-

Het paard op 3 benen, wat is er aan de hand?

drie benen rust Arnd Bronkhorst

Wanneer men het heeft over het paard staat op drie benen dan betekent dat over het algemeen niet veel goeds. Het zegt eigenlijk dat het paard een van zijn benen volledig ontlast en niet wil belasten. Dit met als reden dat het belasten van het been pijn doet. Verschillende oorzaken voor de afwijkende belasting spelen hierbij een rol. Wat zijn zoal de oorzaken en hoe kunnen we ze van elkaar onderscheiden? Paardenarts Erica Reijerkerk van paarden- en revalidatiekliniek De Hofstede vertelt het je.

Zool- en hoefzweer

“De meest voorkomende oorzaak voor het op drie benen staan is een zool- of hoefzweer. Dit is een inwendige ontsteking in de hoef waarbij veel druk ontstaat wat pijnlijk is. Dit is vergelijkbaar met een ontsteking onder de nagel bij de mens. Zodra de zoolzweer open gelegd wordt, is de druk eraf en zal het paard vrijwel direct rad lopen. Het paard heeft de neiging om op zijn toonpunt te steunen en de hoef is meestal op een bepaalde plek warmer. Wanneer je op deze plek klopt of knijpt met een visiteertang zal het paard een pijnreactie tonen. Soms kan ook het onderbeen zelf wat dikker worden, ook wel oplopen genoemd.”

Verdraaiing (distorsie)

“Wanneer je paard uitglijdt of ‘gekke’ bewegingen heeft gemaakt, kan er een verdraaiing of verstuiking van een gewricht optreden wat tijdelijk zeer pijnlijk is. Soms kan er een zichtbare warme zwelling rondom het gewricht aanwezig zijn, maar dit is niet altijd het geval. Over het algemeen herstelt je paard snel met koelen en boxrust. Een enkele keer kan het een paar dagen duren. Wanneer de kreupelheid niet verbetert na enkele dagen rust is het belangrijk om de dierenarts een kreupelheidsonderzoek te laten verrichten om na te gaan of er eventuele andere oorzaken een rol spelen.”Nageltred

“Deze term wordt gebruikt wanneer het paard in een scherp voorwerp is gaan staan, meestal een spijker of nagel. Dit kun je herkennen vanaf de buitenkant. De ernst hiervan hangt af waar het voorwerp de hoef binnen gedrongen is en hoe diep en welke richting. Wanneer het voorwerp niet direct verwijderd wordt, kan er met een röntgenfoto gekeken worden wat de eventuele schade in de hoef is. Denk hierbij aan structuren zoals het hoefbeen en onderdelen van de hoefkatrol. Is het noodzakelijk om het voorwerp direct te verwijderen omdat deze anders dieper kan binnendringen? Dan is het raadzaam het voorwerp te bewaren en bij verwijderen goed de diepte en richting te bepalen en een markering op de plaats aan te brengen waar het voorwerp zat.”

Peesblessure

“Aan de voorzijde van het pijpbeen loopt een strekpees en aan de achterzijde de buigpezen met de tussenpees. Paarden die arbeid verrichten zijn gevoelig voor het ontwikkelen van een blessure van de pezen. Deze blessures zijn niet altijd goed van de buitenzijde waar te nemen en dan zal een echo onderzoek meer duidelijkheid geven. Meestal is er wel een zwelling zichtbaar die warm aanvoelt en bij lichte druk een pijnreactie opwekt.”

Gewrichtsontsteking (septische arthritis)

“Een bacteriële gewrichtsontsteking kan erg pijnlijk zijn en is herkenbaar aan een warme zwelling van het gewricht aan de buitenzijde. Wanneer er sprake is van een infectie door een wond is deze natuurlijk ook aan de buitenkant zichtbaar. Soms kan de infectie ook van binnenuit het gewricht binnendringen. Meestal ogen de paarden ook ziek, omdat ze hoge koorts hebben.”

Haarscheur (fissuur)/botbreuk (fractuur)

“Degene die we het meeste vrezen, zijn de botbreuken. Dit kan gaan om een haarscheurtje, maar ook om ernstige gecompliceerde breuken. Mede hierdoor is het belangrijk om het paard op drie benen altijd goed te laten onderzoeken wat de oorzaak van de ernstige kreupelheid is.”

Bron: Bitmagazine.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant