-

Help, heeft mijn paard (valse) koliek?

Arnd Bronkhorst

Je paard ligt, rolt of trapt naar zijn buik. We herkennen het waarschijnlijk allemaal of hebben het wel eens meegemaakt: koliek. Of toch niet? De oorzaak kan namelijk ook ergens anders liggen, we noemen dit ook wel valse koliek. Dierenarts Matthé Evers vertelt ons er meer over.

Wat is valse koliek precies?

Om onderscheid te kunnen maken tussen koliek en valse koliek, duiken we eerst in de definitie van koliek. Koliek is eigenlijk een verzamelnaam voor buikpijn van het paard onafhankelijk van de oorzaak van de pijn. Het is vaak te herkennen aan herkenbaar gedrag zoals veel liggen en rollen, slaan/schoppen naar de buik en kijken naar de flanken, zweten en niet willen eten.

Wat is het verschil tussen koliek en valse koliek?

“Je spreekt van valse koliek als het paard symptomen van buikpijn vertoont terwijl de oorzaak van de koliek buiten het maagdarmkanaal gelegen is. Hierbij kun je denken aan pijn die veroorzaakt wordt door de eierstokken, testikels, baarmoeder, blaas of nieren. Bij echte koliek ligt de oorzaak van de pijn in het maagdarmkanaal, dus afkomstig van de slokdarm, maag of darmen.”Hoe gevaarlijk is valse koliek en wat kun je eraan doen?

“Het is lastig om alles over één kam te scheren. Om erachter te komen wat de oorzaak is van de valse koliek, moet het paard onderzocht worden. Op voorhand valt dus eigenlijk niet te zeggen hoe gevaarlijk het is. Dat hangt namelijk af van de oorzaak en de ernst van de verschijnselen.”

Laten we dat bekijken aan de hand van een voorbeeld. Een merrie kan bijvoorbeeld valse koliek krijgen tijdens de eisprong. Dit is simpelweg te behandelen met een pijnstiller, maar je kunt het ook op natuurlijke wijze over laten gaan. Een drachtige merrie daarentegen, is een ander verhaal. Valse koliek kan hier een verdraaiing van de baarmoeder betekenen. Je kunt je voorstellen dat behandeling hierbij noodzakelijk is. Zonder behandeling sterft het ongeboren veulen af en ook de merrie kan hierbij overlijden.

Raadpleeg bij twijfel altijd je dierenarts

Hoe ernstig valse koliek is, hangt dus helemaal af van de oorzaak. Vertoont jouw paard verschijnselen van (valse) koliek? Waarschuw bij twijfel altijd een dierenarts om de oorzaak vast te stellen en erger te voorkomen.

Matthé Evers is sinds afgelopen maand “rustend dierenarts”. Voorheen was hij werkzaam als zzp-dierenarts bij Markgraven Dierenartsen in Harbrinkhoek. Hij is een echte allround dierenarts en deskundige op het gebied van paardengeneeskunde.

Bron: Bitmagazine.nl, Arnd.nl

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant