-

Hoe stel je een goed dieet samen voor je oude paard?

Arnd Bronkhorst

Als je een ouder paard hebt, kan het zomaar zijn dat hij last krijgt van wat problemen en kwaaltjes. De juiste voeding om je paard zo goed mogelijk te ondersteunen, is dan onmisbaar. Dierenarts en voedingsconsulent voor paarden Erica Reijerkerk weet er alles van en vertelt je in dit artikel over de voeding van jouw senioren paard.

Voordat we het gaan hebben over wat je je paard moet voeren als hij eenmaal oud is, is het handig dat we eerst vastleggen wanneer een paard nou precies oud is. Dat is, volgens dierenarts en voedingsdeskundige Erica Reijerkerk, echter nog niet zo makkelijk. “Over het algemeen noemen we paarden boven de 15 jaar ‘ouder’, maar dat verschilt natuurlijk per paard. Ieder paard wordt op een andere manier oud en het ene paard heeft nu eenmaal een beter gestel en een betere weerstand dan het andere. Er is dus niet echt een vaste leeftijd voor wat we een oud paard noemen”, aldus Reijerkerk.

Kijk naar je paard

Net als dat ieder paard op een andere leeftijd oud wordt, heeft ook ieder paard behoefte aan een andere voeding. “Het is dus heel belangrijk dat je goed naar je paard kijkt en eventueel met een dierenarts of voedingsconsulent een dieet samenstelt.” Echt concrete stappen over wat je wanneer moet voeren kan Reijerkerk dus logischerwijs niet geven. Toch zijn er wel een paar dingen waar je aan kunt denken als het gaat om de voeding van oude paarden.Soorten oude paarden

Als een paard ouder wordt, krijgt het, net zoals een mens, eerder last van verschillende soorten kwaaltjes, problemen en ziektes. Met voeding kun je deze dingen voorkomen of verzachten. Om te beslissen wat voor soort voeding je paard nodig heeft, deelt Reijerkerk het paard in in een categorie. “Er zijn eigenlijk drie categoriën oude paarden. Je hebt het gezonde oude paard, het zieke oude paard en het oude paard met gebitsproblemen”, legt Reijerkerk uit. “Natuurlijk is ook een combinatie mogelijk, dus je paard kan ook ziek zijn én gebitsproblemen hebben. Voor al deze gevallen zijn andere diëten te bedenken.”

Het gezonde oude paard

Het fijnst is natuurlijk als je een gezond oud paard hebt. “Dit paard is eigenlijk nog helemaal happy, maar het wordt wel ouder, dus een paar kleine aanpassingen in de voeding zijn belangrijk. Zo zorg je ervoor dat je paard ook gezond oud blijft”, vertelt Reijerkerk. “Om de weerstand van je oude paard goed sterk te houden, kun je hem bijvoorbeeld bepaalde vitamines of supplementen bijvoeren. Let hierbij wel op dat je paard dat ook echt nodig heeft.”

slobber
Als je paard moeite heeft met eten, kan slobber, bietenpulp of luzerne een goede oplossing zijn

Het zieke oude paard

Er zijn verschillende ziektes en kwaaltjes die je kunt tegenkomen bij een oud paard. Eén daarvan is artrose. Veel paarden krijgen er last van, maar wanneer dit slechts een lichte vorm is, kan een paard hier nog goed en pijnloos mee leven. Ook chronische darmproblemen komen vaak voor. Dit is een vrij serieus probleem, aangezien het lichaam van het paard dan moeite heeft met het opnemen van de voedingsstoffen. “Je kunt je paard dan wel speciale voeding geven om bijvoorbeeld te voorkomen dat hij afvalt, maar als hij die voedingsstoffen niet op kan nemen, krijg je simpelweg te maken met dure mest”, vertelt Reijerkerk.

Een ander probleem dat vaak voorkomt is de ziekte van Cushing. “Bij de ziekte van Cushing (PPID) is er sprake van een vergrote hypofyse. De hypofyse is eigenlijk een aanhangsel van de hersenen dat een groot deel van de hormoonhuishouding reguleert”, legt Reijerkerk uit. “De hypofyse stimuleert de aanmaak van cortisol in de bijnier. Cortisol is een stresshormoon en Cushing zorgt er dan dus ook voor dat het ‘stressniveau’ van je paard constant een stuk hoger ligt. We weten allemaal dat stress slecht is voor je gezondheid, voor paarden is dat niet anders. Cushing zorgt vervolgens voor stofwisselingsproblemen, waardoor het paard bijvoorbeeld extra vatbaar is voor onder andere hoefbevangenheid.”

De ziekte van Cushing zorgt dus voor een vergrote kans op hoefbevangenheid. Suikers spelen hierin een cruciale rol. “Paarden met Cushing kunnen, naarmate ze wat ouder worden, steeds minder goed omgaan met suikers. Ze krijgen dan sneller teveel suikers binnen en het lichaam weet dan niet goed hoe het die suikers moet verwerken. Deze niet goed verwerkte suikerproducten kunnen dan uiteindelijk leiden tot hoefbevangenheid. Als je paard Cushing heeft, is het extra belangrijk dat je de suikers in de voeding van je paard beperkt. Geef dus ruwvoer en andere voeding met zo min mogelijk suikers. Gevoelige paarden kun je dan ook beter niet meer op de weide zetten, omdat de suikers in gras sterk variëren met het weer.  Zet hem in plaats daarvan in bijvoorbeeld de paddock, maar let dan wel op niet gewenste zandopname”, vertelt Reijerkerk.

“Eiwitten zijn dan weer wel belangrijk, deze zorgen namelijk voor het spierbehoud van je paard. Om deze spiermassa zo goed mogelijk te houden, is eiwitrijker voer en beweging belangrijk. Om je paard op gewicht te houden kun je hem plantaardige oliën bijvoeren. Begin hier wel geleidelijk mee, zodat het lichaam van je paard kan wennen aan de extra, nieuwe voedingsstoffen. Wanneer je meer dan 100 ml olie geeft is een extra antioxidant belangrijk (vitamine E)”, aldus Reijerkerk.

cushing
Eén van de kenmerken van Cushing is een krullende vacht

Het oude paard met gebitsproblemen

Als laatste heb je het oude paard met gebitsproblemen. Hierbij is het meteen vrij duidelijk wat er aan de hand is met je paard. Hij is namelijk verder wel gezond en hij wíl wel eten, maar het lukt hem simpelweg niet. Als een paard gebitsproblemen heeft, kan het zijn dat je proppen ruwvoer op de grond of in de voerbak ziet liggen. Het lukt het paard dan niet meer om het voer fijn te kauwen en door te slikken, dus spuugt hij het na een tijdje terug uit. Natuurlijk vermagert je paard dan ook na een tijdje. Houd het eetgedrag van je paard dus goed in de gaten, want je wilt voorkomen dat hij vermagert.

“Een paard met gebitsproblemen heeft moeite met eten. Dat zorgt niet alleen voor vermagering omdat je paard minder binnenkrijgt, maar ook omdat hij het eten niet goed kan kauwen. Goed kauwen zorgt er namelijk voor dat de voedingsstoffen in het voer beter opgenomen kunnen worden. Je kunt je paard dan helpen door hem bijvoorbeeld slobber of bietenpulp te voeren”, aldus Reijerkerk. “Ook luzerne of grasmix zijn goede opties. Deze bevatten veel eiwitten en zijn in kleine stukjes gehakseld, waardoor je paard het beter kan eten. Ook zorgen deze producten er onder andere voor dat je paard toch voldoende vezels binnenkrijgt, wat essentieel is voor de darmflora.”

gebitsproblemen
Het gebit van een ouder paard groeit niet meer, dus slijt langzaam af

Voertips

Het voeren van een ouder paard is dus nog lang zo makkelijk niet, dat is inmiddels wel duidelijk. Om het nog wat lastiger te maken, benadrukt Reijerkerk dat er enorm veel verschil zit in het voer. “Er zijn behoorlijk veel seniorenvoeders, maar die zijn allemaal verschillend. Op het eerste gezicht lijkt een supplement van twee verschillende merken misschien hetzelfde, maar dat is absoluut niet het geval. Weet wat je voert en check van tevoren altijd heel goed wat er in de voeding zit die je aan je paard wilt geven. Niet alles is hetzelfde en niet alles werkt even goed voor jouw paard. Kom je er niet uit? Twijfel dan niet en laat een rantsoenberekening doen door een voedingsconsulente. Je stelt dan samen het juiste dieet op voor je paard en weet dan dus ook zeker dat je paard de juiste voeding binnenkrijgt”, aldus Reijerkerk.

Lees ook:

Bron: Bitmagazine

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant