordt hoefbeslag enkel toegepast als bekappen onvoldoende resultaat geeft.

Orthopedisch beslag 

Toontredend & Franse stand

Een voorbeeld van een afwijkende stand is de Franse stand, waarbij de voeten wat naar buiten staan. De buitenste hoefhelft is doorgaans groter, omdat de binnenste hoefhelft meer afgesleten is. “Het tegenovergestelde gebeurt wanneer een paard toontredend is”, legt Boon uit. “In dat geval staan de tenen van een paard juist naar binnen toe gedraaid. Dit kan vanaf de knie of de koot zijn. De buitenste hoefhelft is dan meer afgesleten, waardoor de binnenste hoefhelft groter is. Afhankelijk van de mate van de afwijkingen, kan de hoefsmid deze standen corrigeren door regelmatig te bekappen.” Indien nodig kan er een ijzer worden toegepast.  

Graasvoet & bokhoef

Een graasvoet wordt veroorzaakt doordat het paard altijd in dezelfde houding graast. “Tijdens het grazen zet het paard één voet relatief verder naar voren. Dit resulteert erin dat deze voet meer wordt belast dan de andere voorvoet, die juist meer naar achteren staat. Als gevolg daarvan wordt de meer belaste voorvoet platter en de minder belaste voorvoet steiler”, licht Boon toe. Ook bij een bokhoef is de voet te steil vanwege pijn in de voet, te snelle groei of een afwijking bij de geboorte. “Hierbij is het zaak om eerst de oorzaak te achterhalen”, benadrukt ze. “Vervolgen vereisen beide gevallen iedere vier weken een bekapbeurt.” Wederom kan in sommige gevallen een ijzer uitkomst bieden. 

Therapeutisch beslag

Artrose

Sommige paarden met artrose lopen beter op blote voeten. “Paarden met artrose kunnen baat hebben bij schokdempend beslag, maar dit werkt niet bij ieder paard”, geeft Boon aan. Qua beslag kun je denken aan een hoefijzer met een leren of rubberen zooltje ertussen. Tussen het zooltje en de hoef kan de ruimte worden opgevuld met een siliconen pasta, voor meer schokdemping. Maar ook kunststof beslag kan nuttig zijn. “Ik ervaar dat paarden met artrose veel baat hebben bij de schokdemping van dat beslag”, verklaart ze. “Doordat de nagels zijn verzonken in het kunststof ontstaan er minder trillingen in de voet en worden de gevoelige gewrichten minder geïrriteerd.”

Hoefkatrol

Bij hoefkatrol wordt, afhankelijk van in welke mate het paard er last van heeft, vaak een schokdempend en goed afrollend beslag gebruikt. “Normaal gezien is dit, net als bij artrose, een ijzer met een zachte, dempende zool en een siliconen pasta ertussen”, vertelt Boon. “Zo wordt de gehele hoef ondersteund. Mocht de voet nog niet steil genoeg staan, dan kan een wigvormig zooltje worden toegepast.” 

Hoefbevangenheid

In het geval van hoefbevangenheid is het belangrijk om de druk van de teen weg te nemen, zodat het voorste deel van de hoef niet wordt belast. In sommige gevallen biedt bekappen voldoende verlichting. In andere gevallen heeft een speciaal beslag meer effect. Zo’n beslag haalt de druk van de teen af en ondersteunt de achterste hoefhelft, bijvoorbeeld via een zooltje en een ondersteunende pasta. 

Scheuren

Na het bespreken van de mogelijke oorzaak van de scheur, wordt deze schoongemaakt en vrijgelegd. “Het vrijleggen gebeurt door een driehoekje uit de hoef te knippen op de plek van de scheur. Het hoefdeel rond de scheur draagt dan niet mee in de ondersteuning, waardoor de druk op de scheur afneemt”, legt Boon uit. “Over het algemeen groeit hij er dan uit.” Bij hoge scheuren kan een ijzer met een zooltje en een ondersteunende pasta worden toegepast om de draagkracht meer te verdelen over de gehele hoef. Op deze manier krijgt de scheur rust en kan de hoef helen. “Indien er sprake is van een schimmel of bacterie, worden alle aangetaste delen verwijderd. Het zorgvuldig reinigen door de eigenaar en tussentijds controleren door de smid, maken dat het meestal blootvoets weer goedkomt.” 

Peesblessures

“Bij blessures overleg ik altijd met de behandeld dierenarts”, benadrukt Boon. Bij diepe buigpees problemen wordt de hoef aan de achterzijde ondersteund. Bijvoorbeeld met een Egg-bar, een ijzer dat helemaal rond loopt, of een ijzer met langere of breder uitgesmede takken. “Zo’n ijzer maak ik eigenlijk gewoon ter plekke”, zegt ze. “Door de ondersteuning aan de achterzijde wordt het doortreden van de pezen verminderd, wat verlichting biedt aan de geblesseerde diepe buigpees.” In het geval van een tussenpees blessure behoeft de voet juist ondersteuning aan de voorzijde. “De voorzijde van het ijzer wordt verbreed door er een plaatje in te lassen, tevens worden de takken dunner uitgesmeed. Hier bestaan ook standaard aluminium fabrieksijzers voor. Op een harde ondergrond wordt de voet dan normaal belast. Op een zachte bodem wordt de tussenpees juist ontzien, doordat deze aan de achterkant meer kan doorveren”, licht ze toe. Overigens is een goede opzet in het beslag, ter bevordering van het overrollen, belangrijk bij alle peesblessures.

Tips

  • Tot 4 jaar kun je beenstanden en voetstanden redelijk drastisch corrigeren vanwege het langzaam sluiten van de groeischijven in de benen. Zet een jong paard dat zo’n correctie nodig heeft dus niet voor langere tijd op de wei met de verwachting dat het wel goed komt, maar haal er op tijd een hoefsmid bij.
  • Bij orthopedisch en therapeutisch beslag is de regelmaat van de hoefbehandeling een belangrijke factor.

Bron: Bitmagazine.nl

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant