-

Heeft mijn paard pollenallergie?

Arnd Bronkhorst Arnd Bronkhorst

De lente is weer in volle gang, het wordt warmer en alles bloeit. Zo ook het mooie groene gras, de bloemen en pollen. Kan jouw paard, net als wij, ook last hebben van een pollenallergie? Dierenartsen Katja Winderickx en Ellen Paulussen en Annette van Weezel Erren leggen uit.

Bij onszelf herkennen we hooikoorts vrij snel; veel niezen, een verstopte neus en tranende, rode ogen zijn enkele symptomen die erop wijzen dat wij last kunnen hebben van hooikoorts. Uiteraard komt het bij ons in verschillende mate voor, waarbij de één maar lichte symptomen vertoont, kan de ander niet zonder medicijnen de hooikoorts periode doorkomen. Maar kan een paard ook last hebben van hooikoorts of een pollenallergie? En zo ja, wat zijn dan de symptomen waar wij op moeten letten?

Kan een paard last hebben van pollenallergie?

Annette van Weezel Errens: “Dit wordt gediagnosticeerd, dus ja. Om dit te kunnen diagnosticeren moet je andere oorzaken van een of meerdere symptomen eerst uitsluiten. Het komt door de prikkeling van het stuifmeel, net zoals mensen hooikoorts kunnen hebben. Ellen Paulussen vult aan: “De symptomen beginnen, net zoals bij mensen, in het voorjaar op het moment dat de bloemen in bloei komen. De paarden beginnen te hoesten, hebben ademhalingsmoeilijkheden of krijgen neusvloei. De symptomen worden vaak erger wanneer de paarden in de weide staan. Het gaat beter als ze weer op stal staan.

Is het aangeboren?

Ellen: “Er is aangetoond dat er een genetische component is in deze aandoening, maar of het echt aangeboren is, is nog niet achterhaald. Meestal treden de symptomen op wanneer de paarden tussen acht en twaalf jaar oud zijn.”

Wanneer je een pollenallergie wilt onderzoeken kan er een endoscopie uitgevoerd worden, hierbij wordt een slijmmonster genomen uit de luchtpijp. Dit monster wordt dan bekeken onder de microscoop en gecontroleerd op de aanwezigheid van allergische cellen. Hierbij kijken ze ook na of er bacteriën in het slijm zitten. Als de symptomen al lange tijd bestaan, kan het handig zijn om een radiografie van de longen te laten uitvoeren. Dit om na te gaan of er blijvende veranderingen aanwezig zijn. Er bestaat bovendien een huidtest waarbij de overgevoeligheid van het paard tegenover verschillende pollen en insecten getest kan worden. Het is echter bewezen dat deze test niet zo betrouwbaar is bij paarden met ademhalingsproblemen, geeft de Lingehoeve aan.

De meeste paarden zijn niet gevoeliger op specifieke pollen of kruiden. “Er is een sterke, individuele gevoeligheid tegenover zeer veel verschillende pollen en kruiden. Het is bovendien bekend dat paarden die gevoelig zijn ter hoogte van het ademhalingsstelsel, meestal gevoelig zijn voor allerlei pollen, kruiden en ook stof”, zegt Ellen.

Hoe help je een paard bij pollenallergie?

Annette: “Als je weet wat er speelt, kun je een plan van aanpak maken. Daar kunnen verschillende mogelijkheden een rol spelen. De voeding speelt hierin ook een rol. Zink en selenium zijn belangrijk voor een goed werkend immuunsysteem. Veel paarden en pony’s die alleen ruwvoer krijgen met een handje normale brok, kunnen makkelijk een tekort hieraan hebben en dan werken alle afweerreacties extra heftig. Goede volledige voeding geven, waardoor het dier beter in staat is zijn lichaam gezond te houden, helpt. Maar als de allergie is vastgesteld dan blijft het weghouden van pollen het meest effectief.”Vermijd in eerste instantie het contact met de pollen. Zet je paard op stal op de momenten dat er veel pollen aanwezig zijn. Of bevestig een neusnetje aan het halster. Als de symptomen niet verbeteren, kun je contact opnemen met een dierenarts. Om eventueel een cortisone behandeling te starten.

Bron: Bitmagazine.nl  

Meer lezen van Bit? Neem dan nu een abonnement of koop een losse editie van het magazine in de webshop!