-

Gewrichtsproblemen: IRAP vs hyaluronzuur & cortisone

De anatomie van een paard beoordelen Arnd Bronkhorst

Veel paarden die kreupel lopen, blijken een gewrichtsontsteking of gewrichtskapselontsteking te hebben. Dit is over het algemeen goed te verhelpen door het gewricht van je paard in te laten spuiten. Annemiek Oomen van Dierenkliniek Den Ham vertelt meer over de behandeling met IRAP.

Wat is IRAP?

Als we het hebben over het ‘inspuiten’ van je paard, denken de meeste paardeneigenaren aan de klassieke combinatie van hyaluronzuur + cortisone, maar er is nog een andere behandelmethode waarmee gewrichtsproblemen bij paarden aangepakt kunnen worden: IRAP. IRAP (Interleukine-1 Receptor Antagonist Protein) of ACS (autologous conditioned serum) is een nog vrij nieuwe en onbekende behandelmethode om gewrichtsproblemen bij paarden te behandelen. Met deze behandeling worden goede resultaten behaald. Bij IRAP wordt gebruikgemaakt van lichaamseigen stoffen. Bij mensen wordt deze methode ook toegepast onder de naam Orthokine. Annemiek Oomen van Dierenkliniek Den Ham vertelt: “Bij IRAP/ACS wordt er bloed bij je paard afgenomen. Dit bloed wordt vervolgens bewerkt, zodat er een serum overblijft dat rijk is aan eiwitten. De eiwitten hebben een ontstekingsremmende werking. Het serum spuiten we in het gewricht of de peesschede van het paard. We zetten IRAP vooral in bij artrose.”

Hoe werkt IRAP?

“Het serum wordt verdeeld over meerdere spuitjes en ingevroren. Eén bloedafname levert ongeveer vijf tot acht spuitjes op. Een behandeling bestaat altijd uit meerdere inspuitingen van het gewricht of de peesschede. Hierbij houden we een tussentijd van ongeveer zeven dagen aan. Voor de inspuiting wordt het serum op lichaamstemperatuur gebracht. Mocht na een aantal inspuitingen het gewenste resultaat bereikt zijn, dan kunnen de overige spuitjes in de diepvries bewaard worden. Om de steriliteit van het serum te waarborgen, bewaren we het maximaal een jaar. Mocht er nog geen gewenst resultaat zijn na het toedienen van alle spuitjes, dan kan er opnieuw bloed afgenomen worden en start de behandeling opnieuw. ”Wat zijn de voor- en nadelen van IRAP?

“Het grootste voordeel van IRAP is dat het 100% lichaamseigen is. Hierdoor is het een veilige en effectieve manier om gewrichtsontstekingen te behandelen. Waar hyaluronzuur + cortisone maar een aantal keer toegediend kan worden, kan IRAP onbeperkt toegediend worden. IRAP is wel een iets kostbaardere behandeling dan een behandeling met hyaluronzuur + cortisone. Dit komt doordat je in één keer meerdere spuitjes produceert. Als je het per spuitje bekijkt, vallen de kosten ten opzichte van hyaluronzuur + cortisone mee.”
Nadelen zitten er eigenlijk niet aan een IRAP-behandeling. Wel plaatst Annemiek de kanttekening dat IRAP zeer zorgvuldig toegediend moet worden. “De te behandelen plek dient goed steriel gemaakt te worden alvorens IRAP toegediend kan worden. Anders bestaat het risico dat het gewricht geïnfecteerd raakt. Hier gaan wij dus heel zorgvuldig mee om.”

Wanneer wordt er voor IRAP gekozen en wanneer voor hyaluronzuur + cortisone?

“IRAP kan als aanvullende behandeling gebruikt worden op hyaluronzuur + cortisone. Hyaluronzuur + cortisone is een krachtig middel waarmee met één behandeling goed resultaat behaald kan worden. Een behandeling met hyaluronzuur + cortisone slaat echter niet altijd aan, IRAP kan dan als aanvullende behandeling ingezet worden.
Bij sportpaarden wordt soms meteen voor een IRAP-behandeling gekozen. IRAP is dopingnegatief en mag dus toegediend worden bij paarden die in de wedstrijdsport uitgebracht worden .”

Bron: Bitmagazine

Foutje gespot? Meld het ons!
Dit vind je misschien ook interessant