Onder narcose
Onder narcose Foto: Arnd Bronkhorst | Arnd.nl

Het paard onder narcose, maar hoe dan?

Welzijn Opvallend Veterinair

Narcose wordt ook wel anesthesie genoemd, en betekent gevoelloosheid al dan niet met verlies van het bewustzijn. Voor bepaalde ingrepen is het nodig om het paard volledig in slaap te brengen en te zorgen dat hij niks voelt van de operatie. Lees meer over hoe narcose in zijn werk gaat bij paarden.

Wanneer is het nodig?

Een algehele anesthesie kan in verschillende situaties nodig zijn. In veel gevallen wordt ervoor gekozen om een paard te opereren, de zogenaamde electieve chirurgie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kijkoperatie in een gewricht om een chip te verwijderen, een castratie of het herstellen van een navelbreuk.

In andere gevallen gaat het om een spoedoperatie, waarbij er een mogelijk levensbedreigende situatie is ontstaan voor het paard en een operatie nodig is om te proberen het leven te redden.


Hoe gaat dat dan, een paard onder anesthesie brengen?

Voordat het paard onder anesthesie wordt gebracht is het belangrijk dat het eerst onderzocht wordt of er geen andere onderliggende gezondheidsklachten zijn, die de kans op een complicatie tijdens de anesthesie kunnen verhogen. Mocht dit het geval zijn dan kan ervoor gekozen worden zo’n probleem eerst te behandelen en de operatie uit te stellen.

Als het paard klinisch gezond is, wordt het de dag van de operatie van te voren vaak enkele uren gevast. Vervolgens krijgt het paard een sedatiemiddel toegediend, zodat het rustig een meewerkend wordt. In de voorbereidingsruimte van de operatiekamer zal het paard in slaap gebracht worden, vaak wordt hier een combinatie van medicijnen voor gebruikt, waarbij het ene middel zorgt dat het paard het bewustzijn verliest en het andere middel zorgt voor volledige ontspanning van de spieren. Zodra het paard ligt, wordt het paard op de operatietafel getakeld en wordt de anesthesie onderhouden met gasnarcose of via een infuus met middelen die het paard in slaap houden.

Zodra de ingreep klaar is, wordt het paard verplaatst naar de uitslaapkamer (recovery), dit is een ruimte met relatief zachte bodem en wanden, waar het paard weer wakker wordt en opstaat.

Wat zijn de risico’s?

Een paard onder narcose brengen is niet zonder risico, het zijn namelijk grote dieren die niet gemaakt zijn om lang te liggen en bovendien zijn het vluchtdieren.

De kans op levensbedreigende problemen tijdens de anesthesie is bij gezonde paarden ongeveer 1%. Dit betekent dat ongeveer 1 op de 100 gezonde paarden de narcose niet overleefd.

Grote risicomomenten zijn wanneer het paard in slaap gebracht wordt en moet gaan liggen, tijdens het wakker worden en weer in de benen moeten komen. Ook de duur van de operatie speelt een rol, omdat lang liggen kan leiden tot spierbevangenheid of verlamming van een zenuw of het ruggenmerg.

Je dierenarts zal er zorg voor dragen deze risico’s zo veel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld door het paard te assisteren tijdens het in slaap brengen en wakker worden, de operatietijd zo kort mogelijk te houden en te zorgen dat het paard op de operatietafel en in de recovery op een zachte ondergrond ligt.


Zijn er alternatieve voor een algehele anesthesie?

Soms is er de mogelijkheid om een bepaalde operatie bij het staande dier uit te voeren. Het krijgt dan een roesje (sedatie) en lokale verdoving, waardoor het te opereren gebied gevoelloos wordt. Je behandelend arts zal je over deze mogelijkheid informeren als dit een optie is.

Tekst: Lian Vermunt, paardenarts De Hofstede

Bron: Bit & Cap

100520129_ABFweb
180827172_ABFweb