wilde brumbies
wilde brumbies

Australische paarden veranderen in kannibalen

Nieuws

Wanneer je denkt aan de Australische Alpen, stel je je waarschijnlijk nobele Brumbies voor die over sneeuwtoppen en graslanden galopperen, hun manen wapperend in de wind. Maar op een recente trip naar de Snowy Mountaints in Kosciuszko National Park deden onderzoekers een grimmige ontdekking over deze Australische bewoners.


Op de zogenaamde ‘Dead Horse Gap’ zagen ze drie Brumbies rustig tussen de bomen in de sneeuw staan. Ze vluchtten niet toen de onderzoekers dichterbij probeerden te komen. Het eerste dat de onderzoekers opviel was dat de paarden uitgemergeld waren, hun ribben en heupbotten staken uit. Toen ze nog dichterbij kwamen zagen ze een vierde paard dood op de grond liggen. Twee van de paarden hadden hun neus in de open buikholte van het paard en aten van wat er over was van de organen van het dode dier.

Dit gedrag is nooit eerder gedocumenteerd. De nobele Brumbies zijn veranderd in uitgehongerde kannibalen. Waar ging het mis?

Het Kosciuszko National Park is overbevolkt. Zo’n 20.000 paarden lopen op een veel te klein stuk grond. In 2008 maakte het management van het Kosciuszko National park een fatale beslissing. Nadat ze uitvoerig verschillende managementopties hadden overwogen, besloten ze tegen het afschieten van de paarden vanuit de lucht te stemmen. Ze kozen ervoor de paarden te lokken en te vangen. Dit was goedkoper, humaner, veiliger en de enige andere overgebleven methode. Op deze manier wil het park de kudde uitdunnen. Dertig procent van de gevangen komt bij particulieren terecht, de rest eindigt in het slachthuis.

Uitgehongerde paarden die uit pure wanhoop van hun overleden soortgenoten eten zijn niet het enige gevolg, er zijn verschillende milieu-effecten te zien in het grote park. In 2007 rapporteerden onderzoekers dat de paarden het aantal planten en gewassen aanzienlijk verminderden, waardoor de grond onvruchtbaar wordt en bomen sterven. Daardoor zijn de populaties reptielen, zoogdieren, krabben, vissen en vogels sterk gedaald. Er zijn bijna enkel nog maar paarden in het gebied.

De onderzoekers verwachten dat er binnen tien jaar tussen de 7000 en 11.000 paarden zullen sterven door uithongering, vergiftiging en uitdroging als er geen andere plannen worden gemaakt. Ze schatten het totale aantal paarden op 20.000.

Er wordt nu weer overwogen de paarden toch vanuit de lucht af te schieten. Volgens de onderzoekers gaan er binnen tien jaar 11 tot 12.000 paarden sterven in slachthuizen of vanwege de honger. Wanneer de populatie vanuit de lucht wordt uitgedund, zullen er ‘slechts’ 7000 paarden worden afgeschoten, geslacht of sterven op de bergen.

In het volgende filmpje vertellen de onderzoekers over het park.



In dit filmpje gaan de onderzoekers in op het kannibalisme van de paarden. Let op: de video bevat beelden van dode paarden, die als schokkend kunnen worden ervaren.



Bron: theconversation.com